"Mega Misiunea" britanica la Bucuresti: companiile care vor sa ne faca autostrazi, aeroporturi si cai ferate din fonduri UE

Ultimul update: Vineri 13 Martie 2015 07:01
Data publicarii: Marti 10 Martie 2015 18:53
Categorie: Actualitate

Cea mai mare misiune economica britanica de dupa Revolutie a "descins" marti la Bucuresti.

Peste 50 de companii din Regatul Unit si-au trimis reprezentantii in Romania ca sa convinga autoritatile si firmele sa atraga impreuna miliardele de euro din fondurile europene alocate pana in 2020.

Britanicii vor sa construiasca pentru noi autostrazi, aeroporturi, linii de cale ferata sau proiecte uriase de apa, canalizare si transport de gaze naturale.

Dupa ce au facut fotografii la Guvern si au discutat cu ministrul Transporturilor, reprezentantii Mega Misiunii, asa cum a fost numita aceasta delegatie britanica, au si pus pe hartie primele intentii concrete.

"O cale ferata pana la aeroport, posibil finantata printr-un parteneriat public-privat. Firmele noastre au expertiza in astfel de lucrari si am dori sa cream locuri de munca aici si sa investim, deasemenea", a spus seful delegatiei, Brian Wilson.

Reprezentantii Atkins, a treia companie de consultanta din Europa, vor sa ne modernizeze cu bani europeni aeroporturile, dar si drumurile sau transportul din marile orase.

"Aveti un Masterplan general la transporturi, aveti un plan concret si noi suntem aici pentru a ajuta", a spus Paul Brummel.

Pe langa transporturi, compania Nuvia vrea sa gestioneze deseurile nucleare de la Cernavoda. "Avem undeva la 120 de milioane de lire cifra de afaceri. Din pacate, foarte putin provine din zona Europei Centrale. Avem contracte la Kozlodui, dar am vrea si contracte aici", a spus managerul Derek Collins.

Membru in Consiliul de Coroana al Marii Britanii, Brian Wilson, seful delegatiei, recunoaste ca pana acum firmele britanice care au venit pe cont propriu in Romania s-au lovit de birocratie si coruptie. Spera insa ca s-au mai schimbat lucrurile.

"Dar in ultima instanta nu este ceva ce sta in puterea partii engleze. Este ceva ce depinde de actiunile Guvernului Romaniei si ale partenerilor romani. Sa vedem ce se intampla, dar nimeni nu ar pierde timpul pe-aici daca ar nu vedea posibilitatile", a mai spus Brian Wilson.

Englezii tintesc cele 40 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeana le-a alocat tarii noastre si pe care trebuie sa le cheltuim pana in 2020. Cele mai multe contracte de infrastructura sunt realizate la noi de firme italiene, spaniole austriece sau nemtesti.

Victor Ponta, despre scandalul cu fonduri europene in care sunt vizate sora si mama sa:

Victor Ponta, despre scandalul cu fonduri europene in care sunt vizate sora si mama sa: "Este o mare suferinta pentru mine"

vijelie

Filmul furtunii din Capitală. Măsurile fără precedent au creat haos în trafic și la metrou

Mandat de arestare internațional pe numele lui Gregorian Bivolaru

50 de irakieni, cazați la Mamaia. De ce vor să plece în Marea Britanie sau Germania

Mama vicepremierului Sevil Shhaideh a suferit un accident de muncă

Zeci de mașini din Teleorman, avariate din cauza grindinei căzute miercuri

Primele victime ale vijeliei de astăzi: doi bărbați din Vaslui au murit loviți de fulger

Furtuna

Ce trebuie să faceți când sunteți suprinși de furtună în mașină sau acasă. Sfaturile ISU

A chemat ambulanța, după care a devenit violent cu paramedicii. VIDEO

Accident cu 6 maşini, în Pasajul Băneasa

Carambol în stațiunea Mamaia, după ce un șofer a încercat să evite un câine

Geoană și Vanghelie la tribunal. Fostul președinte al PSD nici măcar nu s-a uitat la "bunul” său prieten

O casă a fost distrusă după ce un camion a ieșit de pe șosea. Ce a făcut șoferul