OTV va fi inchis. CNA a aplicat cea mai drastica sanctiune. Reactia lui Dan Diaconescu

DD

CNA a aplicat, marti, OTV cea mai drastica sanctiune posibila -injumatatirea licentei audiovizuale-, pentru ca televiziunea difuzeaza continuu publicitate politica la Partidul Poporului Dan Diaconescu, in afara perioadei de campanie electorala.

Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV, i-a acuzat, marti, pe membrii CNA de partizanat politic, spunand ca Narcisa Iorga se lasa folosita de Traian Basescu, insa, pe de alta parte, a glumit cu membrii Consiliului, invitandu-i sa semneze adeziuni la partidul lui.

Dan Diaconescu a fost prezent, marti, la sedinta Consiliului National al Audiovizualului (CNA), in contextul in care Consiliul a analizat mai multe emisiuni difuzate de OTV in noiembrie, decembrie 2011 si ianuarie 2012, pentru a vedea daca televiziunea continua sa difuzeze publicitate politica la Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), in afara campaniei electorale, fapt interzis de legislatia audiovizualului.

Privitul la televizor ne prosteste? Afla care sunt efectele nocive care ii ingrijoreaza pana si pe medici

"Eu nu sunt membru al PPDD. Nu am nicio functie in PPDD (...) Conform raportului dumneavoastra, in emisiuni au fost prezenti si alti reprezentanti ai altor partide", a spus Dan Diaconescu, precizand ca el doar da numele acestui partid. "Nu am nicio legatura directa in acte si nu pot fi invocat intr-un asemenea raport in care se vorbeste despre cati oameni de la PPDD, cati de la PDL, cati de la PSD au fost in studio (in emisiunile de la OTV, n.r.)", a spus Dan Diaconescu.

Citește și
prezentatoare
Ooops...Gafa in direct la BBC. Ce a ajuns in decolteul unei prezentatoare meteo. VIDEO
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

El a precizat ca in emisiunile de la OTV au fost reprezentate perfect toate partidele romanesti. In ceea ce priveste mesajele care se transmit in emisiunea "Dan Diaconescu Direct", Dan Diaconescu a spus ca nu intelege de ce nu apar in rapoartele de monitorizare ale CNA si acele indemnuri pe care el le face in emisiunile sale, precum "Votati cu PDL, daca vreti sa traiti ca astazi".

"Cred ca este un mesaj egal ca acela rostit uneori in studioul nostru - «Votati cu PPDD!». De asemenea, s-a spus in emisiunea mea «Votati cu USL, daca vreti sa traiti ca in ultimii 22 de ani!». Sigur ca poate sa fie interpretat, dar nu se poate discuta ca nu se vorbeste si despre alte partide in studioul meu", a spus Dan Diaconescu.

"In studioul meu se vorbeste insistent de prezenta la vot. Noi, de fapt, indemnam oamenii sa vina la vot, fara sa le spunem sa voteze cu PPDD sau cu un alt partid. Noi am difuzat si emisiunile celorlalte posturi care ne ataca pe noi, atat pe OTV, cat si pe realizatorii OTV, dar cu atat mai mult Partidul Poporului. Niciodata nu sunt lucruri pozitive. Deci putem vorbi despre echidistanta", a precizat el.

Totodata, Dan Diaconescu le-a spus membrilor CNA ca au luat deja o hotarare de a inchide pentru trei ore emisia OTV, fara sa tina cont de faptul ca decizia Consiliului a fost atacata in instanta.

"Dumneavoastra nu ne acordati prezumtia de nevinovatie, vad ca trecem la o alta masura, desi nu s-a solutionat contestatia noastra la masura precedenta, poate ca vom castiga in instanta. Dumneavoastra vorbiti despre masuri graduale, fara sa asteptati deznodamantul la masura anterioara. Asta s-a intamplat si la masurile mai vechi. Daca vorbim de gradualitate, noi am dori sa vedem cum se sfarsesc in instanta precedentele", a precizat Diaconescu.

In ceea ce priveste vizitele efectuate de el in tara, transmise in emisiunile de la OTV, Diaconescu a spus: "Analizati direct, exact, ceea ce s-a intamplat pe ecran (...) E vorba de vizita unui jurnalist care se intalneste cu telespectatorii sai. Acum ca acesti telespectatori rostesc uneori si mesaje politice este consecinta realitatilor care se vad la tot pasul in Romania, e vorba de o anumita nemultumire a unei parti a poporului roman (...) Nu cred ca putem sa-i cenzuram pe oamenii de pe strada, multe din aceste lucruri transmise au fost in direct. In multe minute de transmisie, eu sunt acuzat, atacat pe post".

El a mai spus ca totul "are legatura doar cu lupta intre niste partide in Romania".

"Nu cred ca trebuie inchis un post pentru trei ore, trei luni sau trei ani pentru ca cineva a gresit intr-o emisiune", a spus Diaconescu.

"Legea este aceasta si noi o respectam", i-a raspus Ioan Onisei, vicepresedintele CNA.

"Dar stiti ca legea este nedreapta? Ce ne dati inapoi daca noi castigam procesul in cazul deciziei prin care ne-ati oprit trei ore de emisie? Nu pot sa iau timpul inapoi", i-a raspuns Dan Diaconescu.

In acelasi timp, Onisei a afirmat ca, in acest caz, OTV poate sa ceara daune. Pe de alta parte, Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus ca a constatat ca Dan Diaconescu nu cunoaste deloc legea si ca o ignora chiar si in fata Consiliului.

"De ce ati venit in fata CNA daca CNA este o autoritate pe care dumneavoastra nu o recunoasteti?", l-a intrebat Iorga pe Dan Diaconescu.

"Am spus ca ii recunosc autoritatea pana cand o voi schimba, in sensul ca, dupa alegeri, incerc sa inlocuiesc aceasta institutie cu alta normala. Eu nu cred ca este normal ca dumneavoastra, reprezentantii unor politicieni, aflati astazi la putere, sa ne cenzurati pe noi, sa ne interziceti si noua celorlalti accesul la o eventuala putere. Este o lupta inegala, dumneavoastra aveti puterea", a spus Dan Diaconescu.

Referitor la toate acuzatiile aduse CNA in emisiunile de la OTV, Narcisa Iorga l-a intrebat pe Diaconescu daca are dovezi.

"Toate dovezile le voi prezenta la procesul pe care o sa-l intentam. Acest post de televiziune al nostru a mai fost inchis o data, pentru ca nu am vrut sa vand pachetul majoritar de actiuni puterii lui Adrian Nastase de atunci, iar astazi eu suport consecintele aceleiasi legi a audiovizualului, o lege votata in Parlament de anumite partide care acum sunt in concurenta cu partidul nostru si astazi suport aceste consecinte, pentru ca nu vreau sa fac o alianta cu PDL si UNPR", a spus Diaconescu.

El a spus ca are licenta pentru OTV din 2004, iar in 2002 televiziunea lui a fost inchisa de CNA. Narcisa Iorga i-a spus ca, din 2005, OTV a avut sanctiuni grave.

"In total, de la data autorizarii de functionare pana in prezent, dumneavoastra ati avut 9 sanctiuni de intrerupere cu 10 minute si sapte sanctiuni de intrerupere timp de trei ore", a spus Iorga.

"Postul meu de televiziune a fost inchis doi ani de zile de catre CNA fiindca eu nu am vrut sa-i vand 51% din actiuni domnului Adrian Nastase. Astazi, postul meu pare ca urmeaza sa fie din nou inchis din cauza ca nu vreau sa fac o alianta politica cu PDL si UNPR. Situatia este destul de simpla. Este o lupta intre mine si Traian Basescu, iar dumneavoastra va lasati folosita de domnul Traian Basescu", i-a spuns Dan Diaconescu Narcisei Iorga.

"Da, evident, nu sunteti primul, nici singurul si nici ultimul care spuneti acest lucru. Nicio problema, sunt obisnuita cu acuzele astea", i-a raspus Iorga, schimbul de replici intre cei doi continuand cateva minute in sir.

Astfel, Dan Diaconescu i-a spus Narcisei Iorga ca a fost numita in CNA de Traian Basescu: "Dumneavoastra ii faceati campanie domnului Basescu la mine in emisiune, cand dumneavoastra erati membru al CNA. Cand Traian Basescu era la mine in emisiune prezent, in campania electorala, membra CNA in functie facea parte din staff-ul electoral al domnului Traian Basescu".

Intrebat daca are vreo dovada, Diaconescu a spus ca exista imagini, fotografii, telefoane: "Dumneavoastra vorbeati cu regia OTV-ului ce sa-l intreb pe Traian Basescu si ce sa nu-l intreb".

"Mintiti cu o nerusinare ... ", i-a raspuns Iorga.

"Dumneavoastra ati lucrat la Jurnalul National, pentru ca eu v-am angajat acolo. Mi-am facut pomana cu dumneavoastra, altfel nu va mai angaja nimeni niciodata", a continuat Dan Diaconescu atacul.

Postul mai poate emite doar pana pe 28 septembrie.

Sanctiunea, cea mai severa pe care Consiliul National al Audiovizualului (CNA) o poate aplica conform Legii audiovizualului, a fost propusa de Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, si a fost adoptata cu sapte voturi "pentru" si unul "impotriva" (Mihai Malaimare).

De asemenea, sanctiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV in lunile noiembrie, decembrie 2011 si ianuarie 2012. In aceasta perioada, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politica pentru "viitorul presedinte al Romaniei" Dan Diaconescu, dar si pentru formatiunea politica pe care acesta o conduce - Partidul Poporului.

Decizia de sanctionare a OTV cu injumatatirea perioadei licentei televiziunii a fost aplicata in baza articolului 95 din Legea audiovizualului.

Licenta audiovizuala a OTV ar fi expirat pe 1 aprilie 2013, fapt pentru care injumatatirea perioadei licentei sale face ca televiziunea lui Dan Diaconescu sa mai poata emite pana pe 28 septembrie 2012, dupa cum au spus membrii CNA, care initial anuntasera ca postul mai poate emite pana pe 1 octombrie.

CNA a stabilit aceasta sanctiune drastica dupa ce, in ultimul an, tot pentru difuzarea de publicitate politica in afara campaniei electorale, Consiliul a aplicat OTV urmatoarele sanctiuni: o somatie publica, o amenda de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, doua de 100.000 de lei.

Aceste amenzi au fost urmate de o decizie de intrerupere a emisiei obisnuite a OTV pentru 10 minute, intre orele 19.00 - 19.10 (stabilita de CNA pe 4 octombrie 2011), o alta decizie de intrerupere a emisiei televiziunii lui Dan Diaconescu, tot pentru 10 minute, in acelasi interval orar (aplicata de CNA pe 19 ianuarie 2012), dar si o decizie de intrerupere a emisiei OTV pentru trei ore, intre orele 18.00 - 21.00 (stabilita de CNA pe 15 martie).

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Decizie CNA: Emisia OTV va fi oprita timp de 3 ore pentru publicitate politica
Decizie CNA: Emisia OTV va fi oprita timp de 3 ore pentru publicitate politica

CNA a decis, joi, sa intrerupa emisia obisnuita a OTV timp de 3 ore, in intervalul 18.00 - 21.00, pentru ca televiziunea difuzeaza continuu publicitate politica la Partidul Poporului si la "viitorul presedinte al Romaniei" Dan Diaconescu.

Ooops...Gafa in direct la BBC. Ce a ajuns in decolteul unei prezentatoare meteo. VIDEO
Ooops...Gafa in direct la BBC. Ce a ajuns in decolteul unei prezentatoare meteo. VIDEO

Pana si profesionistii de la BBC o patesc. O crainica cu ani de experienta in spate a izbuncit in ras chiar in timp ce prezenta vremea in direct. Nici prin cap nu iti trece ce a provocat criza de ras a prezentatoarei.

VIDEO si FOTO. Fabricile Apple SECRETE din China. Primul reportaj facut vreodata, exclusiv ABC News
VIDEO si FOTO. Fabricile Apple SECRETE din China. Primul reportaj facut vreodata, exclusiv ABC News

Jurnalistul care a reusit sa patrunda in interiorul fabricilor companiei Foxconn, principalul furnizor al Apple, se numeste Bill Weir si este realizatorul emisiunii Nightline, difuzata de postul american de televiziune ABC.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.