Radu Mazare, ARESTAT PREVENTIV. Primarul Constantei a fost ridicat de la o terasa din portul Tomis si dus la IPJ

×
Codul embed a fost copiat

Radu Mazare este incatusat. Primarul Constantei, a fost arestat joi pentru 30 de zile in dosarul in care, spun procurorii, ar fi luat 9 milioane de euro spaga.

UPDATE 17:40 Mazare era la o terasa din portul Tomis cand a primit vestea. De altfel, de acolo l-au si ridicat politistii. Primarul Constantei era insotit de fratele sau cand a fost preluat de politisti, in aceasta dupa-amiaza si condus in arestul Inspectoratului Judetean de Politie. Acolo va ramane cel putin joi seara.

Potrivit anchetatorilor, ajutat de prietenul sau Sorin Strutinsky, Mazare ar fi luat mita in total 9 milioane de euro de la firme care au obtinut astfel autorizatia de constructie a unor mall-uri din Constanta, dar si contractul de salubrizare a orasului pe o perioada de 25 de ani.

Mihai Mazare, fratele primarului: "Era surprins, nu se astepta sa sara dintr-o extrema in cealalta, dar asta este situatia. El a mai facut patru ani de institut de marina in care era aproximativ la fel. A mai fost in arest, dar doar retinut. Dar asta e viata. E pregatit."

E a doua oara cand primarul e ridicat de politisti de la terasa pentru a fi condus in arest. Exact in urma cu un an, Mazare era saltat cu trupele speciale de la o terasa din Herastrau si retinut intr-un alt dosar de luare de mita.

Citește și
Radu Mazare
DNA: Dupa ce primea mita, Radu Mazare emitea certificate intr-o viteza ce depasea limitele posibilului
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

UPDATE 16:15: Instanta suprema a decis definitiv ca Radu Mazare sa fie arestat preventiv, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, astfel, contestatia procurorilor impotriva deciziei de cercetare in libertate a primarului Constantei. Astfel, magistratii au emis, joi, un mandat de arestare preventiva de 30 de zile pe numele lui Radu Mazare si al omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Radu Mazare urmeaza sa fie dus in Arestul Politiei Capitalei. Strutinsky este deja incarcerat, pe numele sau fiind emis un alt mandat de arestare preventiva, intr-un alt dosar. Miercuri, la instanta s-a judecat contestatia DNA cu privire la refuzul judecatorului de drepturi si libertati de a emite mandat de arestare preventiva in cazul sau, iar joi urmeaza sa se ia o decizie.

Radu Mazare a venit miercuri in fata judecatorilor cu gandul de a-i convinge ca ceea ce s-a decis in urma cu 2 saptamani - si anume refuzul de a se emite si pe numele sau mandat de arestare preventiva - este absolut justificat. Si, pentru a fi cat mai convingator, in celebra geanta in care data trecuta avea hainele de schimb pentru arest, acum a pus multe documente, pentru a putea dovedi ca toate suspiciunile care planeaza asupra lui ar fi neadevarate. Dupa 4 ore petrecute in sala de judecata, epuizat si infometat, Radu Mazare s-a retras intr-un restaurant sa manance si sa astepte decizia instantei supreme. A spus ca e pregatit cu bagaje in cazul in care judecatorii vor stabili ca trebuie sa ajunga in arest.

Primarul municipiului Constanta a fost retinut, saptamana trecuta, pentru luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese. Dar judecatorii au stabilit ca poate fi cercetat in libertate. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2006 - 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de catre reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati. Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, era in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. In prezent, omul de afaceri este arestat si judecat in dosarul de trafic de influenta in care este acuzat ca a primit aproximativ 2 milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Traiesc un cosmar". Radu Mazare spune ca si-a scris demisia din functia de primar al Constantei

Radu Mazare si-a dat demisia din fruntea PSD Constanta si se gandeste sa renunte si la functia de primar.

DNA: Dupa ce primea mita, Radu Mazare emitea certificate intr-o viteza ce depasea limitele posibilului
DNA: Dupa ce primea mita, Radu Mazare emitea certificate intr-o viteza ce depasea limitele posibilului

Dupa ce primarul Radu Mazare a primit mita de un milion de euro de la dezvoltatorul unui mall, Primaria Constanta a emis certificatul de urbanism cu "promptitudine", intr-un termen ce "depasea limitele posibilului", arata DNA.

Radu Mazare a scapat de gratii si a ajuns acasa. Planurile de viitor ale
Radu Mazare a scapat de gratii si a ajuns acasa. Planurile de viitor ale "primarului-carnaval"

Primarul Constantei, Radu Mazare, a ajuns miercuri seara acasa. Zambitor si vizibil mai relaxat, edilul spune ca este hotarat sa isi dea demisia din functia de primar in cel mai scurt timp posibil.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.