"Romania incurca Franta cu Germania". Nemtii ne ironizeaza pe tema Schengen dupa ce gafa de la MAE a ajuns in presa mondiala

10-03-2015 17:56


Gafa facuta de Ministerul Roman de Externe a ajuns subiect de stire in mass-media internationala.

Zeci de publicatii straine au relatat cum ministrul roman i-a daruit omologului sau neamt o brosura care avea pe coperta harta Frantei, acoperita insa de tricolorul german. Cand a aflat de confuzie, Bogdan Aurescu si-a cerut scuze fata de invitatul sau.

La conferinta de presa comuna de luni, ministrul roman de Externe i-a facut un cadou omologului sau german Frank-Walter Steinmeier.

"Vreau doar sa va prezint, cu ocazia aniversarii celor 135 de ani de relatii diplomatice, acest material de presa foarte frumos pe care l-am oferit deja domnului ministru Steinmeier si care prezinta in imagini, cu sprijinul colegilor de la Agerpres, istoria relatiilor diplomatice romano-germane", a spus Bogdan Aurescu.

Pe coperta apare harta Romaniei acoperita de tricolorul nostru, iar in stanga ar fi trebuit sa fie a Germaniei. Doar ca este harta Frantei, acoperita insa cu steagul german.

Presa franceza a reactionat imediat. Ziarul Alsacia scrie ca "Bucurestiul ii ofera lui Steimeier un drapel german imprimat pe harta Frantei", titluri similare fiind folosite si de alte ziare. Portalul european EurActiv titreaza in editia engleza ca "Romania incurca Germania cu Franta, dar Berlinul este inca dispus sa dicute problema Schengen".

Despre aceeasi incurcatura scriu si britanicii de la Daily Mail si americanii de la UT SanDiego. In schimb US News si Fox News vorbesc despre scuzele pe care si le-a cerut Romania dupa ce a inmanat harta.

De altfel, Ministerul de Externe a anuntat la doar cateva ore dupa eveniment ca "dintr-o regretabila eroare tehnica a fost imprimat conturul hartii Frantei, acoperitt de steagul Germaniei". Mai departe se spune ca "ministrul de Externe roman a transmis direct omologului german regretul profund pentru aceasta situatie".

Iar Agerpres, care a redactat si tiparit brosura, anunta ca "Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta corecta a brosurii, in format electronic. Imprimarea gresita a fost o greseala tehnica din partea Agerpres".

Gafa actuala vine la o luna dupa ce Institutul Cultural Roman din Paris a facut o alta gafa, cand a organizat o receptie in cinstea presedintelui Iohannis. Institutul a trimis nu doar invitatii, ci si un document intern in care unii dintre acesti invitati erau catalogati "indezirabili" sau "scarbosi".

VIDEO PROTVPLUS.RO