Peste 50 de persoane din Bacau au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara. Unde au mancat cu o zi inainte
Peste 50 de persoane, printre care 6 copii, au ajuns luni la Spitalul Judetean din Bacau cu toxiinfectie alimentara, dupa ce duminica au participat la un praznic, intr-o comuna de langa oras.
Si primarul localitatii este printre pacienti. La pomana facuta dupa o inmormantare s-au asezat la masa aproape 300 de oameni. Chiar si la aceasta ora inca vin bolnavi la urgente.
Reporter: "In ce stare i-ati adus la spital?
Asistenta ambulanta: Dureri abdominale, diaree, greata si frisoane."
Parastasul cu surprize culinare a avut loc in comuna Traian. Meniul a fost asigurat de o firma de catering - ciorba de perisoare, sarmale, friptura de pui si pilaf. La slujba de pomenire, urmata de praznic, au participat 280 de persoane.
La cateva ore dupa ce au mancat, mai multi localnici, printre care si copii, au inceput sa se simta rau. Unii au chemat ambulanta imediat. Altii abia luni. La unitatea de primiri urgente de la Spitalul Judetean din Bacau au ajuns zeci de pacienti cu greturi, varsaturi si ameteli.
Pacienta: "Am fost la praznic, invitati la inmormantare si uite acolo am mancat ciorba si cu sarmale. Friptura nu am mancat-o.
Reporter: V-ati simtit rau toti odata?
Pacienta: Eu cu baietii de duminica noapte si luni de la 12 varsat si diaree."
Reporter: "De la ce credeti ca a fost?
Pacient: Ceva stricat, ciorba cu perisoare. Si dimineata m-am trezit cu dureri la stomac. Din ce in ce mai rau cu temperatura si oboseala si senzatie de voma."
Cum numarul bolnavilor creste de la o ora la alta, conducerea unitatii medicale a declansat procedurile de urgenta. Au fost chemate de acasa atat cadre de la spital, cat si personal suplimentar al serviciului de ambulanta.
Mirela Romanet, purtator de cuvant Spitalul Judetean Bacau: "Salvarile vin pe banda rulanta. 10 adulti au fost deja internati pe sectia de infectioase, iar la copii 4 au fost internati."
Inspectorii DSP au demarat o ancheta, dar nu au mai putut lua probe pentru ca firma de catering nu mai pastrase mostre pentru 48 de ore, asa cum prevede legea.
Maria Marcu DSP, Bacau: "Reprezentantii DSP sunt acum la unitatea de la care a plecat mancarea si efectueaza verificari."
Un alt caz grav a avut loc in weekend intr-un judet marcat de tragedii, de o luna incoace. 26 de copii din Arges au ajuns la spital cu o forma grava de toxiinfectie alimentara. Toti sunt elevi in clasele intai si a doua. Simptomele au aparut dupa ce copiii au mancat la cantina scolii. Ministerul Sanatatii a declansat si o ancheta si in acest caz.