In Capitala, avioanele au zburat in regim de iarna. De pe strazile mici s-a iesit doar cu lopata

×
Codul embed a fost copiat

Furtunile de zapada, care au fortat autoritatile sa ia masuri radicale si sa inchida scolile, n-au paralizat totusi Capitala.

MARTI

19:00 Dupa o jumatate de noapte in care a nins hotarat, doar la prima ora au aparut mici probleme in trafic, insa nu pe soselele principale, ci pe strazile laturalnice, pe care nu intra niciodata utilajele. Ceva emotii au avut si pasageri aeronavelor, care au plecat cu intarziere de pe Aeroportul Henri Coanda. Avioanele nu au respectat orarul de zbor, din cauza operatiunilor de degivrare.

Cerul a inceput sa cearna la 3, in aceasta dimineata iar vantul care a urlat cu 60 de kilometri la ora, a imprastiat imediat zapada. Prea putini mai credeau ca mai poate sa ninga cu atata forta la sfarsitul lunii martie.Neputincios in fata viscolului acest om sarman nu mai avea putere nici sa respire.

''De cat timp stati afara?
De cand am terminat...
Nu ati stiut ca va ninge?
Nu am stiu
Si ce faceti acum
Vreau sa ma duc jos acolo sa ne adapostim"

Pe lumina marile bulevarde erau relativ curate. Asfaltul cald si solutiile imprastiate de autoritati au impiedicat zapada sa se depuna. Alta era situatia insa pe stradutele laturalnice.

Citește și
nameti
Zeci de masini, scoase din nameti dupa doua zile. Vremea ramane geroasa si se intorc ploile
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Previzibil, pe aeroportul Henri Coanda ninsoarea a creat probleme. S-a zburat in conditii de iarna iar dimineata toate cursele au avut intarzieri.

Intarzirile de pe aeroportul din Otopeni sunt neglijabile pe o astfel de vreme. Totul se intampla din cauza degivrarii. Ca sa castige timp, astfel de operatiuni se fac cu pasagerii la bord.

13:00 La aceasta ora nu exista drumuri inchise, dar soferii sunt indemnati sa circule extrem de prudent. 

Iarna a lovit cu furie, si in timp ce utilajele au pornit la treaba pe arterele principale din capitala, a aparut un om al strazii, inghetat tot. Sarmanul abia mai putea sa vorbeasca.

Cu toate avertismentele meteorologilor, putini se asteptau sa ninga atat de puternic la sfarsit de martie.

Dupa o noapte in care a nins fara oprire, daca pe marile bulevarde din Capitala masinile puteau circula destul de bine, pe cele mai multe strazi laturalnice, traficul era imposibil. Ca sa-si urneasca masinile din loc, oamenii s-au vazut nevoiti sa dea la lopata.

Chinul cel mai mare a fost pentru cei care locuiesc in cartierele rezidentiale din jurul Capitalei. Aici, vantul puternic a adus toata zapada de pe camp in curtile si pe masinile oamenilor.

UPDATE 07:30 La aceasta ora nu exista drumuri inchise in Capitala si in imprejurimi, dar se circula cu dificultate, in conditii de iarna, si soferii sunt indemnati la prudenta maxima.

LUNI

Update 19:39

Cursurile vor fi suspendate, marti, in toate unitatile de invatamant preuniversitar din judetele Arges si Dambovita, ca urmare a avertizarilor meteorologice de cod portocaliu in zonele respective, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In judetul Arges, decizia a fost luata, luni seara, in cadrul unei sedinte a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta si se aplica tuturor prescolarilor si elevilor din clasele I - XII, materia pierduta urmand sa fie recuperata in data de 6 aprilie.

Potrivit reprezentantilor Prefecturii Arges, decizia suspendarii cursurilor a fost luata in urma consultarilor cu conducerea Inspectoratului Școlar Judetean Arges, pentru a se preveni blocarea elevilor in mijloacele de transport si in autoturisme din cauza ninsorii puternice si a vantului.

Si in Dambovita cursurile vor fi suspendate, marti, in toate gradinitele, scolile si liceele din judet,, ca urmare a avertizarii meteorologice de cod portocaliu in zona, decizia fiind luata de Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita si Comitetul pentru Situatii de urgenta din judet.
 

Update 18:35: Codul portocaliu anuntat pentru maine in Bucuresti le aduce o zi de vacanta elevilor. Ca o masura de precautie, oficialii au luat decizia ca toate cele 455 de unitati de invatamant preuniversitar din capitala, sa fie inchise.

Este vorba, despre gradinite, scoli generale si licee. Cursurile, se reiau miercuri, 27 martie, iar lectiile pierdute vor fi recuperate pana la sfarsitul anului scolar.

Pana acum, din celelalte judete vizate de ninsori abundente si viscol responsabilii au anuntat ca si scolile din Arges si Dambovita vor fi inchise. Nu-i exclus ca si in alte zone sa fie luata o masura asemanatoare.

Update 16:15: Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut operatorilor de salubrizare sa inceapa aplicarea tratamentelor antiderapante inca de luni seara si sa-si pozitioneze utilajele de dezapezire atat in intersectii, cat si langa rampe, poduri si pante, având in vedere avertizarile meteorologice.

Edilul a solicitat, de asemenea, operatorilor de dezapezire din toate sectoarele Capitalei sa aiba utilajele alimentate cu carburant si materiale antiderapante, iar echipele de interventie sa fie pregatite sa actioneze.

Tot la comandamentul care a avut loc luni la Primaria Capitalei, Oprescu a cerut si reprezentantilor ENEL sa fie pregatiti cu echipe de interventie care sa poata rezolva in cel mai scurt timp eventualele avarii la reteaua electrica.

Si reprezentantii RATB trebuie sa-si pregateasca, in cursul zilei de luni, plugurile pentru curatarea liniilor de tramvai.

Totodata, Directia generala de asistenta sociala a municipiului Bucuresti continua programul de adapostire a persoanelor defavorizate in doua centre respectiv adapostul Sfantul Luca din Berceni si Complexul de Servicii medicale din Bulevardul Theodor Pallay.

Municipalitatea pune la dispozitia bucurestenilor, pentru orice fel de sesizari privind eventuale disfunctionalitati cauzate de conditiile meteo respectiv RADET, ENEL, Apa Nova, RATB, un numar de telefon gratuit - 0800.800.868.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis doua avertizari, una cod portocaliu, valabila marti, intre orele 4.00 si 14.00, si o alta cod galben, care va intra in vigoare luni seara, la ora 20.00.

Potrivit meteorologilor, codul galben care va intra in vigoare luni, la ora 20.00, vizeaza Bucurestiul si judetele Ilfov, Dâmbovita, Prahova, Buzau, Giurgiu, Teleorman, Vâlcea, Arges, Olt, Dolj, Mehedinti, Gorj, Caras-Severin, Sibiu, Brasov, Covasna si Vrancea.
 

Update 16:00

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a decis suspendarea cursurilor in toate unitatile de invatamant preuniversitar din Capitala, marti, din cauza avertizarilor meteo de ninsori si viscol.

Avand in vedere avertizarile si atentionarile meteorologice cod galben si de cod portocaliu caracterizate prin ninsori abundente, zapada puternic viscolita si troienita, temperaturi scazute - de la nivelul municipiului Bucuresti, in intervalul 25 -26 martie si recomandarile Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a decis suspendarea cursurilor in toate unitatile de invatamant preuniversitar din capitala, marti, 26 martie 2013, informeaza ISMB.

Cursurile vor fi reluate, in program normal, miercuri, 27 martie, iar orele de marti, 26 martie, vor fi recuperate, prin replanificare, pana la sfarsitul anului scolar, a mai precizat sursa citata.
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis doua avertizari, una cod portocaliu, valabila marti, intre orele 4.00 si 14.00, si o alta cod galben, care va intra in vigoare luni seara, la ora 20.00.

Potrivit meteorologilor, codul galben care va intra in vigoare luni, la ora 20.00, vizeaza Bucurestiul si judetele Ilfov, Dambovita, Prahova, Buzau, Giurgiu, Teleorman, Valcea, Arges, Olt, Dolj, Mehedinti, Gorj, Caras-Severin, Sibiu, Brasov, Covasna si Vrancea.

"In Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si zona Muntilor Banatului si a Carpatilor Meridionali vor fi precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, ce vor cumula local 20 l/mp. Vantul va avea intensificari de peste 55...60 km/h, viscolind ninsoarea", se arata in avertizarea emisa de ANM.

Marti, de la ora 04.00 pana la ora 14.00, Capitala si judetele Ilfov, Dambovita, Prahova, Buzau, Giurgiu, Teleorman, Valcea, Arges si Olt vor fi sub avertizare cod portocaliu de ninsori si viscol.

"In intervalul mentionat, in judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Ilfov - inclusiv municipiul Bucuresti - precum si in nordul judetelor Olt, Teleorman si Giurgiu, va ninge local abundent, viteza vantului va depasi la rafala 70 km/h, iar zapada va fi puternic viscolita si troienita. In nordul si centrul Moldovei, precum si in Maramures va ninge linistit, dar se va depune strat nou de zapada", potrivit ANM.

Update 15:48:

In Bucuresti, autoritatile au in vedere posibilitatea intreruperii cursurilor in invatamantul preunivesitar.

De asemenea, autoritatile recomanda soferilor sa nu iasa in trafic cu masinile care au cauciucuri de vara.

In Suceava, traficul rutier a fost reluat, de luni, pe toate drumurile nationale si judetene din Suceava, insa se circula in conditii de iarna, a declarat prefectul Florin Sinescu, care a mentionat ca se actioneaza in continuare cu 50 de utilaje pentru imbunatatirea conditiilor de trafic.

Prefectul a anuntat ca in judet circulatia a fost reluata de luni pe toate traseele de drumuri nationale si judetene dupa ce in week-end, din cauza ninsorii si a viscolului au fost blocate mai multe sectoare de drumuri nationale si judetene.

El a mentionat ca se actioneaza in continuare cu 50 de utilaje pentru imbunatatirea conditiilor de trafic si au fost distribuite 376 tone de material antiderapant.

Prefectul a mai spus ca Aeroportul Suceava este operational, iar traficul feroviar este asigurat fara disfunctionalitati.

Totodata, Sinescu a mentionat ca pe principalele cursuri de apa din judet cotele si debitele sunt in stationare si nu sunt inregistrate baraje prin dislocarea ghetii.

Sase drumuri nationale si sapte drumuri judetene au fost inchise, vineri seara, in judetul Suceava, din cauza viscolului puternic, circulatia pe drumurile nationale fiind reluata, treptat, incepând de sâmbata dupa-amiaza.

Vineri noapte, echipele de interventie ale MAI au evacuat si salvat 201 persoane care se aflau in masini si care nu au mai putut inainta din cauza viscolului puternic. Un numar de 46 persoane erau blocate pe DN17A Dornesti – Ratos in trei microbuze si cinci autoturisme.

O parte dintre persoanele evacuate au fost transportate la Granicesti, unde au fost cazate la Primarie sau caminul cultural, iar altele au fost cazate la localnici, sâmbata dimineata oamenii intorcându-se la masini, unde au asteptat ca drumurile sa fie deszapezite. Ei au primit alimente si apa din partea autoritatilor in perioada in care au stat blocati in trafic.
 

Update 15:09

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, inaintea sedintei USL, ca vicepremierul Liviu Dragnea si ministrul Administratiei si Internelor, Radu Stroe, vor face videoconferinta cu prefectii si autoritatile locale pe tema intemperiilor, el aratand ca "sunt probleme serioase".

"Ne pregatim de o videoconferinta pe tema intemperiilor care se anunta. Domnul Stroe, domnul Dragnea azi o sa faca videoconferinta cu prefectii, cu toate autoritatile, pentru ca nu vreau sa se intample ce s-a intamplat in Ungaria", a spus Ponta.

Intrebat daca a fost anuntat de cei de la ANMH (Administratia Nationala de Meteorologie si Hidrologie) ca vor fi probleme foarte mari, Ponta a raspuns: "Da, sunt probleme serioase. De altfel, cred ca ati vazut, probabil nimeni nu se mai astepta acum sa mai vina".

Ponta a facut un apel la cetatenii care utilizeaza drumurile publice sa aiba autovehiculele utilate cu anvelope de iarna si sa se intereseze de starea vremii.

"Fac un apel catre toti cetatenii care vor folosi drumurile sa se intereseze inainte, sa aiba cauciucuri de iarna, sa aiba totul pregatit si sa ne ajute ca aceste doua-trei zile de iarna tarzie sa le trecem cat mai bine. Ati vazut ce s-a intamplat in Ungaria, ce se intampa in Ucraina, azi de asta trebuie sa ne ocupam", a mai spus Ponta.

Capitala si noua judete din sudul tarii vor fi marti, intre orele 4.00 si 14.00, sub avertizare cod portocaliu de ninsori si viscol, pentru alte 14 judete fiind emis cod galben.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Hidrologii, cu ochii pe Dunare. Cotele ar putea atinge un nivel alarmant din cauza incalzirii bruste
Hidrologii, cu ochii pe Dunare. Cotele ar putea atinge un nivel alarmant din cauza incalzirii bruste

Ninsorile care au blocat, o mare parte din tara pot fi urmate de inundatii. Vremea se va incalzi brusc, la sfarsitul saptamanii, cand vor fi si 21 de grade, iar hidrologii stau cu ochii pe Dunare care este gata sa depaseasca pe portiuni cotele de aparare.

Zeci de masini, scoase din nameti dupa doua zile. Vremea ramane geroasa si se intorc ploile
Zeci de masini, scoase din nameti dupa doua zile. Vremea ramane geroasa si se intorc ploile

Frigul aspru a pus stapinire pe tinuturile unde iarna s-a abatut, cu putere. Dupa doua zile si doua nopti de zapada si viscol napraznic, zeci de masini au fost scoase cu greu din nameti, abia duminica.

ANM a prelungit avertizarile meteo: COD GALBEN de VANT puternic in estul tarii, pana la ora 17.00
ANM a prelungit avertizarile meteo: COD GALBEN de VANT puternic in estul tarii, pana la ora 17.00

ANM a anuntat cod galben de vant pe 23 martie, in intervalul orar 08.00 - 17.00. Zonele afectate sunt in estul si la munte.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.