"Mega Misiunea" britanica la Bucuresti: companiile care vor sa ne faca autostrazi, aeroporturi si cai ferate din fonduri UE

Ultimul update: Vineri 13 Martie 2015 07:01
Data publicarii: Marti 10 Martie 2015 18:53
Categorie: Actualitate

Cea mai mare misiune economica britanica de dupa Revolutie a "descins" marti la Bucuresti.

Peste 50 de companii din Regatul Unit si-au trimis reprezentantii in Romania ca sa convinga autoritatile si firmele sa atraga impreuna miliardele de euro din fondurile europene alocate pana in 2020.

Britanicii vor sa construiasca pentru noi autostrazi, aeroporturi, linii de cale ferata sau proiecte uriase de apa, canalizare si transport de gaze naturale.

Dupa ce au facut fotografii la Guvern si au discutat cu ministrul Transporturilor, reprezentantii Mega Misiunii, asa cum a fost numita aceasta delegatie britanica, au si pus pe hartie primele intentii concrete.

"O cale ferata pana la aeroport, posibil finantata printr-un parteneriat public-privat. Firmele noastre au expertiza in astfel de lucrari si am dori sa cream locuri de munca aici si sa investim, deasemenea", a spus seful delegatiei, Brian Wilson.

De unde vin banii pentru finantarea Master Planului. Valoarea proiectului se ridica la peste 45 de miliarde de euro

Reprezentantii Atkins, a treia companie de consultanta din Europa, vor sa ne modernizeze cu bani europeni aeroporturile, dar si drumurile sau transportul din marile orase.

"Aveti un Masterplan general la transporturi, aveti un plan concret si noi suntem aici pentru a ajuta", a spus Paul Brummel.

Pe langa transporturi, compania Nuvia vrea sa gestioneze deseurile nucleare de la Cernavoda. "Avem undeva la 120 de milioane de lire cifra de afaceri. Din pacate, foarte putin provine din zona Europei Centrale. Avem contracte la Kozlodui, dar am vrea si contracte aici", a spus managerul Derek Collins.

Membru in Consiliul de Coroana al Marii Britanii, Brian Wilson, seful delegatiei, recunoaste ca pana acum firmele britanice care au venit pe cont propriu in Romania s-au lovit de birocratie si coruptie. Spera insa ca s-au mai schimbat lucrurile.

"Dar in ultima instanta nu este ceva ce sta in puterea partii engleze. Este ceva ce depinde de actiunile Guvernului Romaniei si ale partenerilor romani. Sa vedem ce se intampla, dar nimeni nu ar pierde timpul pe-aici daca ar nu vedea posibilitatile", a mai spus Brian Wilson.

Englezii tintesc cele 40 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeana le-a alocat tarii noastre si pe care trebuie sa le cheltuim pana in 2020. Cele mai multe contracte de infrastructura sunt realizate la noi de firme italiene, spaniole austriece sau nemtesti.

Victor Ponta, despre scandalul cu fonduri europene in care sunt vizate sora si mama sa:

Victor Ponta, despre scandalul cu fonduri europene in care sunt vizate sora si mama sa: "Este o mare suferinta pentru mine"

Klaus Iohannis si Tudorel Toader

Întâlnire Klaus Iohannis - Tudorel Toader marți, la Cotroceni

Pungile din plastic subțire, cu mâner, interzise în România

Cele patru ”șosele ale morții” din România: 896 de accidente, 1100 de victime

Cazul taximetristului agresiv. Reacția administratorului firmei: ”Nu a fost el la volan”

Bărbat reținut după ce a lovit și jefuit o femeie care vindea obiecte bisericești, la o mănăstire din Bacău

Cum arată autobuzele din oferta OTOKAR, compania care a câştigat licitaţia pentru Capitală

Mihaiela Moraru Iorga

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga, suspendată din funcţie de CSM

Dosar penal pentru doi bărbați care au găsit vase de lut din secolul al III-lea, într-o zonă arheologică

Incident controversat în Bucegi. Turiștii ”salvați” acuză Jandarmeria că exagerează

Investiție de un milion de euro, într-o localitate dâmbovițeană: „Plouă înăuntru, se fură”

Barbat din Iasi acuzat şi-a ucis partenera, apoi a incendiat locuinţa ca să ascundă crima

Unul dintre cei mai cunoscuți soliști vocali de rock din România susține legalizarea canabisului