FILMUL anchetei DNA privind firma cumnatului lui Victor Ponta. Sebastian Ghita, sub control judiciar, un consilier retinut

×
Codul embed a fost copiat

Un nou dosar de coruptie cu nume marcante scutura clasa politica romaneasca. Sebastian Ghita a fost plasat sub control judiciar, in timp ce fostul consilier judetean Mihai Cosma si omul de afaceri Vladimir Ciorba au fost retinuti.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

-► Primele persoane retinute de DNA in acest dosar

Cumnatul premierului Victor Ponta - omul de afaceri Iulian Hertanu, deputatii PSD Sebastian Ghita si Vlad Cosma, dar si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, sunt urmariti penal pentru o frauda cu bani europeni.

Daca omul de afaceri este banuit de deturnare de fonduri si evaziune fiscala, cei 3 demnitari sunt suspectati de sprijinirea unui grup infractional organizat. Acestia din urma sunt cercetati sub control judiciar.

Citește și
dan tache
Directorul ROMARM a fost arestat de DNA pentru abuz in serviciu. Dan Tache, acuzat ca a incheiat mai multe contracte ilegale
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cei 4 sunt cercetati de procurorii anticoruptie pentru felul in care au cheltuit anumite sume din fonduri europene. Iulian Hertanu, cumnatul premierului Romaniei, are o firma infiintata de mama lui Victor Ponta. GROSSMAN ENGINEERING GROUP s-a asociat cu EURO CONSTRUCT TRADING 98, aflata in proprietatea lui Dan Besciu, cercetat deja intr-un alt dosar, si cu HIDRO PRAHOVA S.A., societate infiintata de Consiliul Judetean Prahova. Impreuna au obtinut finantare de la Uniunea Europeana ca sa extinda reteaua de canalizare din localitatea Comarnic.

Numai ca, spun anchetatorii, banii au fost folositi in interes personal de cei implicati, iar proiectul demarat in 2012 nu a fost finalizat nici pana astazi, cu aproape doi ani intarziere.

Oamenii din Comarnic au protestat in repetate randuri, suparati ca strazile lor sunt pline de noroi si nu au canalizare.

"Ceva de groaza...Ce sa facem? Aici nu e nimic...Sa vedeti ce e mai din curba aia de colea...", spune o localnica, in noiembrie 2014.

Marti, procurorii i-au chemat pe toti cei implicati ca sa ii intrebe cum au cheltuit banii europeni. Imediat ce a rabufnit scandalul, Victor Ponta a comentat pe pagina sa de Twitter:

"Nu cunosc si oricum ar fi gresit sa comentez eu cercetarile derulate de procurori fata de cumnatul meu. Legea trebuie sa fie egala pentru toti", a scris Ponta.

 In urma perchezitiilor de marti, procurorii au reusit sa puna mana pe mai multe documente financiar-contabile pe care le vor analiza in urmatoarele zile si-si vor da seama cat de valoroase sunt, pentru ca in acestea vorbesc de ramificatii extrem de complicate.

Autoritatile au facut perchezitii la sediul firmei omului de afaceri Iulian Herteanu, dar si la celelalte persoane implicate, printre care presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

In dosar apare si fiul acestuia, Vlad Cosma, deputat de Prahova. A urmat deputatul Sebastian Ghita:

"Nu i-am ajutat, nu ii cunosc si nu imi dau seama cum i-am ajutat si sprijinit", a spus Ghita.

Mircea si Vlad Cosma sunt acuzati de sprijinirea unui grup infractional organizat. Cei doi nu sunt la primul dosar penal. In aprilie anul trecut, ambii au fost trimisi in judecata: fiul, Vlad, pentru trafic de influenta, iar tatal sau, Mircea, pentru luare de mita. Ar fi primit cateva milioane de lei ca sa ajute anumite firme private sa castige contracte pe bani publici.

Procurorii au incercat la vremea respectiva sa obtina arestarea lui Vlad Cosma, insa parlamentul nu si-a pierdut imunitatea. Tatal sau a fost retinut.

Mircea Cosma este presedintele Consiliului Judetean Prahova din 2008. A ocupat aceasta functie si in perioada 2000-2004. De la comanda institutiei, Cosma a intrat la un moment dat in conflict cu Liviu Dragnea.

Pe langa latura practica are si una sensibila. S-a facut remarcat dupa ce i-a dedicat o poezie liderului PSD - Victor Ponta.

Cronologia evenimentelor:

UPDATE 23:40 Vladimir Ciorba, administrator si asociat la trei firme, vizat in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatului lui Victor Ponta, a fost retinut de procurorii DNA Ploiesti. Ciorba a fost adus, in cursul zilei de marti, la DNA Ploiesti, pentru a fi audiat in dosarul in care mai sunt vizati, printre altii, Iulian Hertanu, Sebastian Ghita, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

UPDATE 20:06 Fostul consilier judetean Mihai Coman a fost retinut, marti seara, de catre procurorii DNA Ploiesti, pentru 24 de ore, dupa ce a fost audiat peste opt ore, la sediul institutiei, intr-un dosar privind fraudarea de fonduri europene, in care este vizat si Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Mihai Coman, care, in prezent, detine functia de consilier in cadrul SC Hidro Prahova, firma care deruleaza proiectul european de canalizare a zeci de localitati din judet, a fost scos in catuse din sediul DNA Ploiesti, marti, in jurul oreu 19.00, dupa aproximativ opt ore de audieri si preluat de o duba a Jandarmeriei, urmand sa fie dus in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, de la Campina, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Coman nu a facut nicio declaratie la iesirea de la DNA. Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, vizat in acelasi dosar, se afla in continuare in sediul DNA Ploiesti, unde este audiat.

UPDATE ORA 17:40 Deputatul Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de sprijinirea unui grup infractional organizat, anunta DNA.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Ghita trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la DNA Ploiesti, ori de cate ori este chemat, sa informeze de indata DNA Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat, sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent, sa nu se apropie de anumite persoane nominalizate si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, si sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

UPDATE ORA 17:20 Deputatul Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de sprijinirea unui grup infractional organizat, anunta DNA.

UPDATE ORA 17:00 Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu a sustinut marti despre dosarul in care e implicat cumnatul premierului ca are retineri in a comenta subiectul si ca justitia trebuie "sa-si faca treaba" ca sa fie cu "totii fericiti", intreband retoric daca exista prezumtia de vinovatie.

Ilie Sarbu a fost intrebat ce parere are despre scandalul in care este implicat cumnatul premierului Victor Ponta intr-un dosar privind infractiuni asimilate celor de coruptie si infractiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene. "In discutii de genul asta nu intru, stiti bine ca din toamna nu am facut niciun fel de comentarii pe niciun fel de...", a replicat Sarbu.

El a fost intrebat daca isi aduce aminte de declaratiile unor lideri PSD la momentul in care fratele presedintelui Traian Basescu era implicat intr-un dosar penal. "Nu vreau sa intru in comentariul asta, nu am nicio calitate. Eu sunt cu problemele mele, fiecare cu ceea ce (...) Nu stim, de ce sa ne pronuntam acuma, ca ma atrageti acuma in capcana sa totusi sa vorbesc. Ne putem pronunta? Exista prezumtia aceasta de vinovatie din start? Nu stim. S-ar putea sa...cati oameni nu au fost chemati acolo si pana la urma nu s-a intamplat nimic", a mai afirmat liderul senatorilor PSD.

De asemenea, lui Sarbu i s-a amintit ca au existat declaratii pe o situatie similara in privinta fratelui lui Traian Basescu. "Eu personal? (...) Acuma PSD-ul e format din 600 de mii de membri cel putin. Nu vreau sa...e un comentariu pe care nu l-am facut din toamna stiti bine si nu vreau sa...Sa-si faca justitia treaba si vom fi cu totii fericiti", a mai precizat Sarbu.

UPDATE ORA 16:50 Sebastian Ghita a iesit de la audieri si a dat cateva declaratii. "Acesta firma a avut o lucrare in judetul Prahova, nu a performat foarte bine. Nu stiu ce a facut acolo. procurorii ne suspecteaza, pe mine si pe alti factori de decizie din judet, ca i-am ajutat. Procurorii au inceput urmarirea penala in cazul nostru. Nu am voie sa ma intalnesc cu domnii Vlad si Mircea Cosma.

Stiam toti in Prahova de situatia dificila a acestei firme, nu stiam de implicarea domnului Hertanu. Discutia cu procurorii a tinut de relatia mea cu domnul Hertanu, care nu e foarte stransa, l-am vazut de 2-3 ori.

Vlad Cosma e colegul meu de partid, la fel si Mircea Cosma. Nu am gasit elemente care sa arate ca l-am ajutat pe domnul Hertanu. Sa-i lasam pe procurori sa afle exact cum au stat lucrurile. Probabil ca, daca aceasta firma, cu o astfel de legatura la varf, castiga o licitatie in alt judet, toti am fi suspectat autoritatile de acolo.

In privinta mea, acuzatia este ca am sprijinit acest grup. Nu am stiut ca sunt un grup, nu am stiu ce fac oamenii astia."

Intrebat de corespondentul ProTV Ovidiu Oanta daca SRI a jucat vreun rol in ancheta, Sebastian Ghita a spus ca orice institutie a statului poate face cercetari daca exista nereguli.

UPDATE ORA 15:45 Seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, au fost pusi sub control judiciar, pentru sprijinirea unui grup infractional, Mircea Cosma avand interdictia de a-si exercita functia, dupa ce au fost audiati in dosarul in care e vizat si Iulian Hertanu, cumnatul premierului. Mircea Cosma, fost presedinte al PSD Prahova, si deputatul PSD Vlad Cosma sunt acuzati de sprijinirea unui grup infractional organizat, cel dintai fiind suspectat si de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Mircea Cosma trebuie sa respecte obligatia de a nu exercita functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. In plus, Mircea si Vlad Cosma trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la DNA Ploiesti, ori de cate ori sunt chemati; sa informeze de indata DNA Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati, sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent, sa nu se apropie de alte persoane nominalizate si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

UPDATE ORA 15:30 Deputatul PSD Vlad Cosma a iesit de la DNA Ploiesti, el refuzand sa precizeze calitatea in care a fost audiat in dosarul vizand fraudarea de fonduri UE pentru proiectul de canalizare de la Comarnic, in care tatal sau Mircea Cosma are calitatea de inculpat, fiind vizat si cumnatul premierului Ponta. Vlad Cosma a plecat de la DNA Ploiesti, unde a fost audiat mai multe ore, el declarand ca nu are voie sa faca nicio declaratie.

In jurul orei 15.00, a iesit de la DNA si presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, care a spus ca are calitatea de inculpat in dosarul privind extinderea canalizarii la Comarnic de catre o asociere din care face parte si SC Grossman Engineering Group, firma al carei administrator este Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Mircea Cosma a spus ca saptamana viitoare, miercuri, va veni din nou la sediul DNA Ploiesti, pentru a studia dosarul, insa nu a precizat daca in cazul sau procurorii au dispus vreo masura preventiva.

El a mai spus ca de lucrarile de la Comarnic "raspund orasul Comarnic si Hidro Prahova", adaugand ca in acest proiect Consiliul Judetean Prahova este responsabil de statiile de epurare care deservesc mai multe localitati. "Cand s-a tinut acea licitatie eram in spital, am stat cinci luni, nu stiu nici cine a castigat licitatia, nici cum a castigat. O sa citesc dosarul saptamana viitoare", a afirmat Mircea Cosma. Intrebat ce stie despre calitatea in care fiul sau, Vlad Coma, a fost adus la DNA Ploiesti, unde este audiat, Mircea Cosma a spus ca nu stie ce implicare si ce calitate are acesta.

UPDATE ORA 14.40 Seful Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la DNA, spunand că are calitatea de inculpat in dosarul vizand fraudarea de fonduri UE pentru proiectul de canalizare de la Comarnic.

UPDATE ORA 13.20 Deputatul PSD Vlad Cosma este si el audiat la DNA Ploiesti, in dosarul vizand fraudarea de fonduri UE. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca Vlad Cosma, fiul sefului CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost adus cu mandat la sediul DNA Ploiesti.

UPDATE ORA 12.30 Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost adus de anchetatori la sediul DNA Ploiesti, pentru a fi audiat in dosarul in care este vizat Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

UPDATE ORA 12.00 Sebastian Ghita a fost adus cu mandat la DNA Ploiesti. "Am venit cu mandat, am primit citatie”, a spus Sebastian Ghita, care a ajuns la DNA Ploiesti in jurul orei 11.50. Raspunzand unei intrebari, Ghita a spus ca are calitatea de suspect in acest dosar.

UPDATE ORA 09.30 Reactia premierului Victor Ponta nu s-a lasat asteptata. In jurul orei 09.30, el a scris pe Twitter urmatorul mesaj: "Nu cunosc si oricum ar fi gresit sa comentez eu cercetarile efectuate de procurori fata de cumnatul meu/Legea trebuie sa fie egala pt toti."

 

Perchezitii DNA la firma surorii si cumnatului lui Victor Ponta, pentru fraude cu fonduri UE

Marti dimineata, 17 februarie 2014, procurorii anticoruptie au descins la domiciliul surorii si cumnatului premierului Victor Viorel Ponta, dar si la firma infiintata de mama acestuia. Este vorba despre compania Exfin, care a intrat in vizorul anchetatorilor intr-o cauza in care exista suspiciuni de deturnare de fonduri europene. Potrivit unor surse apropiate de ancheta, firma administrata de sora premierului Victor Viorel Ponta, Alexandra Hertanu, ar fi contractat lucrari de canalizare cu finantare din fonduri europene, insa nu toti banii ar fi fost folositit conform contractului, iar putin peste jumatate din suma ar fi fost deturnata. Prejudiciul, pana in acest moment, este estimat la 7.800.000 de lei, insa anchetatorii spun ca exista si suspiciunea ca o parte din fondurile europene ar fi fost manevrata in asa fel incat sa nu se plateasca taxe si impozite la bugetul de stat. Exista astfel suspiciunea de evaziune fiscala, iar in acest caz prejudiciul este estimat la 2.500.000 de lei. 

CITITI SI: Sebastian Ghita a fost adus cu mandat la DNA Ploiesti. Este suspect in dosarul cumnatului lui Ponta

Nu este exclus ca omul de afaceri Iulian Hertanu - cunoscut in primul rand pentru ca este cumnatul lui Victor Ponta - sa fie chiar retinut.

Potrivit unor surse judiciare, un rol important in acest dosar il are Mihai Coman, care in prezent este consilier la SC Hidro Prahova SA, societate constituita prin asocierea Consiliul Judetean Prahova cu mai multe consilii locale din judet si care de cativa ani deruleaza cel mai important proiect european din Prahova, pentru introducerea canalizarii in mai multe localitati.

Mihai Coman a fost consilier judetean PSD in mandatul 2000-2004 si detine firma SC Indserv din Ploiesti.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
DNA nu ancheteaza faptele sesizate de Udrea in cazul Coldea. Fostul ministru nu ar fi respectat procedura privind denuntul
DNA nu ancheteaza faptele sesizate de Udrea in cazul Coldea. Fostul ministru nu ar fi respectat procedura privind denuntul

Procurorii anticoruptie nu au inceput urmarirea penala in cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, intrucat fostul ministru nu a respectat procedura privind denuntul, relateaza Mediafax.

Directorul ROMARM a fost arestat de DNA pentru abuz in serviciu. Dan Tache, acuzat ca a incheiat mai multe contracte ilegale
Directorul ROMARM a fost arestat de DNA pentru abuz in serviciu. Dan Tache, acuzat ca a incheiat mai multe contracte ilegale

Directorul Romarm, Dan Tache, si seful sucursalei din Brasov a companiei, Aurel Veltan, au fost arestati pentru abuz in serviciu, in legatura cu incheierea ilegala a unor contracte de prestari servicii cu SC Gold Trans Tur SRL.

Dan Sova s-a prezentat la DNA. Fostul ministru sustine ca nu a fost audiat de procurorii anticoruptie
Dan Sova s-a prezentat la DNA. Fostul ministru sustine ca nu a fost audiat de procurorii anticoruptie

Dan Sova a venit miercuri dimineata la Directia Nationala Anticoruptie. La iesirea din sediul DNA, fostul ministru a declarat ca nu a fost audiat de procurorii DNA, ci i s-au adus la cunostiinta ca "au venit niste documente".

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.