Iohannis anunta ca Romania isi poate reduce dependenta de gazele rusesti cumparand gaze americane. Promisiunea lui Trump

×
Codul embed a fost copiat

Romania isi poate reduce dependenta de gazele rusesti cumparand gaze americane care reprezinta o alternativa interesanta, crede presedintele Iohannis, prezent in Polonia la summitul "Initiativei celor Trei Mari".

Alaturi de alti 11 lideri ai Europei Centrale si de Est, presedintele american Donald Trump a participat si el, si a promovat oferta de gaze americane. Editia viitoare a acestui summit va fi gazduita de Romania.

Klaus Iohannis: "Nu cred ca trebuie sa se teama cineva de aceasta noua oferta de gaz lichefiat, daca conditiile de pret, de livrare, sunt bune si se incadreaza in normele noastre, atunci sigur este o sursa in plus."

Pozitia presedintelui Iohannis vine dupa ce omologul sau american Donald Trump a promovat oferta Statelor Unite de a exporta Gaz Natural Lichefiat in Europa. De altfel Polonia, gazda intalnirii, a primit primul transport de gaz natural lichefiat din America.

Donald Trump: "Felicit guvernul si poporul polonez pentru primirea celui dintai transe de gaz natural lichefiat din SUA. Ati facut o afacere foarte buna, din cate inteleg."

Citește și
avionul lui Soigu, interceptat de NATO
Avioanele NATO au incercat sa intercepteze aeronava care il ducea pe ministrul rus al Apararii. "Este inacceptabil". VIDEO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Principalul furnzior de gaze al Europei este acum Rusia.

Klaus Iohannis: "O mare parte din Uniunea Europeana depinde foarte mult de gazul rusesc, ori daca aceasta dependenta ar scadea printr-o alta oferta, daca e buna, atunci sigur toata lumea are de castigat, cu cat mai multe oferte cu atat mai avantajat este consumatorul."

Americanii promit insa ca nu vor folosi livrarile de energie ca pe o arma.

Donald Trump: "Vreau sa fiu limpede intr-o privinta esentiala: SUA nu se vor folosi niciodata de energie pentru a controla natiuni si nu vom permite nici altora s-o faca. Nu vrem sa avem monopol. SUA detin rezerve masive de energie, avem si pentru export, asa ca, oricand aveti nevoie de energie, nu trebuie decat sa ne dati un telefon."

Pentru a importa gaze din America, Romania trebuie intai sa construiasca un terminal specializat pentru Gaz Natural Lichefiat in portul Constanta.

Obiectivele discutate de Klaus Iohannis la Varsovia: posibilitatea unui coridor Nord-Sud, care sa treaca prin Romania

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Varsovia ca obiectivele Romaniei sunt atragerea investitiilor si dezvoltarea infrastructurii, pentru a crea un coridor intre statele baltice si Balcani prin tara noastra. Un alt subiect discutat a fost cel al securitatii energetice si diversificarii surselor de energie. Iohannis a afirmat ca scopul acest summit este realizarea unor "coridoare" intre nord si sud, care sa lege cere trei mari: Adriatica, Marea Neagra si Marea Baltica. Potrivit presedintelui, aceste "coridoare" trebuie sa fie atat rutiere, cat si ferate, dar si in comeniul transportului de date si de energie.

"Un aspect mai special pentru noi este faptul ca am invitat participantii sa facem acest summit anul viitor in Romania, invitatie care a fost imediat acceptata", a spus seful statului.

Intrebat care sunt obiectivele particulare ale Romaniei in acest context, Iohannis a spus ca vom "contura" astfel de tinte, impreuna cu celelalte tari participante. "Nu dorim sa dezvoltam initiative care ne separara de restul UE, ci care ajuta tarile noastre, dar care se integreaza perfect in obiectivele mari ale UE", a spus el, adaugand ca trebuie cu prioritate dezvoltata infrastructura, dar trebuie si ca Romania sa beneficieze de securitate energetica.

"Vrem sa avem parte de toate ofertele economice care vin in avantajul tarilor noastre", a adaugat presedintele.

Seful statului a fost intrebat si despre posibilitatea unui coridor Nord-Sud, care sa treaca prin Romania, el afirmand ca acest subiect a fost discutat, fiind un proiect care trebuie realizat.

O tema de discutie a fost si problema gazului lichefiat american, ca sursa alternativa de energie. Intrebat daca acest proiect nu ar putea intra in contradictie cu interesele Germaniei, care sprijina Nord Stream si gazul rusesc, presedintele a confirmat ca acest subiect a fost atins.

"Dupa parerea mea, trebuie sa fim foarte realisti si sa gandim in primul rand la economiile noastre. Daca vrem sa avem securitate energetica, trebuie sa avem disponibilitate energetica, sa profitam de toate ofertele de energie care sunt pe piata. (...) Nu cred ca trebuie sa se teama cineva de aceasta oferta de gaz lichefiat. Daca conditiile se incadreaza in normele noastre este o sursa in plus", a spus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca va fi in ajutorul Europei sa scada dependenta de gazul rusesc, chiar daca aceasta nu este o problema care sa afecteze neaparat si Romania.

Iohannis: Discursul lui Trump de la Varsovia a fost foarte bun. A reiterat ca Articolul 5 al NATO va fi respectat de SUA

Iohannis a afirmat ca discursul public al presedintelui american Donald Trump din marja reuniunii economice din Polonia a fost "foarte bun". In opinia sa, a fost din nou reiterat angajamentul SUA fata de respectarea Articolului 5 al NATO, privind apararea colectiva.

"Am avut un oaspete foarte special. In afara de participantii uzuali, care suntem tarile din regiunea Adriatica, Marea Neagra, Baltica, am avut astazi musafir pe presedintele SUA, Donald Trump. Am avut o sesiune dedicata relatiei transatlantice foarte buna si foarte constructiva, dupa care am avut ocazia sa participam la o manifestare intr-o piata centrala din Varsovia", a spus Iohannis.

Cu aceasta ocazie, presedintele Trump a sustinut un discurs public, pe care Iohannis l-a catalogat ca fiind "foarte bun".

"A reiterat faptul ca articolul 5 este evident foarte important si va fi intrutotul respectat de SUA. Este articolul din contractul NATO, daca pot sa ma exprim asa, care garanteaza ca orice tara sprijina oricare alta tara, daca este nevoie", a spus presedintele.

Klaus Iohannis participa joi la Summitul "Initiativei celor Trei Mari", care are loc la Varsovia.

Presedintele american Donald Trump si-a reafirmat in acest discurs angajamentul fata de Articolul 5 al NATO.

Statele Unite "au demonstrat nu doar prin vorbe, ci prin fapte, ca sustin ferm" Articolul 5 cu privire la "angajamentul apararii comune", a subliniat Trump.

"E usor sa vorbesti, insa faptele conteaza", a insistat el.

Seful statului american a fost criticat in primul sau turneu in strainatate, ina mai, din cauza ca nu si-a exprimat in mod explicit angajamentul fata de apararea colectiva a statelor membrelor NATO, intr-un discurs pe care l-a sustinut la cartierul general al Aliantei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washington, prevede ca un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor Aliantei si ii obliga pe toti aliatii sa sara in apararea tarii atacate.

Acest articol a fost invocat o singura data in istoria Aliantei, in apararea Statelor Unite, dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Discursul lui Donald Trump in Varsovia. I-a laudat pe polonezi si lansat acuzatii dure catre Rusia. Reactia Kremlinului
Discursul lui Donald Trump in Varsovia. I-a laudat pe polonezi si lansat acuzatii dure catre Rusia. Reactia Kremlinului

In cel de-al doilea al turneu al sau european presedintele american Donald Trump a sustinut joi in centrul Varsoviei un discurs in care si-a prezentat viziunea despre relatiile cu Europa.

Avioanele NATO au incercat sa intercepteze aeronava care il ducea pe ministrul rus al Apararii.
Avioanele NATO au incercat sa intercepteze aeronava care il ducea pe ministrul rus al Apararii. "Este inacceptabil". VIDEO

Un nou incident in zona Marii Baltice intensifica tensiunile intre Kremlin si NATO.

Explozie langa o baza NATO din Turcia. Politia a inconjurat zona
Explozie langa o baza NATO din Turcia. Politia a inconjurat zona

Un dispozitiv exploziv a fost detonat intr-un cimitir din Izmir, langa o baza NATO din vestul Turciei.

NASA a descoperit 219 planete noi, dintre care 10 asemanatoare Pamantului
NASA a descoperit 219 planete noi, dintre care 10 asemanatoare Pamantului

NASA a anuntat, luni, ca a descoperit cu ajutorul Telescopului Kepler 219 planete noi, iar zece dintre acestea au o dimensiune apropiata de cea a Pamantului si intrunesc conditiile existentei apei lichide.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.