Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, audiat la DNA in dosarul privind OUG 13: "Am respectat toate prevederile legale"

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a fost marti la DNA, in calitate de martor, in dosarul privind adoptarea OUG 13 de modificare a codurilor penale.

Dupa audierea sa in fata procurorilor, Melescanu a spus ca din punctul sau de vedere a "respectat toate prevederile legale".

El a sustinut ca ordonanta 13, prin care se modifica legislatia penala, a avut in vedere prevederi europene, "privitoare la prezumtia de nevinovatie".

"Procurorii m-au intrebat despre modul in care s-a desfasurat procesul de adoptare a ordonantei de urgenta. Le-am spus tot ce am stiut, ei trebuie acum sa hotarasca daca a fost respectata legea. (…) Din punctul meu de vedere, s-a respectat”, a spus ministrul Teodor Melescanu, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, unde a fost audiat aproximativ o ora si jumatate.

Ministrul de Externe a spus ca el si-a dat acordul ca OUG 13 raspunde prevederilor directivelor europene referitoare la prezumtia de nevinovatie.

Citește și
senat
Cine este singurul senator care a votat impotriva respingerii OUG 13: nu a oferit nicio explicatie pentru alegerea facuta
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Strict din punctul de vedere al Ministerului de Externe, competenta noastra era strict de avizare a modului de transpunere in legislatia romaneasca a unor prevederi, directive ale Parlamentului European. Acestea sunt privitoare la prezumtia de nevinovatie", a precizat Melescanu.

Intrebat ce legatura are prezumtia de nevinovatie cu abuzul in serviciu, infractiune ale carei prevederi urmau sa fie modificate prin OUG 13, Melescanu a raspuns: "Asta trebuie sa vorbiti cu cei care au elaborat proiectul. Eu doar mi-am dat acordul ca (OUG 13, n.r.) raspunde prevederilor directivelor europene”.

"Nu exista decizii de interpretare la Curtea Constitutionala. Din punctul de vedere strict legal, daca exista o exceptie de neconstitutionalitate aprobata de Curte, in termen de 45 de zile legislatia trebuie sa fie adaptata deciziei Curtii. Intrucat acest lucru nu s-a facut de catre Guvernul precedent, dupa 45 de zile intervine o problema de vid. (…) Nu sunt specialist in drept constitutional, dar atunci cand Curtea spune ca ceva nu este in regula, trebuie sa procedam la punerea de acord a legislatiei”, a adaugat ministrul de Externe.

Intrebat daca prin aceste actiuni ale DNA asupra membrilor Executivului se incearca schimbarea Guvernului Grindeanu, Melescanu a raspuns:

"Da, este una dintre posibilitati. Dar nu cred ca pica din cauza asta. Probabil daca nu va pune in aplicare programul de guvernare, atunci are o sansa sa pice, pentru ca parlamentarii vor putea sa-si modifice, eventual, parerea".

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus, intrebat daca Guvernul Grindeanu ar fi trebuit sa se retraga pe fondul revoltelor publice si a criticilor internationale, ca el nu crede ca asta este solutia.

Ministrul Teodor Melescanu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 10.00, el declarand la intrare ca a venit pentru a da declaratii in dosarul Ordonantei de Urgenta nr. 13.

"Nu mi-a explicat ministrul Justitiei consecintele Ordonantei, mi le-am explicat eu pe larg. Am citit intreg actul normativ, dar nu era de competenta mea decat aceasta prevedere.

Am dat avizul pentru ca se traduceau in legislatia romana prevederi ale unei directive a Parlamentului European si a Consiliului Europei si trebuia sa fim de acord cu aceasta traducere”, a spus Melescanu.

Intrebat care sunt directivele la care face referire, Melescanu a spus ca acestea sunt 216 si 342 a Parlamentului European si a Consiliului Europei.

Melescanu a mai spus ca nu se poate pronunta daca OUG 13 a fost data pentru anumiti politicieni, deoarece "actele juridice nu se refera la anumite persoane”, ci „la diferite categorii de infractiuni".

"Pot sa va spun ca, din punctul meu de vedere, am respectat procedura. Ordonanta era pe site de 10 zile, asa ca la un moment dat sau altul trebuia sa intre pe ordinea de zi. Curtea Constitutionala s-a pronuntat si a hotarat ca ordonanta a fost adoptata legal”, a declarat Melescanu.

Ministrul de Externe a precizat ca responsabilitatea ii apartine lui pe problema includerii in legislatia romana a unor prevederi ale Uniunii Europene si pentru asta este gata sa dea explicatii.

Intrebat daca s-a consultat cu subalternii din MAE inainte de a semna OUG 13, Melescanu a raspuns afirmativ.

"In mod normal, orice aviz care-l da ministrul de Externe se face pe baza unei analize in cadrul Ministerului. (...) Nu am primit punctele de vedere ale celor din Ministerul Justitiei”, a precizat Melescanu.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat ca, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca OUG 13 a fost adoptata legal, din punctul acesta de vedere nu sunt probleme si nu se poate interveni, iar daca sunt alte elemente, "o sa vedem".

Intrebat daca OUG 13 i se pare un act normativ corect, Melescanu a spus ca, din punctul lui de vedere, este "un act necesar”.

"Intrucat Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale unele prevederi de la infractiunea de abuz in serviciu, era normal sa se faca un efort pentru a se adapta legislatia la deciziile Curtii Constitutionale”, a adaugat Teodor Melescanu.

Ministrul de Externe a precizat ca OUG 13 nu a fost adoptata noaptea, ci „la ceas de dupa-amiaza”.

"Intarzierea sedintei a fost determinata de asteptarea avizului de la CSAT. De ce nu a fost pusa pe ordinea de zi? Ar trebui sa intrebati pe cei care au facut ordinea de zi, in conditiile in care avem un vid legislativ datorita faptului ca in 45 de zile nu au fost puse in acord prevederile Codului penal cu deciziile Curtii Constitutionale”, a mai spus Melescanu.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat, referitor la protestele din tara, ca este vorba despre un fenomen relativ nou si o premiera nu numai pentru Romania, ci si in general, la nivel european.

„Este ideea de manifestatii care nu au caracter politic evident si care se fac pe baza unei mobilizarii pe mijloacele de socializare. Nu exista organizatori, nu exista autorizatii, nu exista nimic, dar oamenii isi exprima o anumita nemultumire si cred ca in tara noastra au dreptul sa o faca", a adaugat ministrul de Externe.

Intrebat daca Guvernul trebuie sa tina cont de aceste manifestari, Melescanu a raspuns: "Evident".

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a fost chemat de procurorii anticoruptie pentru a da declaratii referitoare la aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 13, in dosarul deschis dupa denuntul formulat in 24 ianuarie de membri ai asociatiei ”Initiativa Romania", conform News.ro.

Si ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost audiata luni la DNA, ea spunand ca a dat o declaratie de martor, cu toate detaliile, in dosarul privind OUG 13.

In acelasi dosar, saptamana trecuta au fost audiati, tot in calitate de martor, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu.

Si fostii secretari de stat de la Ministerul Justitiei Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima au dat declaratii in calitate de martor in acest dosar, ambii declarand ca nu au contribuit la elaborarea Ordonantei de Urgenta nr. 13 din 31 ianuarie privind codurile penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Controversata OUG 13 a devenit istorie, dupa ce a fost respinsa in Parlament. Reactia protestatarilor din Piata Victoriei
Controversata OUG 13 a devenit istorie, dupa ce a fost respinsa in Parlament. Reactia protestatarilor din Piata Victoriei

Ordonanta 13, care a generat cele mai mari proteste din Romania ultimilor 27 de ani, este de marti istorie. Documentul a fost respins de Parlament.

Cine este singurul senator care a votat impotriva respingerii OUG 13: nu a oferit nicio explicatie pentru alegerea facuta
Cine este singurul senator care a votat impotriva respingerii OUG 13: nu a oferit nicio explicatie pentru alegerea facuta

Un singur senator a votat "impotriva" Legeii de respingere a OUG 13, conform News.ro

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.