Adrian Ghenie, romanul care a doborat un nou record. Semnificatia tabloului vandut cu 4 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Pictorul roman Adrian Ghenie este din nou in centrul atentiei in lumea artei contemporane, mondiale. Miercuri seara, lucrarea sa: "The sunflowers, in 1937" a fost adjudecata pentru suma record de 4 milioane de euro.
 

Lucrarea "The Sunflowers in 1937", de Adrian Ghenie, a fost adjudecata in licitatie miercuri, la Londra, pentru suma record de 3.117.000 de lire sterline (n.r. - 4 milioane de euro), informeaza site-ul oficial al casei Sotheby's.

Pictura, inspirata de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh - "Floarea soarelui", a fost vanduta la un pret record pentru artistul roman, peste dublul recordului sau anterior de pret, apreciaza cei de la Sotheby's.

"The Sunflowers in 1937", un ulei pe panza de dimensiuni impresionante, a facut parte din licitatia "Contemporary Art Evening" si era estimata la 300.000 - 400.000 de euro.

Citește și
Adrian Ghenie - Stiri
Romania isi inaugureaza pavilionul de la Expozitia Internationala de Arta. "Camera lui Darwin", proiectul lui Adrian Ghenie
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"The sunflowers in 1937" este o reinterpretare a lucrarilor semnate de Vincent Van Gogh, avand ca subiect floarea soarelui, dar semnificatia este mult mai profunda. In 1937, Germania nazista lansa conceptul de "arta degenerata", prin care condamna artistii moderni si confisca din muzee peste 600 de lucrari de arta

Lucrarea face parte din seria artistului intitulata "Berlin Noir", prezentata in 2014 la Galeria Judin din capitala Germaniei.

Calin Dan, directorul muzeului national de arta contemporana: "Adrian Ghenie are un anumit mod de a lucra cu figurativul, de a descompune niste clisee tematice, cum ar fi istoria artei. lucrarea care s-a vandut acum este o referire, as zice eu admirativ-ironica la Vincent van Gogh. Are o anumita marca stilistica si asta ajuta la circulatia operei sale"

Si, chiar daca nu ii place sa se vorbeasca despre lucrarile sale in contextul vanzarilor, Adrian Ghenie a ajuns din nou in atentia marilor colectionari de arta contemporana. Iata ce spunea intr-un interviu acordat Andreei Esca.


Adrian Ghenie, in mai 2015: "Orice suma de bani iti fura libertatea. De la un anumit punct incolo, ti-o fura total. In jurul fiecarui artist de succes este un sistem de galerii care vor sa capitoneze tot in jurul tau, sa-ti faca un confort, sa puna catifele samd, crezand ca asta vrei. exact genul asta de capitonare omoara. daca vrei sa iti distrugi viata complet, apuca-te si fa mai multi bani decat ai nevoie"

Stabilit la Berlin, Adrian Ghenie a expus la mai multe mari galerii din lume, printre care si Pace Gallery, iar anul trecut a fost atractia principala a pavionului romanesc de la Venetia, cu proiectul sau, Camera lui Darwin.

Un anumit ritual, de dimineata, il ajuta in creatiile sale.

Adrian Ghenie, in mai 2015: "undeva pe la ora 11 trebuie sa fac o baie pe intuneric. nu stiu, e ceva cu baia aia si cu ideea asta de vana, cald, care imi deschide creierul. creeaza un trafic. atunci vad. le vad. pur si simplu le vad"

In ciuda notorietatii mondiale a artistului roman, englezii de la Sotheby's, i-au gresit in aceasta dimineata originea. "Artistul ungar Adrian Ghenie" - a fost postarea casei de licitatii, care anunta recordul de 4 milioane de euro. Dupa ce au fost criticati de mai multi utilizatori, englezii au indreptat eroarea.

Ghenie mai are in licitatie, joi, tot la Sotheby's, in Londra, doua portrete, printre care unul intitulat "Elena Ceausescu", fiecare estimat la 60.000 - 80.000 de lire sterline.

Nascut in 1977, in Baia Mare, Adrian Ghenie este foarte apreciat in lumea artei contemporane internationale, fiind prezent cu lucrari in cele mai importante muzee, galerii si colectii private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer si Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Gent).

Lucrarile sale au fost incluse in expozitii la Palazzo Grassi, Fundatia François Pinault (Venetia), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florenta).

In 2015, a reprezentat Romania la Bienala de Arta de la Venetia, cu proiectul "Darwin's Room".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Expozitie de arta, intr-o cazarma parasita. Unde puteti vedea operele celui mai apreciat artist roman al momentului
Expozitie de arta, intr-o cazarma parasita. Unde puteti vedea operele celui mai apreciat artist roman al momentului

Doi dintre cei mai apreciati artisti romani contemporani peste hotare, Dan Perjovski si Adrian Ghenie, expun in urmatoare luna in Romania.

Romania isi inaugureaza pavilionul de la Expozitia Internationala de Arta.
Romania isi inaugureaza pavilionul de la Expozitia Internationala de Arta. "Camera lui Darwin", proiectul lui Adrian Ghenie

Cu doua zile inainte de deschiderea pentru public a celei de-a 56-a editii a Expozitiei Internationale de Arta - ''La Biennale di Venezia'' -,Romania isi inaugureaza Pavilionul, reprezentat de renumitul pictor Adrian Ghenie.

Adrian Ghenie va reprezenta Romania la unul dintre cele mai importante evenimente culturale. Proiectul istoric al pictorului
Adrian Ghenie va reprezenta Romania la unul dintre cele mai importante evenimente culturale. Proiectul istoric al pictorului

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai apreciati pictori romani in viata, va reprezenta Romania la Bienala de la Venetia cu un proiect impresionant: "Camera lui Darwin".

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.