Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern

×
Codul embed a fost copiat

Casa Regala a Romaniei a dat astazi un comunicat de presa in care anunta ruperea "tuturor legaturilor istorice si dinastice" cu Casa Princiara de Hohenzollern.

 

Motivul pentru care Casa Regala a Romaniei a rupt legatura cu Hohenzollern

Majestatea Sa Regele Mihai I a luat astazi o decizie istorie istorica si, in egala masura, bulversanta. Chiar de Ziua Regalitatii, a anuntat ca, incepand cu 10 mai 2011, "Casa Regala a Romaniei" rupe toate legaturile dinastice si istorice, cu "familia princiara" din care-si trage radacinile - "Casa de Hohenzollern".

Fara niciun fel de explicatii suplimentare, in motivarea deciziei este invocata doar dorinta Majestatii Sale Regele Ferdinand. Si anume, ca familia domnitoare sa se numeasca doar "a Romaniei", tara pe care o reprezinta.

Citește și
Regele Mihai si Regina Ana
Dineu in onoarea Regelui Mihai, la Londra. Azi participa la nunta regala
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"In virtutea autoritatii noastre nedisputate ca Sef al Casei Regale a Romaniei, luand in considerare decizia iubitului Nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter national si independent Dinastiei si Casei Noastre Regale,
Si urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii si succesorii mei,
Tinand cont de articolele 1 (10), 15 si Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, adoptate de Noi la 30 decembrie 2007,
Actionand in conformitate cu vointa mea libera,
FAC CUNOSCUT:
Art. 1: Ruperea tuturor legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern.
(1) La data de 10 mai 2011 toate legaturile dinastice dintre Casa Regala a Romaniei si Casa Princiara de Hohenzollern iau sfarsit.
" - se arata in comunicatul de presa al Casei Regale a Romaniei.

Astfel, conform noilor decizii, adoptate astazi, Casa Regala a Romaniei nu va mai purta numele de "Hohenzollern".

"(2) In conformitate cu dorintele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, si cu decizia Sa din anul 1921, Familia Regala a Romaniei si membrii sai au purtat si poarta numele de "al (a) Romaniei". Dar incepand cu 10 mai 2011, Casa Regala a Romaniei nu va mai purta numele de "Hohenzollern-Sigmaringen". Casa Regala romana va fi cunoscuta de acum inainte numai sub numele de "Casa Regala a Romaniei" - se mai precizeaza in comunicatul citat.

In documentul semnat de Regele Mihai I se mai arata ca Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei se amendeaza prin excluderea particulelor de "Hohenzollern", "de Hohenzollern-Sigmaringen" si "de Hohenzollern-Veringen", in masura in care se refera la oricare dintre membrii Casei Regale a Romaniei.

"Art. 3 Amendarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei
(1) Normele Fundamentale ale Familiei Regale se amendeaza prin excluderea particulelor "de Hohenzollern", "de Hohenzollern-Sigmaringen" si "de Hohenzollern-Veringen," in masura in care se refera la oricare dintre membrii Casei Regale a Romaniei.
(2) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a Romaniei.
La 10 mai 2011, la Palatul Elisabeta din Bucuresti. Mihai R
", se mai arata in ultimul articol al documentului citat.

Casa de Hohenzollern a dat de-a lungul vremii regi si imparati ai casei conducatore de Brandenburg-Prussia (1415 - 1918) si Germania Imperiala (1871 - 1918), potrivit Mediafax. Si-a luat numele de la un castel din Swabia, initial mentionat ca Zolorin sau Zolre (actualul Hohenzollern, din sudul Tübingen, in landul Baden-Württemberg).

Burchard I este primul care a fost inregistrat ca stramos al dinastiei, conte de Zollern in secolul al 11. La a treia si a patra generatie de la acesta s-au format doua linii de succesiune, Zollern-Hohenberg, disparuta pana in 1486, si contii din Nürnberg, ai carei mostenitori au ajuns pana in zilele noastre.

Hohenzollern-Sigmaringen este o ramura a dinastiei de Hohenzollern care au condus Prusia si ulterior Germania pana in 1918. In Romania, in anul 1866, casa de Hohenzollern este aleasa ca dinastie domnitoare de catre conducerea politica in frunte cu Ion Bratianu.

Din aceasta dinastie au facut parte Carol I, principe al Romaniei intre 1866 - 1881 si rege intre 1881 si 1914, Ferdinand I al Romaniei (1914 - 1927), Mihai I al Romaniei (1927 - 1930 si 1940 -1947) si Carol al II-lea al Romaniei (1930 - 1940). 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
FOTO. Regele Mihai si Principesa Margareta, tinute de gala la nunta anului
FOTO. Regele Mihai si Principesa Margareta, tinute de gala la nunta anului

FOTO. Printre oaspetii de onoare la nunta anului s-a numarat si regele Mihai. Fostul suveran roman si printesa Margareta au asistat la cununia de la Westminster Abbey.

Dineu in onoarea Regelui Mihai, la Londra. Azi participa la nunta regala
Dineu in onoarea Regelui Mihai, la Londra. Azi participa la nunta regala

In ajunul nuntii regale, numerosi artistocrati inruditi cu Casa regala romana si cu cea britanica au luat parte la un dineu oferit in cinstea lui Mihai I. Evenimentul a marcat apropiata implinire a unei varste impresionante: 90 de ani.

Are 72 de ani si sustine ca e fiul Regelui Mihai. L-a dat in judecata
Are 72 de ani si sustine ca e fiul Regelui Mihai. L-a dat in judecata

Regele Mihai este tarat intr-un scandal de un violonist german care pretinde ca este urmasul Majestatii Sale. Dieter Stanzeleit a deschis un proces in Germania, sperand sa ii fie recunoscut statutul de fiu al regelui Mihai.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.