Laura Codruta Kovesi, desemnata "Europeanul Anului 2016". Sefa DNA este al doilea roman care castiga acest premiu

cover Laura codruta Kovesi

Reader’s Digest a distins-o pe sefa Directiei Nationale Anticoruptie cu premiul pentru personalitatea anului in Europa.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a fost desemnata castigatoarea premiului Europeanul Anului 2016, oferit de Reader's Digest, distinctie care recunoaste "lupta curajoasa si sustinuta impotriva coruptiei la nivel inalt". Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, este a doua oara cand un roman castiga acest premiu.

"Distinctia recunoaste lupta curajoasa si sustinuta a Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA din Romania, impotriva coruptiei la nivel inalt. In calitate de sefa a agentiei in fruntea careia a fost numita in mai 2013, a trimis in judecata un fost prim-ministru si a pus sub acuzatie zeci de parlamentari, judecatori si magnati ai afacerilor. (...) Este a doua oara cand un roman castiga acest premiu; in anul 2010, l-a primit Iana Matei, presedintele fundatiei Reaching Out Romania, pentru ajutorul acordat victimelor traficului de persoane. Laura Codruta Kovesi reprezinta un alt exemplu remarcabil al valorilor pe care Reader's Digest le promoveaza", precizeaza comunicatul transmis de Tarsago Romania.

Sursa citata precizeaza ca, in fiecare an, editorii Reader's Digest din Europa nominalizeaza mai multi europeni care au avut o influenta majora asupra unei probleme contemporane presante si care au facut, prin rezultatele lor, ca lumea sa fie un loc mai bun pentru semenii lor.

"Numarul de februarie al tuturor editiilor europene ale revistei Reader's Digest, a carei editie romaneasca este detinuta de Tarsago Romania, include un profil detaliat al Laurei Codruta Kovesi, semnat de Andrew Higgins, jurnalist la The New York Times. Acesta prezinta modul in care fosta jucatoare de baschet si studenta la Drept, care si-a urmat tatal in cariera de procuror, a declansat cel mai mare cutremur politic care a zguduit Romania de la caderea comunismului, in 1989", se spune in comunicat.

Citește și
Laura Codruta Kovesi
Politico: Laura Codruta Kövesi, pe lista celor 28 de personalitati care "configureaza, agita si rascolesc Europa"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Conform sursei citate, in articol se precizeaza ca, in primele noua luni ale anului trecut, DNA a dus acuzatii de coruptie impotriva a peste 800 de persoane.

"Printre cei pusi sub acuzare, in anul 2015, de DNA se numara patru ministri, zece primari ai unor orase mari, noua presedinti de consilii regionale si 14 fosti sau actuali membri ai Parlamentului. Un raport al Comisiei Europene a elogiat agentia condusa de Laura Codruta Kovesi pentru "rezultatele sale neintrerupte" in lupta impotriva coruptiei din Romania", subliniaza comunicatul.

De asemenea, se mentioneaza ca, in prezent, aproape 120 de procurori lucreaza la peste 6.000 de cazuri de coruptie, in jur de 90 la suta dintre procese incheindu-se cu o condamnare. In articol este citat si un sondaj realizat de INSCOP Research in septembrie 2015, conform caruia 61% dintre romani au declarat ca au incredere in DNA, sub conducerea Laurei Codruta Kovesi, in timp ce doar 12% aveau incredere in Parlament.

De la lansarea acestui premiu unic, in urma cu 21 de ani, revista a omagiat oameni care, fara a fi celebritati, s-au dedicat unor campanii umanitare privind probleme ca violul, tortura, traficul de persoane, HIV/SIDA si drepturile femeilor, dar si personalitati care au reusit sa aiba o influenta pozitiva asupra societatii din care fac parte.

Castigatorii din anii trecuti sunt: 2015 - Felix Finkbeiner (campanie globala de plantare a copacilor); 2014 - Thomas Minder (reducerea exceselor corporatiilor elvetiene), 2013 - Agnieszka Romanzewska-Guzy (libertatea presei in Belarus); 2012 - Isabel Jonet (campanie pentru bancile de alimente); 2011 - Monika Hauser (ajutor pentru victimele violului in timpul razboiului); 2010 - Iana Matei (sprijin pentru victimele traficului de persoane); 2009 - Joachim Franz (ciclist care militeaza impotriva HIV/SIDA); 2008 - Maria Nowak (microfinantari in sprijinul celor nevoiasi); 2007 - dr. Ruedi Luthy (clinici pentru victimele provocate de SIDA in Zimbabwe); 2006 - Ayaan Hirsi Ali (lupta pentru drepturile femeilor musulmane); 2005 - Leonid Roshal (medic care a intervenit in timpul masacrului din Beslan); 2004 - Peter Eigen (fondatorul organizatiei Transparency International); 2003 - Simon Panek (fondatorul organizatiei People in Need); 2002 - Eva Joly (politician si judecator in cazul Elf-Aquitaine); 2001 - Linus Benedict Torvalds (inventatorul sistemului de operare Linux); 2000 - Paul van Buitenen (a dezvaluit coruptia din cadrul Comisiei Europene).
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ce spune ministrul Justitiei despre prelungirea mandatului Laurei Codruta Kovesi.
Ce spune ministrul Justitiei despre prelungirea mandatului Laurei Codruta Kovesi. "E cel mai bun procuror sef al DNA"

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, afirma ca nu are nimic impotriva Laurei Codruta Kovesi, pe care o considera cel mai bun procuror sef al DNA, insa a subliniat ca este prematur sa se pronunte acum asupra prelungirii mandatului acesteia la sefia DNA.

Politico: Laura Codruta Kövesi, pe lista celor 28 de personalitati care
Politico: Laura Codruta Kövesi, pe lista celor 28 de personalitati care "configureaza, agita si rascolesc Europa"

Sefa DNA, Laura Codruta Kövesi este inclusa pe lista publicata miercuri de site-ul politico.eu, intitulata “28 de oameni din 28 de tari, care configureaza, agita si rascolesc Europa”.

The Guardian: Laura Kövesi, femeia care conduce razboiul impotriva coruptiei din Romania. Ponta, cea mai mare tinta
The Guardian: Laura Kövesi, femeia care conduce razboiul impotriva coruptiei din Romania. Ponta, cea mai mare tinta

"Laura Codruta Kövesi se afla la conducerea agentiei care instrumenteaza dosare de coruptie in care sunt implicati primari, judecatori, membri ai parlamentului", dar si cel care pana miercuri fost premierul Romaniei, scrie The Guardian, miercuri.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.