Cinci romani au murit in cutremurul din Italia, 18 sunt dati disparuti. "Mi-a luat Dumnezeu tot ce am avut mai drag pe lume"

×
Codul embed a fost copiat

Cinci romani au fost gasiti morti in ruine dupa cutremurul care a indoliat Italia acum 40 de ore.

Situatia romanilor afectati de cutremur:
♦ 5 au murit
♦ 18 sunt disparuti
♦ 10 sunt intr-o tabara de sinistrati
♦  1 copil de 11 ani este cautat sub daramaturi

In total sunt 250 de morti, oameni care nu s-au putut apara cand s-a crapat pamantul si le-a inghitit casele. In Amatrice, una dintre cele mai afectate localitati, a ajuns joi si corespondentul nostru, Catalin Radu Tanase.

A vazut mormane de caramizi si bucati de beton, unde echipele de urgenta cauta si la aceasta ora supravietuitori. Pe lista disparutilor sunt si 18 romani, iar alti patru au fost raniti.

Disperarea oamenilor care au pe cineva drag sub daramaturi creste cu fiecare minut. Incearca sa treaca de barajul autoritatilor, ca sa mearga sa-i caute pe disparuti acolo unde stiu ca i-au lasat in viata.

Citește și
cutremur inainte si dupa
Inainte si dupa. Imagini uluitoare din localitatile grav afectate de cutremurul din Italia
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Maricica Iosub este una dintre romancele pe care echipajele de urgenta au gasit-o sub ruine, in Amatrice. Sora ei a fost nevoita sa-i identifice trupul.

Lilioara Iosub, sora uneia dintre romancele decedate: "Dimineata, m-au chemat si mi-au spus sa le descriu locul unde statea, cum e casa... Le-am desenat proiectul, le-am indicat unde sa caute si, dupa doua ore, au gasit-o, in pat cum statea, cum dormea."

Sub aceleasi daramaturi a mai fost gasita o persoana, dar deocamdata nu i se cunoaste identitatea.

Lilioara Iosub, sora uneia dintre romancele decedate: "In casa, unde statea ea, era singura. Deasupra, mai era o familie de romani. Acum, nu se stie... Au gasit o persoana, dar nu se stie daca e femeie sau barbat..."

Maricica avea 35 de ani. Plecase din Botosani sa-si faca o viata mai buna in Italia. Lucra la un restaurant din Amatrice. In tara, rudele ii plang soarta tragica. Una dintre surori a scris pe Facebook un mesaj de adio:

"Mi-a luat Dumnezeu tot ce am avut mai drag pe lume! Vei fi mereu in sufletul meu! Dumnezeu sa te ierte si sa aveti grija de noi, tu si mama, la fel cum ati avut pe pamant!"

Cunostinta: "Maricica e decedata. A fost la etajul I si probabil ca celelalte etaje au cazut peste ea. O fi murit din prima... Dumnezeu stie..."

O alta romanca pe care autoritatile italiene au gasit-o fara suflare este Aurelia Daogaru. Era din localitatea Malul Mare, judetul Dolj si venise in vacanta, impreuna cu sotul italian si copilul - exact in zona seismica, in Amatrice. Casa in care dormeau a cazut intr-o groapa imensa, formata in urma cutremurului, care a rupt pamantul in doua. Doar baiatul ei de 9 ani a supravietuit. A iesit singur dintre ruine si a cerut ajutor. Trupurile parintilor sai au fost gasite miercuri noapte.

Ion Daogaru, bunicul Aureliei: "A venit nora mea si ne-a spus ca au dat telefon din Italia aici la primarie
Reporter: Si ce v-au spus?
Ion Daogaru, bunicul Aureliei: Cum ca copilul traieste si ca ei sunt morti… sub daramaturile alea…"

Florina Daogaru, matusa Aureliei: "Copilul este salvat, copilul este la bunica lui… copilul l-au gasit tot acolo la daramaturi, li s-a prabusit casa"

Printre ruine au fost gasiti si supravietuitori. Angelica Rubei are 40 de ani, este din Botosani si a fost internata in spital impreuna cu cei doi copii ai ei - si ei surprinsi de cutremur. Sotul Angelicai, un italian, a murit. Si nepoata ei, Emanuela Barariu, de 21 de ani primeste ingrijiri medicale. In haosul creat a reusit sa transmita acasa doar un mesaj audio inregistrat in care le spune rudelor ca e bine.

Doina Barariu, mama Emanuelei: "Mi-a transmis un mesaj ca este bine, fara leziuni grave"

"Te rog sa o suni tu pe mama si sa ii spui ca e totul bine aici. Eu sunt bine, Roberto e bine. Nu stiu nimic de Angela nimic pentru ca sunt in spital si nu am nici telefon, nimic. Numai Roberto are telefon, dar eu nu imi amintesc numerele din telefonul meu ca sa ii sun" a fost mesajul femeii

Si Bogdan Gheorgheca, un preot roman aflat in zona afectata de cutremur s-a mobilizat, impreuna cu o echipa de voluntari. De ieri, cauta un copil de 11 ani, surprins sub daramaturi. Pe mama lui au gasit-o in viata.

Comunitatea de romani s-a mobilizat si incearca sa dea o mana de ajutor autoritatilor. Pentru ca civilii nu au voie sa intre in localitatea Amatrice, din motive de siguranta, oamenilor nu le ramane decat sa imparta poze si sa ofere informatii in locurile special amenajate.


DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE JOI

UPDATE 19:51 Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca, potrivit ultimelor informatii, numarul cetatenilor romani disparuti in urma cutremurului a urcat la 18.

UPDATE 17:00 Trupul Maricicai Iosub, romanca din Botosani, pe care rudele o cautau de ieri, a fost gasit in aceasta dimineata, printre ruine. Chiar sora ei din Italia a identificat-o astazi. Maricica Iosub avea 35 de ani si lucra in Amatrice la un restaurant, de multi ani. La cateva ore dupa cutremur, sora ei a postat pe Facebook un mesaj disperat Cautatile au continuat si in ceea ce-o priveste pe Aurelia Daogaru - o romanca, in varsta de 36 de ani, din localitatea Malul Mare, judetul Dolj. Din pacate, a fost gasita moarta, alaturi de sotul ei italian: amandoi au fost prinsi sub peretii unei case daramate peste ei. Familia venise in vacanta in Amatrice. Singurul supravietuitor este baietelul de noua ani, aflat acum in grija unor romani din Italia. Trupul Aureliei a fost dus la Roma si in cateva zile va fi repatriat.

UPDATE 16:30 La spitalul din Rieti sunt internate trei romance ranite in cutremurul din Italia, iar copilul uneia dintre ele este cautat printre daramaturi relteaza hotnews. "Au rani la cap, maini picioare dar sunt in viata. Noi suntem aici pentru a acorda ajutor, mai ales moral ca e nevoie. Incercam sa identificam daca sunt rude disparute. Sunt voluntare de la parohie care sunt alaturi de raniti", a spus Constantin Holban, preotul de la parohia ortodoxa romaneasca din Rieti. In regiunea Lazio locuiesc oficial peste 220.000 de romani, iar in provincia Rieti (epicentrul cutremurului) - peste 5.400 de conationali.

UDPATE 16:00 Klaus Iohannsi a transmis un mesaj de condoleante, pe contul de Facebook, pentru familiile si apropiatii victimelor cutremurului din Italia.

UPDATE 14:40 Maricica Iosub, femeia de 35 de ani din Botosani, care fusese data disparuta de familie, a fost identificata printre cei cinci morti in urma seismului. Femeia lucra in Amatrice la un restaurant.

Sora ei, Iuliana Iosub a publicat pe Facebook un mesaj: "Nu imi vine sa cred de ce Dumnezeu mi te-a luat si pe tine, si mama, acum tu. Te iubesc mult si vei ramane mereu in sufletul meu".

UPDATE 13:40 MAE anunta decesul altor trei cetateni romani

"Potrivit ultimelor informatii obtinute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetateni romani in urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numarul cetatenilor romani care si-au pierdut viata in urma cutremurului este de cinci persoane", informeaza ministerul.

In ceea ce priveste semnalarile privind cetatenii romani dati disparuti, numarul cazurilor inregistrate pana la acest moment este de 11 persoane. Verificarile sunt in derulare.

In continuare, echipa consulara mobila aflata pe teren actioneaza in coordonare cu autoritatile italiene si intreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili daca printre victime se afla si alti cetateni romani.

UPDATE 11:10 Unul dintre cei doi romani care au murit in cutremurului din Italia este Aurelia Daogaru, 36 de ani, din Craiova, informeaza news.ro. Trupul femeii a fost descoperit alaturi de cel al sotului, cetatean italian, copilul acestora, in varsta de 11 ani, fiind salvat de pompieri si dus la spital.

Aurelia Daogaru era casatorita de 12 ani cu cetateanul italian Fabio Graziani si locuiau in localitatea Amatrice, relateaza si site-ul ilgranchio.it.

Rudele Aureliei Daogaru, care locuiesc la 20 de kilometri de Craiova, in comuna Malu Mare, spun ca au aflat de pe internet ca aceasta a decedat in urma cutremurului produs in centrul Italiei, iar mama femeii a plecat in Italia.

"Mama Aureliei a plecat de ieri in Italia cand a vazut pozele lor pe internet. Este groaznic. Am aflat ca azi-noapte, sora lui Fabio (n. red. - sotul Aureliei Daogaru) a fost chemata la morga si i-a recunoscut. Erau o familie atat de frumoasa si de linistita. El era inginer de dezastre si locuiau intr-o casa mai veche", a povestit, pentru News.ro, o matusa a Aureliei Daogaru, femeie de serviciu la Primaria Malu Mare, judetul Dolj.

Femeia sustine ca, imediat dupa cutremur, soacra Aureliei Daogaru a mers acasa la ei pentru a vedea in ce stare sunt.

"Imediat dupa cutremur, mama lui Fabio s-a dus la ei acasa si atunci l-au scos de sub daramaturi pe baietel, l-au dus la spital, ca era ranit, dar este totul bine acum. E la bunica lui acasa", a mai spus matusa romancei.

Anuntul MAE despre romanii din zonele afectate

MAE anunta ca au mai fost identificate alte doua persoane de cetatenie romana printre raniti, care se afla internate pentru ingrijiri medicale, se arata intr-un comunicat al Ministerului."Echipele consulare mobile s-au deplasat la unitatile medicale unde se afla internati cei 4 cetateni romani raniti si mentin permanent legatura cu personalul specializat care ii monitorizeaza pentru informatii actualizate cu privire la evolutia starii acestora de sanatate", arata ministerul.

Totodata, MAE spune ca cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistentei consulare pe parcursul intregii nopti, deplasandu-se si la o tabara de sinistrati unde sunt adapostiti 10 cetateni romani. In ceea ce priveste semnalarile primite in cursul zilei de astazi privind cetatenii romani dati disparuti, MAE spune ca verificarile continua, in acest moment 8 persoane aflandu-se in aceasta situatie. Cele doua echipe consulare mobile se afla in continuare pe teren, actioneaza coordonat si intreprind verificari la unitatile spitalicesti din zona pentru a identifica daca printre raniti sunt si alti cetateni romani.

MAE reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia - (0039) 06 835 233 58 si (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna - (0039) 051 5872120 si (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

Tabara pentru localnici

Noaptea a fost una alba pentru cei care isi cauta cu infrigurare apropiatii. Autoritatile au amenajat o tabara intr-un loc sigur, unde localnicii au primit apa, mancare si adapost. Toti asteapta insa, cu inima stransa, vesti de la echipele de salvare, care scotocesc fara oprire sub ruine.Din motive de siguranta, oamenii nu mai au acces in Amatrice, in zona devastata de seism. Pentru sinistrati a fost amenajata o tabara, intr-un orasel din apropiere.

Diana Ardelean, romanca din Italia: "Au pus foarte multe corturi, au facut multe campusuri si noi de aici din satul nostru ne-am organizat, nu ne-am putut duce la Amatrice, sa trecem prin alt sat si am ramas aici."

Cativa romani si-au trimis copiii la rude sau la prieteni, in zone sigure, si s-au instalat pe camp, in apropierea localitatii, in corturi sau in masini. Spera ca, atunci cand li se va permite sa se intoarca in locul unde isi aveau casele si sa incerce sa recupereze din bunurile ratacite printre ruine.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Cutremur in Italia. Bilantul victimelor a fost revizuit la 250 de morti. Cursa contracronometru pentru echipele de salvare
Cutremur in Italia. Bilantul victimelor a fost revizuit la 250 de morti. Cursa contracronometru pentru echipele de salvare

LIVE UPDATE. Salvatorii italieni nu contenesc nicio clipa eforturile supraomenesti ca sa gaseasca supravietuitori printre ruinele care au sluțit superba regiune din centrul Italiei.

Inainte si dupa. Imagini uluitoare din localitatile grav afectate de cutremurul din Italia
Inainte si dupa. Imagini uluitoare din localitatile grav afectate de cutremurul din Italia

Inainte si dupa. Imagini uluitoare din localitatile grav afectate de cutremurul din Italia

Marturia unei romance stabilite in Italia. Cum a scapat fiul ei ca printr-un miracol, de sub daramaturi.
Marturia unei romance stabilite in Italia. Cum a scapat fiul ei ca printr-un miracol, de sub daramaturi. "Casa s-a scufundat"

In zonele devastate de cutremurul puternic din Italia traiesc si multi romani. Cativa dintre ei au povestit pentru Stirile PROTV prin ce au trecut.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.