Citate din operele "geniilor" din puscarie, care scriu lucrari stiintifice pe banda. Borcea: "Eu sunt un baiat de asfalt"

Ultimul update: Joi 14 Ianuarie 2016 07:03
Data publicarii: Luni 11 Ianuarie 2016 18:11
Categorie: Actualitate

Legea plina de hibe le-a permis detinutilor din Romania sa scrie o multime de carti controversate, numite lucrari stiintifice, care le aduc zile de libertate.

In timp ce societatea civila ii arata cu degetul pe profesorii universitari care le-au dat avizul, acestia dau vina pe comisia Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care atesta lucrarile. In tot scandalul, un politician propune abrogarea articolului care prevede ca detinutului i se pot scadea 30 de zile din pedeapsa, dupa o lucrare stiintifica.

270 de pagini are lucrarea lui Gigi Becali. Se numeste "Steaua si Becali" si, dupa cum puteti vedea, are in proportie de 80 la suta fotografii. Sunt color si unele ocupa o intrega pagina.

Caracterul stiintific nu este clar sau poate nu l-am descoperit noi. Becali explica in putinele randuri scrise:

"Draga cititorule,
Spre aducere aminte, te las aici, in peste 270 de pagini, cu tot ce am facut bun sau rau in acesti 10 ani.
"

Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice

Gigi Becali pare cel mai prolific scriitor de dupa gratii din lumea fotbalului. Pe rafturile bibliotecii Nationale din Bucuresti se gasesc deja 4 din cartile sale. Pe locul doi ar fi George Copos cu 3 lucrari si iata si ultima creatie a dinamovistului Cristian Borcea: "Am fost patronul unui vis, Dinamo Bucuresti".

Lucrarea lui Borcea are 150 de pagini, e structurata pe 7 capitole si are cel mult un caracter biografic. Fotografiile sunt nelipsite iar comentariile care le insotesc, de-a dreptul savuroase. O poza din timpul liceului este insotita de urmatorul text:

"Sunt, cum se spune in limbaj "de cartier", baiat de asfalt."

Sau: "Am crescut intr-un bloc de pe strada Buhusi, din Macaralei si, cand eram mic, visam sa ma fac militian. De aici a plecat si pasiunea nebuna pentru Dinamo."

Despre el si Dinamo, echipa de fotbal pe care o va iubi vesnic, vorbeste de la inceput pana la sfarsitul lucrarii. Cercetarea stiintifica nu reiese de incaieri.

Profesorul Viorel Cojocaru, cel care si-a pus semnatura pe lucrarile stiintifice scrise de Mihai Stoica, Gica Popescu si Gigi Becali dupa gratii este de negasit. Desi este prima zi de la reluarea cursurilor la Univ de Ed. Fizica si Sport, rectorul Cojocaru le-a transmis colegilor ca va mai lipsi cateva zile.

Am incercat sa intelegem cum este posibil ca biografiile unor patroni de fotbal sa fie considerate lucrari stiintifice. Am aflat ca de la momentul conceperii textului si pana cand judecatorul reduce pedeaspa detinutului cu pana la 30 de zile pentru ca a scris o lucrare stiintifica, nimeni nu se pronunta in privinta continutului.

Pasii sunt urmatorii: detinutul vrea sa scrie o lucrare. Cere o recomandare de la un profesor universitar care sa ii confirme, atentie, daca tema aleasa poate fi una stiintifica. Rectorul Ion Marin, de exemplu, si-a dat avizul petru 24 de lucrari stiintifice pentru detinuti.

Profesor Universitar Ion Marin: "M-au intrebat daca eu am semnat acolo si daca confirm ce am scris. Ce am scris? Ca tema care e propusa de detinutul care vrea sa scrie o carte e compatibila cu o eventuala tema de cercetare. Nu trebuie sa spun daca omul in cauza stie sa scrie, are studiile necesare, daca-l cunosc."

Apoi, o comisie de munca din penitenciar spune daca detinutul are unde sa studieze si sa se documenteze pentru lucrare. Dupa aceasta aprobare, i se intocmeste un program de studiu cu ore de acces la biblioteca. Ultima etapa, lucrarea trebuie publicata fie in paginile unei reviste stiintifice, fie la o editura acreditata.

Asadar, nicaieri pe acest traseu urmat de un detinut nu exista o persoana autorizata care sa verifice si sa certifice ca lucrarea scrisa are un caracter stiintific. Si paradoxal, legea spune ca nu este nevoie de asa ceva.

Profesor universitar Ion Marin: "Nici ca m-a intrebat cineva ceva sa dau vreun referat, sa fac ceva legat de lucrare, s-o vad, maacar s aintru in puscarie. Habar n-am daca au scris cartile sau nu daca sunt stiintifice sau nu daca au fost publicate sau nu au fost publicate."

Asadar, o lege cu multe hibe, le permite detinutilor sa iasa mai repede din inchisoare daca scriu. Sub cuvintele cercetare stiintifica se ascund in unele cazuri biografii sau pareri despre diferite teme. 331 de lucrari stiintifice au fost realizate numai anul trecut in inchisorile din Romania. Oamenii de stiinta spun ca este putin probabil ca intr-o inchisoare cu acces limitat la resurse, un detinut sa poate face chiar si 10 lucrari intr-un singur an, asa cum s-a intamplat in unele cazuri.

Ioan Niculae isi va petrece sarbatorile de iarna in penitenciar. A scris nu mai putin de 5 lucrari stiintifice in 8 luni

Ioan Niculae isi va petrece sarbatorile de iarna in penitenciar. A scris nu mai putin de 5 lucrari stiintifice in 8 luni

masina pompieri

Aproape 70 de persoane, evacuate dintr-o pensiune din Sibiu

Momentul în care sicriul Regelui Mihai este coborât în criptă, pe sunetul salvelor de tun. VIDEO

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”

Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemorați de suporterii unei echipe de fotbal

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România

Regina Maria

Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

Filmul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai. ”Parcă a murit ceva în mine”

Funeraliile Regelui Mihai, în presa internațională: „A fost o figură importantă în perioadele zbuciumate din istoria României

Curtea de Argeș, locul unde își dorm somnul veșnic Regii României. Motivul din spatele tradiției

AP: „Funeraliile Regelui Mihai scot la lumină disputele din sânul Familiei Regale”

Fragmente din mesajele Regelui, transmise din exil poporului român. „Stați uniți într-un gând și într-o simțire”