Mircea Basescu cere Curtii de Apel sa-l elibereze. Fratele presedintelui ar putea fi mutat la Spitalul Penitenciar Jilava

×
Codul embed a fost copiat

Dupa doua nopti petrecute in spatele gratiilor, Mircea Basescu le cere judecatorilor Curtii de Apel sa-l elibereze.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► DNA: Faptele lui Mircea Basescu au un grad de pericol deosebit si afecteaza increderea in justitie

-► Fragment din referatul cu propunerea de arestare. Discutie intre Mircea Basescu si Florin Anghel

Citește și
basescu ponta
Scandalul Mircea Basescu incinge spiritele intre consilierii de la Cotroceni si Guvern. Reactia consilierului lui Ponta
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

-► Procurorii anticoruptie: Mircea Basescu s-a folosit de calitatea de presedinte a fratelui sau pentru a fi credibil

-► Prima noapte petrecuta dupa gratii de Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei

-► Cum a inceput scandalul dintre Mircea Basescu si Bercea Mondial

Ar putea fi transferat

"Daca va fi mentinut in spatele gratiilor si dupa decizia Curtii de Apel, Mircea Basescu ar putea fi transferat la Spitalul Penitenciar Jilava. Fratele presedintelui ar suferi de cateva afectiuni la inima", a transmis corespondentul ProTV, Ovidiu Oanta.

A doua noapte dupa gratii

Mircea Basescu a petrecut a doua noapte dupa gratii. El a fost arestat preventiv vineri seara, pentru 30 de zile. Fratele presedintelui este acuzat de procurorii anticoruptie de trafic de influenta. Ar fi primit 250.000 de euro, astfel incat Sandu Anghel, zis si Bercea Mondial, sa iasa din penitenciar. Dar acest lucru nu s-a intamplat. Mircea Basescu nu este singur in celula de 6 locuri in care se afla. Langa el se mai afla cel putin doi tovarasi de suferinta: miliardarul Dan Adamescu si fostul sef al Directiei Infrastructura din Primaria Capitalei, Madalin Dumitru.

Tot vineri seara a fost arestat preventiv si Marian Capatana, acuzat de complicitate la trafic de influenta. Mircea Basescu a fost dus la Tribunalul Bucuresti, vineri, in jurul orei 14.00, dupa o noapte petrecuta in arest. Chiar daca ordonanta de retinere i-a expirat in timp ce magistratii ii decideau soarta, fratele presedintelui a ales sa ramana in sala de judecata pentru a afla hotararea. In timp ce avocatii paraseau sediul tribunalului, fara sa faca prea multe declaratii, Mircea Basescu a fost urcat intr-o masina cu geamuri fumurii si dus din nou in arestul Politiei Capitalei. Dupa doar cateva minute, in arestul Politiei Capitalei a ajuns si Marian Capatana, si el arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia in cazul celor doi nu este insa definitiva, iar avocatii lui Mircea Basescu au depus deja o contestatie la Curtea de Apel.

Intreaga poveste a inceput in 2011, dupa ce Sandu Anghel, zis Bercea Mondial a fost arestat, iar fiul sau a incercat sa ii obtina eliberarea. Florin Anghel l-a contactat pe Marian Capatana, liderul PDL din Olt, caruia i-ar fi dat 250.000 de euro ca sa il scoata pe Bercea din inchisoare. Banii ar fi ajuns la Mircea Basescu. Cateva luni mai tarziu, Bercea a fost condamnat la 7 ani, asa ca Florin ar fi plusat cu inca 350.000 de euro pentru fratele presedintelui. Suma a fost oprita insa drept comision, noteaza anchetatorii, chiar de intermediarul Capatana. Tot procurorii precizeaza ca prima transa de 250.000 de euro ar fi fost oferita "in schimbul promisiunii ca Mircea Basecu va interveni la Presedintele Romaniei, pentru a-l determina sa dispuna gratierea individuala a condamnatului Anghel Sandu zis Bercea Mondial si pentru a interveni pe langa procurori si judecatori pentru cercetarea in stare de libertate a inculpatului."

Membrii clanului Bercea au inregistrat video si audio toate discutiile pe care le-au avut cu Mircea Basescu, dar si cu Marian Capatana, cel care intermedia negocierea. Dintr-o conversatie pe care Mircea Basescu o are cu Florin Anghel, reiese ca fratele presedintelui ii promisese acestuia o peseapsa mai mica pentru Bercea.

Referatul cu propunerea de arestare:

BASESCU MIRCEA: Ma, trebuie sa... tre' sa-l scapam!
ANGHEL FLORIN: Trebuie... Cand mai trebuie, ma nene, ma? Ca, uite, l-a condamnat, ma, manca-ti-as .... ta!
BASESCU MIRCEA: Stiu, ma, da' eu... Pai eu asta doream, sa, sa se ajunga la... a...
ANGHEL FLORIN: Sa-l condamne?
BASESCU MIRCEA: Sa-l condamne la un an.
ANGHEL FLORIN: Pai si de ce dracu' a luat sapte ani jumate' ?
(...)
BASECU MIRCEA: Asta voiam. Sa-l condamne, sa-i dea un an.
ANGHEL FLORIN: Da' stii ca matale mi-ai zis ca-l condamna la... la zece luni sau la un an? Nu mi-ai zis matale asa?
BASESCU MIRCEA: Da. Pai, nu ti-am zis eu asa?
ANGHEL FLORIN: Si ia uite la cat l-a condamnat!"

In ceea ce il priveste pe intermediar - pe Marian Capatana - acesta neaga acuzatiile: "Căpățînă Marian Adrian a declarat că a primit suma de 600.000 de euro de la Anghel Florin, în două tranșe, însă această sumă i-a fost remisă cu titlu de împrumut, fără a fi nevoit să plătească dobândă."

Fiica lui Bercea, Izaura, l-a inregistrat insa pe Marian Capatana:

"Spune-mi si mie pentru ce a luat banii astia de la tata? De ce i-ai luat? Sa faci afaceri sau sa-l scapi pe tata?
-Nu am facut nici o afacere!
-Sa scapi pe tata nu?
-Deci nu s-a facut nici o afacere!
-Vezi, vezi Mariane?"

(...)

"- Unde sunt banii Mariane, 285 de mii de euro?
- Crezi ca sunt la mine?
- Spune tu la cine sunt!
- Pai stiti foarte bine la cine.
- La cine?
- La cine? Sunt la mine banii?
- Sunt la tine?
- Nu
- Sunt la Mircea?
- Normal."

Asadar, procurorii sustin ca, in incercarea de a obtine eliberarea lui Bercea Mondial, membrii familiei acestuia i-ar fi dat 600.000 de euro lui Marian Capatana. Parte din acesti bani ar fi ajuns la Mircea Basescu, fratele presedintelui. Cel din urma este acuzat de procurori ca s-a folosit de numele pe care il poarta pentru a da impresia ca poate influenta justitia si chiar si pe fratele sau, Traian Basescu. Chiar si asa instanta l-a condamnat definitiv pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la 8 ani si 9 luni de inchisoare pentru tentativa de omor.

Traian Basescu: "Proba ca nu a existat o astfel de interventie este chiar condamnare. Din cate stiu, domnul Anghel a fost condamnat la ani grei de inchisoare."

Procurorii au cerut arestarea lui Mircea Basescu considerand promisiunile lui ca o sa-si exercite influenta asupra magistratilor ori a presedintelui Romaniei drept fapte grave de coruptie.

Cronologia evenimentelor, vineri, 20 iunie 2014:

UPDATE 22:20 Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel de avocatul lui Mircea Basescu, Nelu Tasca. Acesta nu a facut nicio declaratie la iesirea din tribunal, dupa pronuntarea deciziei.

UPDATE 21:45 Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Mircea Basescu, in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel. Instanta a admis cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Mircea Basescu, acuzat de trafic de influenta. Si Marian Capatana, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui presedintelui Traian Basescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenta.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel.

UPDATE 20:30 Dezbaterile privind propunerea de arestare a lui Mircea Basescu, judecata la Tribunalul Bucuresti, s-au incheiat, instanta ramanand in pronuntare. Fratele presedintelui a ramas la tribunal desi ordonanta de retinere i-a expirat la ora 19.05. Tribunalul Bucuresti urmeaza sa dea o decizie privind propunerea de arestare preventiva a lui Mircea Basescu, dar si a lui Marian Capatana.

UPDATE 19:00 Ordonanta de retinere a expirat! Mircea Basescu este liber sa plece acasa. Tribunalul Bucuresti urmeaza dea o decizie legata de o posibila arestare a acestuia. Fratele presedintelui Traian Basescu a fost adus din arestul Politiei Capitalei, unde a stat dupa retinerea sa, joi seara, de catre procucorii Directiei Nationale Anticoruptie. Mircea Basescu va sta, pana la inceperea judecarii dosarului, intr-o sala a Tribunalului Bucuresti.

DNA: Faptele lui Mircea Basescu au un grad de pericol deosebit si afecteaza increderea in justitie

Faptele de care sunt acuzati Mircea Basescu si Marian Capatana afecteaza increderea in intreg sistemul de justitie si au un grad de pericol deosebit, avand in vedere ca acestia au luat o suma mare de bani ca sa intervina pentru o persoana judecata pentru tentativa la omor, potrivit procurorilor DNA. Mircea Basescu si Marian Capatana, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat fratelui presedintelui Traian Basescu, au fost retinuti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care cer vineri Tribunalului Bucuresti arestarea lor preventiva.

Procurorii arata, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca faptele de care sunt acuzati Mircea Basescu si Marian Capatana au afectat increderea in sistemul de justitie.

"Trebuie subliniat ca, prin modul in care inculpatii au conceput savarsirea faptelor, au afectat in mod grav relatiile sociale referitoare la buna desfasurare a raporturilor de serviciu in ceea ce priveste institutiile din intregul sistem judiciar, de pe toate palierele: Ministerul Public, tribunal, curte de apel, chiar Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru aceasta din urma pe mai multe planuri (recursul, cererea de stramutare, conform procedurii in vigoare la data faptelor), iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta increderea in intreg sistemul de justitie", au scris procurorii in referatul trimis instantei.

Anchetatorii arata, in documentul citat, ca faptele savarsite de Mircea Basescu si Marian Capatana, dincolo de "gravitatea inerenta unei infractiuni de coruptie, au un grad de pericol deosebit". Acest grad de pericol este "dat de cuantumul semnificativ al sumei de bani remise de denuntator si primite de cei doi inculpati si de scopul urmarit de inculpati, respectiv punerea in libertate sau condamnarea la o pedeapsa ridicol de mica a unei persoane judecate pentru tentativa la omor si cercetata in numeroase alte dosare penale care au ca obiect infractiuni grave si foarte grave", au precizat anchetatorii.

Procurorii vorbesc, in referat, si despre "perseverenta inculpatului Basescu Mircea", care, luand in calcul posibilitatea de a nu putea obține rezultatul dorit la o instanta care inca nu s-a pronuntat, era hotarat sa obtina o solutie favorabila la instanta superioara in grad.

DNA: Mircea Basescu s-a folosit de calitatea de presedinte a fratelui sau pentru a fi credibil

Mircea Basescu s-a folosit de faptul ca este fratele presedintelui pentru a fi credibil in fata lui Florin Anghel cand i-a spus ca poate interveni la judecatori pentru ca Bercea Mondial sa scape de inchisoare, potrivit procurorilor DNA. Mircea Basescu si Marian Capatana, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat fratelui presedintelui Traian Basescu, au fost retinuti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care cer vineri Tribunalului Bucuresti arestarea lor preventiva.

Procurorii arata, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca Mircea Basescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei presedintelui pentru a fi credibil in fata lui Florin Anghel cand spunea ca ar putea interveni la magistrati in dosarul in care Bercea Mondial era judecat pentru tentativa la omor. "Ambii inculpati s-au folosit de calitatea de membru al familiei Presedintelui Romaniei pe care o detine inculpatul Basescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmatiilor referitoare la influenta sau pretinsa influenta pe care Basescu Mircea ar putea sa o aiba asupra magistratilor si, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obtinerea unor hotarari favorabile", au scris procurorii in referatul trimis instantei.

Potrivit documentului citat, Mircea Basescu, desi cunoaste obligatiile fratelui sau si ii comunica lui Florin Anghel intr-una din discutiile inregistrate ca "el nu poate", nu descurajeaza comentariile referitoare la persoana presedintelui, "ba, mai mult, le alimenteaza pentru a nu pierde aparenta ca ar avea influenta asupra magistratilor".

Procurorii mai arata ca, audiat in calitate de suspect, Marian Capatana a declarat ca a primit suma de 600.000 de euro de la Florin Anghel, in doua transe, insa a sustinut ca aceasta suma reprezenta un imprumut, "fara a fi nevoit sa plateasca dobanda, sa garanteze in vreun fel imprumutul sau sa stabileasca un termen de restituire a sumei imprumutate, practic in conditii dezavantajoase si riscante pentru imprumutator".

"Toate acestea in condițiile in care, conform propriei declaratii, Capatina Marian Adrian era numai un consatean al familiei A., fara sa aiba vreo relatie apropiata cu vreunul din membrii acestei familii, despre care stia ca se ocupa cu camataria", potrivit documentului citat.

Mai mult, procurorii spun ca Marian Capatana a acceptat sa primeasca prima transa de bani, de 250.000 de euro, "dupa ce bancnotele au fost verificate si numarate cu ajutorul unui aparat pus la dispozitie de o persoana cunoscuta de catre inculpatul Capatina Marian Adrian".

Anchetatorii au mai aratat ca Marian Capatana a sustinut "o declaratie vadit nesincera, prin intermediul careia a incercat sa deturneze obiectul anchetei prin inducerea in eroare a organelor judiciare, atat cu privire la existenta propriei infractiuni, cat si cu privire la infractiunea de care este acuzat inculpatul Basescu Mircea".

Mircea Basescu, fratele mai mic al presedintelui Romaniei, si-a petrecut noaptea dupa gratii

Mircea Basescu a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, care il acuza de trafic de influenta.

Masura vine dupa scandalul declansat de unul dintre cei mai controversati membri ai lumii interlope din Oltenia - Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial. Condamnat la 8 ani si 9 luni pentru tentativa de omor si fin al lui Mircea Basescu, acesta sustine ca ar fi dat bani grei ca sa obtina o sentinta blanda dupa ce a incercat sa isi omoare un nepot. Si Marian Capatana, suspectat ca ar fi intermediat tranzactia, a fost retinut joi seara, fiind acuzat de complicitate la trafic de influenta.

Mircea Basescu a venit la sediul DNA cu o limuzina extrem de scumpa, dar va parasi sediul anchetatorilor cu o duba a politiei. Dupa doar o ora de la debutul audierilor, fratele presedintelui Romaniei a fost retinut pentru acuzatia de trafic de influenta. Asa ca, in loc sa ajunga acasa la Constanta, Mircea Basescu isi va petrece noaptea la centru de retinere si arest al politiei.

Nelu Tasca, avocatul lui Mircea Basescu: "S-a prevalat de dreptul la tacere. Mi-a spus ca nu sunt reale acele inregistrari si cred in nevinovatia dansului."

Potrivit anchetatorilor, Marian Capatana ar fi intermediat toata povestea.

Acuzatiile impotriva fratelui presedintelui vin de la Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, care sustine ca a platit bani grei ca sa fie eliberat din inchisoarea in care ispaseste 8 ani si 9 luni, pentru ca si-a injunghiat o ruda. Insa in urma cu trei saptamani, Mircea Basescu era cel care il acuza de santaj pe interlopul din Craiova. In acest razboi, a fost mentionat si numele presedintelui Romaniei, care a respins orice implicare.

Traian Basescu: "Faptul ca esti fratele presedintelui nu te scuteste de responsabilitate in fata legii. Sper ca varianta pe care mi-a spus-o fratele meu sa fie cea reala. Dar sper ca varianta in care voi crede va fi doar a justitiei".

Povestea a inceput pe 30 mai, cand procurorii anticoruptie au organizat un flagrant la sediul firmei lui Mircea Basescu. Ginerele lui Bercea, caruia Mircea Basescu i-a botezat o fetita, i-ar fi cerut 280.000 de euro, ca sa nu divulge informatii compromitatoare. Prima transa de 10.000 a fost inregistrata de procurorii anticoruptie, care l-au si retinut pe suspect.

In acel moment, Isaura, fata lui Bercea, a sustinut ca banii reprezinta o datorie pe care fratele presedintelui o avea la ei: "Eu am 285.000 de euro la el. Au cazut mama si tata la puscarie si nu am cu ce sa-i tin. Am dovezi, am filmari."

O dovada ar fi si o discutie inregistrata, la care, spun rudele lui Bercea, ar fi luat parte si Marian Capatana, intermediarul.

Inregistrare telefonica: "Unde sunt banii Mariane? 285 de mii de euro? Stiti foarte bine la cine sunt. La cine? Sunt la mine banii? Nu sunt la tine? Nu. Sunt la Mircea? Normal!"

Rudele lui Bercea au predat procurorilor si alte inregistrari, facute de aceasta data in biroul lui Mircea Basescu.

Florin Anghel: "Cand l-ai trimis matale sa ia aia 350.000, i-am adus alea, v-am adus alea si dupa aceea v-am mai adus aia 250.000. Si cand i-am dus pe aia 250.000, stii ce mi-a zis? Ca matale deja ai dat un milion de euro, ca sa-l scapi... si acuma? Uita-te, sapte ani jumatate! Domnu' comandant, aici nu e vorba de avocata, aici nu e vorba de judecator, aici e vorba de politica, ca e finul lui Basescu si sa dam din asta in ala, dar eu ce zic e sa va duceti sa puneti mana sa-l scoateti, ca moare ala acolo, ma nene ma!"

Mircea Basescu: "Deci, eu ce mai sper nu e vorba de..."

Joi a ajuns la audieri si Bercea Mondial, care a ridicat miza si a acuzat nume grele din justitie, precum Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu.

Reporter: "De ce ai facut denuntul tocmai acum?"

Bercea Mondial: "Pentru ca doamna Kovesi nu mi-a restituit banii prin sofer. E bagata si doamna Kovesi si doamna Livia Stanciu!"

Mircea Basescu, dar si Marian Capatana, vor ajunge vineri in fata judecatorilor cu propunere de arestare preventiva.

CITITI SI:

-► Scandalul Mircea Basescu a ajuns in presa internationala. Ce scriu AFP si FOX News despre justitia din Romania

-► Ziua in care Traian s-a dezis pentru a doua oara de Mircea. Ce i-a unit si ce i-a dezbinat pe fratii Basescu in ultimii ani

-► Definitia ANTURAJULUI pentru fratele presedintelui. Cum au ajuns din biserica la tribunal finul Bercea si nasul Mircea

-► Mircea Basescu sustine ca nu a luat bani pentru eliberarea lui Bercea Mondial. "Am vorbit cu fratele meu si este suparat"

-► Premierul ii cere presedintelui Basescu sa demisioneze imediat. "Ar fi un gest de aparare a justitiei"

-► Scandalul Mircea Basescu incinge spiritele intre consilierii de la Cotroceni si Guvern. Reactia consilierului lui Ponta

-► Traian Basescu: "Cred in varianta justitiei, nu a fratelui meu". Presedintele neaga ca a intervenit in cazul Bercea Mondial

Cronologia evenimentelor, joi, 19 iunie 2014:

22:39 Mircea Basescu, retinut joi seara de procurorii anticoruptie dupa ce a fost adus la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, nu a facut nicio declaratie in fata anchetatorilor prevalandu-se de dreptul la tacere, a declarat avocatul sau, Nelu Tasca. Aparatorul lui Mircea Basescu a declarat, joi seara, la iesirea din sediul DNA, ca clientul sau nu a facut nicio declaratie in fata anchetatorilor, ci s-a prevalat de dreptul la tacere.

"Mi-a spus ca nu sunt reale acele inregistrari si cred in nevinovatia dansului", a spus Nelu Tasca, intrebat ce a vorbit el cu Mircea Basescu. Avocatul a mai spus ca, in afara de declaratia denuntatorului, celelalte declaratii nu sunt incriminatorii pentru clientul sau. "As putea spune ca sunt chiar in favoarea sa", a adaugat Nelu Tasca.

20:29 Fratele presedintelui urmeaza sa fie prezentat, vineri, in fata magistratilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva. Presedintia a reactionat printr-un comunicat dupa ce Victor Ponta a cerut demisia lui Traian Basescu. Detalii AICI.

19:48 Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, a fost retinut, joi, dupa ce a fost audiat circa 90 de minute la sediul DNA, in calitatea de suspect, potrivit Mediafax. Mircea Basescu a fost acuzat de trafic de influenta de catre  fiul interlopului Bercea Mondialu'.

Fratele presedintelui urmeaza sa fie prezentat cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Tribunalul Bucuresti. Potrivit DNA, din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca exista probe si indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt: in perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denuntator, prin intermediar, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de tatal denuntatorului, precum si a altor cereri incidente in respectiva cauza, in scopul de a obtine o hotarare favorabila, fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

La inceputul anului 2011, dupa ce fata de tatal denuntatorului s-a luat masura arestarii preventive de catre Tribunalul Olt, denuntatorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urma si in schimbul promisiunii ca banii vor fi remisi mai departe lui Basescu Mircea, pentru ca acesta sa intervina pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de tatal denuntatorului si a altor cereri incidente in respectiva cauza.

Ulterior, pentru ca tatal denuntatorului nu a fost pus in libertate, denuntatorul i-a remis si suma de 350.000 de euro intermediarului, in acelasi scop, se precizeaza in ordonanta de retinere. Intervalul in care denuntatorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins intre 20.02.2011 (data luarii masurii arestarii preventive fata de tatal denuntatorului) si 22.02.2012 (data pronuntarii hotararii de condamnare la instanta de fond), mai spun procurorii.

Din suma totala de 600.000 de euro remisa de denuntator intermediarului, Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro in schimbul promisiunii ca, prin influenta pe care o are asupra magistratilor, poate obtine o solutie favorabila pentru tatal denuntatorului, adica va obtine fie o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

Pentru faptul ca a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar si-a insusit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denuntator, se mai precizeaza in ordoananta de retinere, potrivit DNA.

19:00 Povestea a inceput pe 30 mai, cand procurorii anticoruptie au organizat un flagrant la sediul firmei lui Mircea Basescu. Fratele presedintelui s-a plans atunci ca este santajat de clanul lui Bercea Mondialu'. Ginerele lui Bercea, caruia Mircea Basescu i-a botezat o fetita, i-ar fi cerut 280.000 de euro, ca sa nu divulge informatii cumpromitatoare. Prima transa de 10.000 a fost inregistrata de procurorii anticoruptie care l-au si retinut pe suspect. Ulterior, Bercea Mondialu' a depus plangere la DNA acuzandu-l la randul sau pe Mircea Basescu de trafic de influenta. El a anexat plangerii si o inregistrare filmata cu o camera ascunsa in care se presupune ca ar fi Florin Anghel, fiul lui Bercea, si Mircea Basescu.

In timp ce la Constanta ginerele lui Bercea era arestat pentru santaj, la Bucuresti procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Mircea Basescu. L-au adus la audieri si pe Bercea Mondialu', care joi a ridicat miza: sustine acum ca i-a dat 2 milioane de euro fratelui presedintelui. Mai mult, banii ar fi ajuns si la procurorul sef Codruta Kovesi, dar si la presedinta Instantei Supreme, Livia Stanciu.

A fost audiat si cel care ar fi intermediat toata povestea: Marian Capatana. Aceasta insa spune ca banii aveau alta destinatie.

Traficul de influenta de care este acuzat fratele presedintelui avea ca miza eliberarea din inchisoare a lui Bercea Mondialu'. Insa acesta din urma a fost condamnat la 8 ani si 9 luni de inchisoare pentru ca si-a injunghiat o ruda.

17:42 Mircea Basescu a declarat la intrare, raspunzand unei intrebari despre afirmatiile interlopului, ca "e treaba lui Bercea ce spune". Fratele sefului statului a ajuns la DNA, cu masina personala si insotit de un avocat, in jurul orei 17.40. El si-a facut drum cu greu spre intrarea in sediul Directiei, in conditiile in care a fost asteptat de zeci de reporteri si cameramani.

"Mai, oameni buni, dati-o-ncolo de treaba...", le-a spus Mircea Basescu jurnalistilor care au aglomerat drumul de la parcare la intrarea in DNA, astfel incat acesta a avut nevoie de cateva minute pentru a parcurge o distanta de cel mult 30 de metri.

Mircea Basescu, acuzat de trafic de influenta

Dosarul de trafic de influenta, in care Bercea Mondial il acuza pe Mircea Basescu ca i-ar fi cerut bani ca sa-l ajute sa iasa din inchisoare, este in etapa audierilor. Contactat de corespondentul Mediafax, Mircea Basescu a precizat ca a fost citat in calitate de suspect in dosar. ”Eu acum ma duc in calitate de suspect. Nu de martor, de suspect”, a spus Mircea Basescu.

Intrebat daca se asteapta sa fie retinut de catre procurorii DNA, fratele presedintelui a raspuns: ”Nu pot sa ma astept la nimic. Nu am niciun fel de experienta cu asa ceva”.

Pe rand, protagonistii acestui scandal sunt citati sa se prezinte in fata procurorilor anticoruptie si sa dea explicatii. Acuzatiile sunt grave: fratele presedintelui ar fi primit 1 milion de euro ca sa il scape de inchisoare pe Bercea Mondial. Cum interlopul a fost condamnat definitiv la 8 ani si 9 luni de inchisoare pentru ca si-a injunghiat un nepot, rudele acestuia i-ar fi cerut banii inapoi lui Mircea Basescu. O discutie dintre Florin Anghel si Mircea Basescu a fost inregistrata cu o camera ascunsa. Florin Anghel i-ar reprosa fratelui presedintelui ca a primit un milion de euro, ca sa il scoata din inchisoare pe Bercea Mondial, dar ca acest lucru nu s-a intamplat. Asa ca, pe parcursul discutiei, fiul interlopului aflat in inchisoare isi voia banii inapoi.

Cazul face obiectul unei anchete penale in curs la Directia Nationala Anticoruptie. Procurorii fac cercetari pentru trafic de influenta. "Nu am vazut o implicare directa a presedintelui Basescu, dar am vazut un caz foarte clar de trafic de influenta realizat de catre fratele presedintelui, de catre domnul Mircea Basescu. Un caz care, daca ar fi implicata o alta persoana, acea persoana era arestata de mult", a spus premierul Victor Ponta.

Scandalul creat in jurul lui Mircea Basescu a ajuns si la Cotroceni. "Cred ca presedintele Romaniei, si nu doar presedintele Romaniei, ci orice presedinte dintr-o tara europeana, in fata unei asemenea situatii, tocmai pentru a nu arunca vreo umbra de indoiala asupra activitatii justitiei, ar trebui sa demisioneze imediat", a mai spus premierul.
 

___________________________________________________

CITESTE SI:

Mircea Basescu sustine ca nu a luat bani pentru eliberarea lui Bercea Mondial. "Am vorbit cu fratele meu si este suparat"

Premierul ii cere presedintelui Basescu sa demisioneze imediat. "Ar fi un gest de aparare a justitiei"

____________________________________________________

In acest dosar, procurorii DNA l-au citat si pe Marian Capatana, acesta urmand sa se prezinte la ora 17.00. De asemenea, la ora 14.00 ar urma sa fie adusi la DNA, din penitenciarele in care sunt incarcerati, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si sotia acestuia, Fanica Anghel.

Florin Anghel a depus in 13 iunie, prin avocatul sau, Pavel Abraham, o plangere penala impotriva lui Mircea Basescu, in care il acuza pe acesta de trafic de influenta, inselaciune si inducerea in eroare a organelor judiciare, in legatura cu dosarul in care fiul lui Bercea Mondial este acuzat de santaj.

Plangerea formulata de Florin Anghel a fost preluata de structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie de la DNA Constanta. Fiul lui Bercea Mondial a fost audiat marti si miercuri la DNA, dupa ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor doua inregistrari audio-video. Pavel Abraham arata ca inregistrarile ar fi fost facute in februarie 2012 sau 2013, acestea fiind "foarte compromitatoare".

Fiul si ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel si Marius Constantin, cercetati intr-un dosar de santaj pentru ca i-ar fi cerut lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, 280.000 de euro, in caz contrar amenintand cu dezvaluirea unor informatii compromitatoare despre acesta si familia sa, au anuntat, de mai multe ori in ultima perioada, ca vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de inregistrari audio si video in legatura cu acest caz. Dosarul de santaj este instrumentat de procurorii DNA Constanta.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "Cred in varianta justitiei, nu a fratelui meu". Presedintele neaga ca a intervenit in cazul Bercea Mondial

Traian Basescu a facut declaratii oficiale,  dupa ce numele sau a fost mentionat in cazul de santaj reclamat de fratele sau, impotriva familiei lui Bercea Mondial.

Scandalul Mircea Basescu incinge spiritele intre consilierii de la Cotroceni si Guvern. Reactia consilierului lui Ponta
Scandalul Mircea Basescu incinge spiritele intre consilierii de la Cotroceni si Guvern. Reactia consilierului lui Ponta

Consilierul pe probleme de strategii guvernamentale al premierului, Mirel Palada, afirma ca declaratia purtatorului de cuvant al presedintelui - despre o eventuala demisie a lui Traian Basescu - este gresita si exagerata.

Mircea Basescu sustine ca nu a luat bani pentru eliberarea lui Bercea Mondial.
Mircea Basescu sustine ca nu a luat bani pentru eliberarea lui Bercea Mondial. "Am vorbit cu fratele meu si este suparat"

Mircea Basescu a spus ca a vorbit cu fratele lui, presedintele Traian Basescu, de cand a inceput scandal legat de familia lui Bercea Mondial si acesta este foarte suparat. A mai spus ca nu a luat niciun ban de la aceasta familie.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.