ANIMATIE GRAFICA. Cum si-a pierdut viata un tanar pompier in incendiul din Jilava. Cazul, preluat de procurori militari

×
Codul embed a fost copiat

Un pompier aflat in misiune a murit luni dimineata, in timp ce lupta cu flacarile: un incendiu violent a izbucnit intr-o fabrica de incaltaminte din Jilava.

Tanarul de 35 de ani a fost strivit de un perete din beton care s-a prabusit peste el. Acasa il astepta o copila de 11 ani.  Socati si neputinciosi, colegii sublocotenentului Razvan Dumitru Luchian nu au avut cum sa il ajute. La fata locului, au fost chemati de urgenta, inclusiv psihologi, care au avut menirea sa ii imbarbateze pe martori. Cazul a fost preluat de doi procurori militari.

Era ora 7 si 30 de minute cand s-a dat alarma in unitatea de pompieri de la Magurele: ardea violent o hala de incaltaminte din localitatea Jilava. Militarii care urmau sa iasa din tura o ora mai tarziu s-au mobilizat de urgenta. Printre ei si Razvan Dumitru Luchian, sublocotenentul care avea sa plece in ultima sa misiune. Militarii au inconjurat cladirea, astfel incat echipele sa intervina de pe fiecare latura iar la nivelul acoperisului au fost ridicate autoscarile.

Razvan Dumitru Luchian facea parte din echipa care lucra in spatele depozitului, acolo unde era si focarul. La un moment dat o placa de beton de 8 metri s-a desprins si intr-o fractiune de secunda s-a prabusit. Trei pompieri s-au ferit insa militarul in varsta de 35 de ani a disparut pentru totdeauna. Nimeni n-a mai putut sa ajunga la el. Razvan, care provine dintr-o familie de politisti, lucra ca pompier de 10 ani si isi iubea din tot sufletul meseria. Cei care l-au vazut cum a murit si au realizat ca este peste puterile lor sa il salveze au fost asistati de psihologi adusi la fata locului.

Citește și
incendiu paris- twitter
Un mort si opt raniti la Paris, in urma unui incendiu la un bloc apartinand primariei. O femeie a sarit pe fereastra
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Paznicul fabricii este cel care a anuntat incendiul insa pompierii cred ca apelul acestuia a venit prea traziu. La sosirea lor, totul ardea ca o torta. Din fericire fumul raspandit in atmosfera, nu este periculos pentru sanatate spun specialistii garzii de mediu.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 17:00 Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti a deschis un dosar penal in legatura cu incendiul izbucnit luni la o fabrica de incaltaminte din localitatea Jilava, soldat cu moartea unui pompier. "La Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-a constituit un dosar avand ca obiect interventia Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov de stingere a incendiului produs in cursul zilei de astazi, 06.06.2016, la o societate comerciala din comuna Jilava. In timpul interventiei, un pompier a fost surprins de o placa de beton care s-a prabusit peste acesta, cauzandu-i decesul", se arata intr-un comunicat al Parchetului General. Cercetarile sunt efectuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca. La fata locului s-a deplasat o echipa mixta formata din politisti si specialisti criminalisti coordonata de doi procurori militari.

UPDATE 16:00 Pompierii continua sa actioneze, luni dupa-amiaza, pentru stingerea incendiului izbucnit la fabrica de incaltaminte din Jilava, au precizat oficiali ai ISU Bucuresti. Potrivit surselor citate, este o interventie de durata care ar putea sa nu poata a fi terminata luni seara. Echipe de la Mediu analizeaza in prezent gradul de poluare in zona unde s-a produs incendiul din Jilava.

UPDATE 13:30 La fata locului au sosit si doi psihologi, care discuta cu colegii victimei. Acestia sunt in stare de soc, dupa ce au vazut ce s-a intamplat chiar la cativa centimetri de ei.

In zona a inceput sa ploua puternic, lucru in avantajul pompierilor care se lupta sa stinga focul.

UPDATE 13:10 Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU, a povestit cu lacrimi in ochi cum s-a produs tragedia.

"E un moment greu pentru noi, pompierii, si pentru familia colegului nostru. O bucata de beton de aproximativ 80 de metri patrati s-a prabusit peste el.

Era in echipa cu alti colegi salvatori, cel putin patru. Peretele s-a prabusit fara ca unul dintre ei sa poata reactiona. Ceilalti au fost cu cativa centimetri mai in spate."

UPDATE 12:00 Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a declarat, dupa aproape o ora de la anuntarea decesului pompierului in incendiul din Jilava, ca echipele de interventie fac tot efortul pentru a ajunge la acesta si „a incerca sa ii acorde primul ajutor”, scrie News.ro.

Informatia ca pompierul a murit a fost comunicata oficial de la ora 10.00. O ora mai tarziu, ministrul Afacerilor Interne afirma, intr-o conferinta de presa la Guvern: „Facem tot efortul pentru a ajunge la el si a incerca sa ii acordam primul ajutor”.

„Pana in momentul de fata, echipele de interventii nu au putut ajunge la acesta, pentru ca nu au putut fi inlaturate riscurile imediate”, a spus Petre Toba. Ministrul a adaugat ca acest incident este inca un exemplu de cat de periculoasa este meseria pompierului, a politistului, „dar este un risc pe care si l-a asumat fiecare”.

UPDATE 10:40 O echipa de criminalisti, sub coordonarea unui procuror militar, cerceteaza cauzele si imprejurarile in care s-a petrecut tragicul eveniment din localitatea Jilava, informeaza IGSU.

UPDATE 10:30 Daniel Vasile, purtatorul de cuvant ISU Bucuresti, a avut astazi parte de momente grele: a fost nevoit sa anunte moartea unuia dintre colegi.

 ''Pompierul era la o distanta de siguranta la momentul respectiv si nimic nu prevestea ceea ce s-a intamplat, intre cladire si containere era o distanta de cel putin 10 metri. Ei nu erau lipiti de containere, motiv pentru care partea superioara a peretelui, cand s-a prabusit, l-a prins si cu siguranta nu ar fi putut sa scape si nici sa-l mai ajute cineva pentru ca acele placi sunt foarte grele. Nici in acest moment nu poate fi extras de acolo. Erau in echipa de cel putin patru, aveau doua linii de furtun.

A fost si sansa si ghinion in acelasi timp - pentru ceilalti ca au supravietuit si pentru el ca a decedat. Era un perete din beton prefabricat, placi, tocmai de aceea numai o portiune de aproximativ 80 mp s-a prabusit. Bucata care a ramas in picioare e deja inclinata si oricine se apropie risca sa pateasca acelasi lucru. E motivul pentru care interventia decurge foarte greu. Sunt cel putin 13 autospeciale de stingere, patru autoscari si echipaje SMURD. Am depasit de mult numarul de 100 - 150 de pompieri. Interventia este in desfasurare. Mai putin unde s-a prabusit peretele. Salvatorii s-au apropiat cat sa aiba contact vizual, dar chiar si asa este un risc iminent si pentru acestia, motiv pentru care nici in minutele urmatoare nu se vor apropia foarte mult. E nevoie de echipamente de descarcerare grea, de amplasat sub pereti'', a explicat Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti.

„Imi exprim compasiunea fata de familia colegului nostru. Sunt convins ca fiecare dintre ei a facut tot ce a putut azi si ceea ce stiu sa faca cel mai bine de obicei”, a mai spus purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti.

UPDATE 9:25 Pompierul prins intre daramaturi a murit. Acesta avea 34 de ani. Familia acestuia a fost anuntata despre tragedie.

UPDATE 9:20 Un pompier care intervenea la incendiul din localitatea Jilava a fost prins intre daramaturi, dupa ce un perete al halei fabricii de incaltaminte cuprinse de flacari s-a surpat.

La fata locului au fost trimise 12 autospeciale de stingere, 4 autoscari, o masina de descarcerare si 2 ambulante.

Este o misiune foarte grea pentru pompierii care intervin acum, mai ales ca exista pericolul prabusirii tavanului fabricii.

Incendiul se manifesta atat in corpul de producere a incaltamintei cat si in corpul in care este depozitata marfa, suprafata totala fiind de peste 2000 de metri patrati.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
O masina a luat foc in centrul Brasovului, chiar langa primarie. Cum au reusit sa se salveze soferul si pasagera
O masina a luat foc in centrul Brasovului, chiar langa primarie. Cum au reusit sa se salveze soferul si pasagera

A fost panica vineri in centrul Brasovului. O masina a luat foc chiar langa primarie. Autoturismul se afla in mers cand soferul a obervat ca de sub capota iese fum.

Un mort si opt raniti la Paris, in urma unui incendiu la un bloc apartinand primariei. O femeie a sarit pe fereastra
Un mort si opt raniti la Paris, in urma unui incendiu la un bloc apartinand primariei. O femeie a sarit pe fereastra

Un incendiu intr-un imobil din arondismentul al XX-lea din Paris s-a soldat, in noaptea de marti spre miercuri, cu un mort, doi raniti grav si sase raniti usor, potrivit pompierilor, relateaza news.ro, citand AFP.

Incendiu la un hotel de 4 stele din Predeal. 120 de turisti au fost evacuati, iar doua femei au avut nevoie de ingrijiri
Incendiu la un hotel de 4 stele din Predeal. 120 de turisti au fost evacuati, iar doua femei au avut nevoie de ingrijiri

120 de turisti au fost evacuati vineri dimineata din cauza unui incendiu izbucnit intr-un hotel de 4 stele din Predeal.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.