BREXIT: Iohannis a discutat cu David Cameron despre situatia romanilor din UK. Ce s-ar putea intampla cu spatiul Schengen

Premierul britanic David Cameron

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, ca premierul David Cameron a dat asigurari in numele Marii Britanii ca romanii aflati acolo vor putea sa ramana si sa munceasca in Regatul Unit.

UPDATE 15:00 Presedintele Romaniei a tinut un discurs si la finalul Consiliului European de la Bruxelles. El a spus s-a adoptat o declaratie comuna in aceasta dimineata si ca a cerut un model care sa recastige increderea cetatenilor in institutiile europene. "Uniunea trebuie sa iasa intarita din aceasta incercare", a spus presedintele. "Asigur comunitatea romaneasca ca Romania va urmari in negocieri cu maxima prioritate apararea intereselor lor."

"Rezultatul referendumului ne-a plasat intr-o situatie fara precedent in UE. Este esential sa intelegem ca UE este singura optiune pentru mentinerea prosperitatii si securitatii pentru cetatenii nostri. De aceea, mi se pare extrem de relevant faptul ca principalul mesaj care s-a desprins din discutiile noastre este acela ca Uniunea celor 27 de state membre trebuie sa iasa intarita din aceasta incercare. A fost reconfirmat angajamentul comun de a pastra unitatea si coeziunea Uniunii. Doresc sa salut acest mesaj de unitate asumat de toate cele 27 de state membre. Am subliniat ca avem nevoie acum de o abordare cat mai pragmatica, sa detensioneze situatia si sa ne permita sa mergem inainte".

Tot la Bruxelles, Iohannis a cerut eliminarea vizelor pentru Canada si a vorbit despre cooperarea UE-NATO "pe fondul amenintarilor comune cu care ne confruntam".

Iohannis a vorbit si despre proiectul de tara al Romaniei, care urmeaza sa fie prezentat in urmatoarea perioada. El a anuntat ca la inceputul saptamanii viitoare va organiza o noua runda de consultari privind Brexit cu liderii partidelor, ministrii, seful BNR etc.

Citește și
David Cameron
BREXIT: Cum s-a desfasurat prima zi de negocieri la Bruxelles. Cameron: "Nu regret ca am facut referendumul"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

In privinta intrarii in spatiul Schengen, presedintele a declarat ca la anul "exista semne ca lucrurile s-ar putea misca.  Este clar ca noi ne-am facut temele. Aderarea Romaniei la Schengen ar fi un real castig". 

 

"Am primit asigurari de la premierul Cameron, in numele Marii Britanii, nu in nume personal, ca romanii vor putea sa ramana, vor putea sa munceasca. Si si-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Presedintele a adaugat ca sunt "foarte multe mize" pentru Romania in cadrul Consiliului European de la Bruxelles.

"Suntem hotarati sa ne negociem pozitia foarte bine, in primul rand, sigur, pozitia romanilor care lucreaza si traiesc in Marea Britanie", a aratat Iohannis.

Seful statului a precizat ca din discutiile de pana acum purtate pe tema Brexit reiese foarte clar ca "nimeni nu a avut un plan B".

"Acest lucru ne arata ca toti s-au asteptat sa se voteze pentru 'remain' si au fost surprinsi de rezultat. Chiar premierul Cameron mi-a confirmat ca tabara 'leave' nu are niciun plan concret", a mai declarat Iohannis.

Presedintele Romaniei participa marti si miercuri la Bruxelles la reuniunea Consiliului European care are ca tema principala Brexit.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Merkel:
Merkel: "Noi, cei 27, putem face fata BREXITULUI". Ce ii asteapta pe britanici daca invoca articolul 50 de iesire din UE

BREXIT LIVE UPDATE| Intr-o intalnire delicata cu liderii europeni, David Cameron si-a aparat decizia de a organiza referendumul privind apartenenta Regatului la Uniunea Europeana.

BREXIT: Cum s-a desfasurat prima zi de negocieri la Bruxelles. Cameron:
BREXIT: Cum s-a desfasurat prima zi de negocieri la Bruxelles. Cameron: "Nu regret ca am facut referendumul"

BREXIT, LIVE UPDATE| Un summit tensionat este in plina desfasurare la Bruxelles, unde premierul britanic David Cameron s-a intalnit cu partenerii europeni, pentru prima oara dupa BREXIT''.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.