STAREA RANITILOR. 90 de persoane sunt inca in stare grava. Vesti proaste si despre minorii ce au fost prinsi in incendiu

×
Codul embed a fost copiat

Fiecare ora care trece poate sa reprezinte un pas crucial pentru fiecare dintre cei 145 de raniti, internati in 11 spitale din Bucuresti. Situatia ramane in continuare critica pentru alte 90 de persoane. Au arsuri severe si sunt la terapie intensiva

SUMARUL EVENIMENTELOR:

►Autoritatile se tem ca numarul mortilor ar putea depasi 50.
►90 de pacienti se afla inca in stare grava.
►5 minori sunt la Spitalul Grigore Alexandrescu. 2 sunt in stare grava.
►Raed Arafat: Persoanele din club au inhalat inclusiv cianura.
►Raed Arafat: Unele persoane au fost ranite pentru ca au cazut cand incercau sa iasa, au fost calcati de altii.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE 20:00 Situatia ranitilor, duminIca seara.

Citește și
Clubul Colectiv
Ultimul control la Clubul Colectiv a fost facut pe 21 octombrie. Ce nereguli au fost depistate in urma cu 9 zile
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

La Spitalul Militar sunt internati 12 raniti care au intre 20 si 40 de ani si cei mai multi dintre ei au arsuri pe 50% din suprafata corpului. In fiecare zi sunt pansati, in sala de operatie, sub anestezie. Altfel nu ar putea indura durerile infioratoare. Sunt tineri, insa evolutia fiecaruia e unica, si este dictata de starea generala de sanatate.

Florentina Ionita Radu, comandantul Spitalului Militar: "5 pacienti sunt in stare critica, cu arsuri de cai respiratorii superioare, evolutia lor e imprevizibila, daca pentru piele avem metode sa rezolvam problemele pentru caile respiratorii, din pacate numai organismul isi reface structura tesuturilor."

24 de pacienti sunt si acum la Spitalul Universitar, iar pentru 10 dintre ei, emotiile sunt mari. Si La Floreasca medicii se lupta sa faca imposibilul: 4 pacienti, in stare stabila, dar cu arsuri pe peste 50% din suprafata corpului.

La spitalul Elias, 7 dintre cei 15 pacienti adusi aici, sunt in stare grava. In schimb la Grigore Alexandrescu au ajuns 5 copii. Doi dintre ei sunt frati. Cel mai mic dintre suferinzi are numai 15 ani.

In toate spitalele, medicii au operat fara pauza. Stocurile de sange, plasma, albumina antibiotice, morfina sunt deocamdata suficiente.

La Militar se fac liste cu cei care vor sa doneze. Este nevoie, in medie, de 30 de donatori pe zi. Tot la Militar a fost creat si un centru pentru consilierea psihologica a pacientilor, dar si a familiilor lor.

UPDATE 18:20 Secretarul de stat, Raed Arafat, spune ca ranitii in stare critica sufera nu numai de arsuri grave, ci si de intoxicari cu substante otravitoare, inclusiv cianuri, emanate de materialele arse. In plus o parte dintre supravietuitori au rani grave pentru ca au fost efectiv calcati in picioare. Evaluarea prezentata de guvern ia in calcul diversele tipuri de leziuni de care sufera ranitii si rata de supravietuire in situatii similare. Daca aceasta evaluare se va adeveri, numarul mortilor va depasi 50.

Raed Arafat: “Unele persoane au fost ranite pentru ca au cazut cand incercau sa iasa, au fost calcati de altii”

Ioan Lascar: “Numarul deceselor poate sa creasca semnificativ”

UPDATE 18:10 Guvernul spune ca Institutul de Medicina Legala nu a putut da rudelor mai repede trupurile neinsufletite, pentru ca mai intai au fost facute autopsiile, iar fiecare caz a fost avizat de un procuror. Potrivit guvernului recuperarea supravietuitorilor poate costa intre 500.000 si 1.000.000 de euro de persoana. Din acest motiv se va crea un program special de recuperare. Saptamana viitoare guvernul sustine ca va declansa un control al tuturor cluburilor, barurilor, mall-urilor si in general al tuturor spatiilor publice in care se pot aduna multe persoane.

UPDATE 18:00: Numarul victimelor a ajuns la 30. Doctorii de la Bagdasar Arsenie au anuntat ca o tanara de 26 de ani, cu arsuri de peste 50% din suprafata corpului si arsuri de cai respiratorii, a murit, in urma unui stop cardio-respirator.

Chirurgii plasticieni evalueaza sanse de doar 50% pentru cei 90 de pacienti aflati in stare grava. Au fost zeci de raniti, care au fost calcati in picioare de cei care au incercat sa iasa. Foarte multi au politraumatisme.

5 minori cu varste intre 14 si 18 ani sunt internati la Spitalul Grigore Alexandrescu. 2 sunt in stare grava, intubati, frate si sora. 3 pacienti mai sunt si la spitalul de copii Marie Curie, in stare grava, dar stabila.

Pacientul scos din club in scaun cu rotile si-a revenit partial si a fost detubat.

Un chirurg plastician de la Spitalul Universitar spune ca sta si 3 ore sa panseze un bolnav cu 50% arsuri. E nevoie de anestezie si mare finete pentru a fi ingrijite acele rani.

Medici experti din Israel sunt deja in Bucuresti si ii ajuta pe doctorii romani, urmand ca si experti din Franta sa vina sa participe la operatiunile din spital.

UPDATE 17:20 14 persoane sunt in continuare in stare grava la Spitalul Floreasca, in sectia de terapie intensiva a spitalului, transmis oficialii acestuia.

UPDATE 16:26 Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat duminica, la Guvern, ca este posibil sa mai fie inregistrate inca aproximativ 20 de decese in "urmatoarea perioada" in randul celor raniti.

"Riscam sa mai avem inca decese, si chiar un numar semnificativ din cei internati, avand in vedere ca un numar este inca critic. Sunt 90 in stare grava si critica. Sunt unii foarte grav si unii grav. Asta nu inseamna ca ne asteptam sa avem, Doamne fereste, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate sa fie cu riscul de a sucomba in timpul tratamentului", a afirmat secretarul de stat.

Intrebat daca procentul celor care ar putea sa moara se apropie de 50% , Raed Arafat a raspuns ca e posibila o dublare a numarului actual al deceselor.

"Cel putin din ce s-a vorbit in cadrul discutiei este posibil inca sa se dubleze numarul actual al deceselor, adica sa mai avem inca vreo 20 de decese in urmatoarea perioada, este posibil, dar aceasta este o cifra care este foarte orientativa, asta nu inseamna ca asa va fi", a mai spus el.

UPDATE 16:00 Patru sau cinci dintre ranitii aflati la Spitalul de Arsi ar putea fi operati in cursul zilei de luni, a declarat purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Adrian Stănculea.

"Maine vor avea loc operatii. Teoretic, exista o schita a interventiilor chirurgicale. Ea va fi definitivata luni dimineata. Lucrurile se pot schimba. Un bolnav care este stabil, maine poate sa fie instabil. Patru sau cinci ar putea fi operati maine cu grade variate de arsuri. Unul, doi din Terapie Intensiva, dar si bolnavi care se afla in stare buna. Posibil sa fie mai multi din bolnavi operati maine", a spus Stănculea.

UPDATE 15:36 Numarul deceselor in urma incendiului de la clubul Colectiv va creste semnificativ in urmatoarea perioada, existand posibilitatea ca acesta sa se dubleze - aceasta este concluzia grupului de lucru convocat de premierul Victor Ponta duminica la Palatul Victoria.

Din acest grup fac parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, Ministrul Apararii, Mircea Dusa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ionita Radu, prof. dr. Ioan Lascar, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

"Din pacate, tragedia nu s-a incheiat vineri seara" , au spus la intalnire majoritatea celor prezenti.

S-a stabilit ca luni dimineata sa se faca o comisie de medici, din care vor face parte atat ministrul Banicioiu, cat si dr. Ioan Lascar, care vor merge la toate spitalele pentru a evalua starea pacientilor, urmand sa prezinte concluziile grupului de lucru ce se va reuni din nou la Palatul Victoria.

Acestei comisii i se vor alatura doi medici francezi, considerati a fi cei mai buni specialisti in arsuri.

De asemenea, Guvernul va decide pana la finalul acestui an infiintarea sau functionarea unui program special destinat recuperarii de care au nevoie persoanele ranite.

In ceea ce priveste cetatenii straini raniti in incendiu, autoritatile si-au exprimat disponibilitatea de a le pune la dispozitie celor care doresc sa fie tratati in afara tarii toate mijloacele necesare pentru a se deplasa, dar numai dupa acordul medicilor romani care ii trateaza.

Duminica vor fi date apartinatorilor corpurile tuturor celor 29 de victime.

UPDATE 15:27 Raed Arafat a declarat ca persoanele care au fost în club Colectiv au inhalat inclusiv cianura.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei intalniri de lucru la care au participat premierul Romaniei, Victor Ponta, Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, vicepremierul Gabriel Oprea, Ministrul Apararii, Mircea Dusa, medici si si dr. Ioan Lascar, seful sectiei de Chirurgie Plastica din Floreasca.

UPDATE 14:30 Doi pacienti, internati la spitatul SRI, se afla in stare critica: este vorba de o italianca de 20 de ani si un roman de 35 de ani.

"Avem sapte pacienti, doi sunt stabili, pentru doi pacienti medicii sunt rezervati. Mai sunt doi cu o stare foarte buna, care pot fi externati si un pacient cu rani usoare. Cei doi stabili sunt cu varstele de 30, respectiv 44 de ani si au fost stabilizati hemodinamic. Cei doi pentru care medicii sunt rezervati: e vorba de italianca de 20 de ani si un roman de 35 de ani , care sunt intubati si au o stare generala foarte grava. Pentru ei s-au practicat incizii de decompresiune si toaleta plagilor sub anestezie generala”, a declarat, la Digi24, Ovidiu Marincea, consilierul de comunicare al directorului SRI.

Doua tinere au pierdut lupta pentru viata duminica dimineata: una s-a stins la Spitalul Bagdasar-Arseni, cealalta la Spitalul de Arsi. Pentru ceilalti raniti internati fiecare ora de supravietuire este un triumf, spun medicii, intrucat starea celor cu arsuri pe o mare suprafata din corp sau cu plamanii distrusi este extrem de fragila.

Peste noapte doua dintre tinerele ranite in incendiu n-au mai rezistat. Ranile adanci pe piele si pe caile respiratorii le-au doborat si in zori, ele au pierdut lupta pentru viata. Una dintre tinere, internata la Spitalul de Arsi avea numai 25 de ani. Cealalta victima s-a stins de dimineata, la spitalul Bagdasar Arseni: avea 31 de ani.

La Spitalul Militar sunt internati 12 pacienti cu varste intre 20 si 40 de ani. Cei mai multi au arsuri pe 50% din suprafata corpului. In fiecare zi sunt pansati in sala de operatie, sub anestezie. Altfel nu ar putea indura durerile crancene - spun medicii. Sunt tineri, iar evolutia fiecaruia este unica, si depinde si de starea generala de sanatate anterioara incidentului.

La Spitalul Militar medicii au operat timp de 12 ore in continuu. Stocurile de sange si plasma sunt deocamdata suficiente, iar medicii ii invita pe donatori sa vina si in zilele urmatoare. E nevoie, in medie, de 30 de donatori pe zi. Tot la Militar a fost creat un centru pentru consiliere psihologica pentru pacienti si pentru familiile lor.

24 de pacienti sunt internati la Spitalul Universitar. 14 dintre ei sunt in stare stabila. Pentru ceilalti - urmatoarele ore sunt critice.

La Floreasca medicii se straduiesc sa-i tina in viata pe raniti. Doctor Ioan Lascar: "Pacientii nostri inclusiv cei in stare extrem de grava, cu leziuni de arsuri asociate cu arsuri de cai respiratorii si cu intoxicatia de la venire, avem 4 peste 50%, chiar si acestia au demonstrat o evolutie stabila cel putin in momentul de fata."

La spitalul Elias, 7 dintre cei 15 pacienti adusi aici, sunt in stare grava. Iar 5 copii sunt internati la Grigore Alexandrescu, in stare grava. Cel mai mic are numai 15 ani.

LIVE TEXT, duminica

UPDATE 13:20 Situatia este dramatica pentru cei sapte pacienti aflati la Spitalul Bagdasar-Arseni raniti in incendiul de la clubul Colectiv, acestia avand nevoie de ventilatie mecanica, insa sansele de supravietuire sunt bune, pentru ca beneficiaza de toata ingrijirea, la standarde europene, a afirmat duminica directorul medical al unitatii, prof. univ. dr. Radu Mircea Gorgan.

"Suprafata arsa a corpului este de minim 30%, ceea ce face din ingrijirea lor o problema delicata, dar care intruneste la ora actuala conditiile de a fi facuta in conditii optime", a precizat el, adaugand ca isi vor putea reveni complet in luni si ani de zile.

Tanara care a decedat avea arsuri pe 90% din suprafata corpului, sansele de supravietuire in acest caz fiind de sub 1%, a adaugat dr. Gorgan.

"In prezent, situatia este sub control, se urmeaza procedurile impuse de protocoale. Pastram legatura in primul rand cu ministrul Sanatatii si cu secretarul de stat Sandesc a carui specialitate de reanimare ATI este binecunoscuta si a caror indicatii sunt binevenite, ni se asigura suport material din rezerva ministerului, se asigura pentru zilele urmatoare o aprovizionare suficienta in ceea ce priveste substituentii perfuzabili si in primul rand necesitatile de albumina umana, care la astfel de pacienti reprezinta un suport vital", a afirmat dr. Gorgan.

Conform acestuia, medicii actioneaza acum pentru a limita progresia leziunilor iar in urmatoarele zile se va trece la primele proceduri chirurgicale.

"Munca plasticienilor este la ora actuala cea mai importanta. Intreaga lor stradanie se adreseaza repararii acestor leziuni (...) Pentru ingrijirea acestor pacienti a fost deschis un nou compartiment, realizat recent. Este perfect pregatit pentru ingrijirea bolnavilor arsi", a subliniat prof. univ. dr. Radu Mircea Gorgan.

UPDATE 12:30 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a afirmat ca trei pacienti raniti in incendiul de la clubul Colectiv au fost externati de la Spitalul Universitar.

"Probabil cativa, daca situatia ramane ca azi, vor fi externati zilele urmatoare, ceea ce este o veste buna. Raman in continuare - ma refer la nivelul tuturor spitalelor - multi in stare critica", a precizat Banicioiu, prezent la Spitalul Universitar.

El a adaugat ca o echipa de medici din Israel opereaza deja la Spitalul "Bagdasar".

"Vor veni si la Universitar in cursul zilei de astazi. S-au oferit ei. Avem o relatie foarte buna cu Ministerul Sanatatii de acolo. Este un ajutor primit de la ei, in baza relatiilor bune pe care le avem. Nu au fost singurii. M-a sunat si doamna ministru din Moldova, dar i-am comunicat ca nu avem nevoie de nimic. Au fost si alte situatii - din Franta, din Germania", a aratat Banicioiu.

Potrivit lui, in prezent, medicii romani pot face fata situatiei.

UPDATE 12:00 Toti pacientii Spitalului de Urgenta Floreasca raniti in urma incendiului izbucnit vineri seara la clubul Colectiv au demonstrat o evolutie stabila, a declarat duminica prof.dr. Ioan Lascar.

"Toti pacienti nostri, inclusiv cei in stare extrem de grava, avem 4 pacienti cu peste 50% arsuri, chiar si acestia au demonstrat o evolutie stabila cel putin in momentul de fata. O prima evaluare de etapa o facem de obicei la 48 de ore. Putem spune ca evolutia este stabila, mijloacele terapeutice aplicate si-au demonstrat eficienta. Mai bine de jumatate din ei deja au fost evaluati sau reevaluati, mai corect spus, in sala de operatie. S-au completat interventiile chirurgicale acolo unde a fost nevoie. Patru dintre pacienti au beneficiat de traheostomie astazi", a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, primele trei zile sunt foarte importante, reprezentand o perioada critica.

"Dupa ce depasim primele trei zile, acestea sunt dedicate, daca vreti, privind traiectoria evolutiva a arsilor, sunt dedicate socului... Aceasta este prima perioada critica. Daca o depasim, ne gandim pe urma la posibile complicatii renale spre 7-10 zile, complicatii digestive, hemoragice in aceeasi perioada. Suntem abia la inceputul evolutiei unor boli extrem de grave si cu evolutie imprevizibila de multe ori", a subliniat prof. dr. Lascar.

UPDATE 11:50 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat duminica la Spitalul de Urgenta Floreasca ca 80-90 dintre raniti in urma incendiului izbucnit vineri seara la clubul Colectiv sunt in stare grava si critica.

"Va spuneam aseara ca sunt 35 de pacienti in continuare in stare critica si pe langa cei 35 sunt foarte multi in stare grava. Din cei 146 de pacienti care au ramas internati si erau internati in cursul zilei de ieri, numarul celor gravi si critici este foarte mare. Adica se apropie de 80-90 de pacienti", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, situatia de la Spitalul de Urgenta Floreasca "este stationara".

Demnitarul a spus ca o singura persoana a ramas neidentificata, unul din pacientii de la Spitalul de Arsi.

"A mai ramas neidentificat pacientul de la Spitalul de Arsi, care este intubat. Neavand acte la el, este destul de greu. Exista in continuare suficient sange, plasma, tot ceea ce trebuie", a aratat demnitarul.

El a explicat ca exista o banca de piele in Romania care a fost constituita in urma cu cateva luni.

"Era o alarma relativ falsa apropo de grefele de piele. Exista si banca de piele. Acum cateva luni a fost constituita si aceasta si practic toata lumea are tot ceea ce este necesar", a mai afirmat ministrul Sanatatii.

UPDATE 11:00 O femeie internata la Spitalul de Arsi din Capitala a murit, duminica, astfel ca bilantul deceselor in urma incendiului de la clubul Colectiv a ajuns la 29.

UPDATE 10:50 Spitalul Universitar are 24 de pacienti raniti in incendiul de la clubul Colectiv, dintre care noua sunt in stare critica, a anuntat duminica medicul Dragos Davitoiu.

UPDATE 10:30 Un pacient ranit in incendiul de la clubul Colectiv din Capitala a decedat duminica dimineata la Spitalul "Bagdasar Arseni", a declarat purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Florin Bica. Este vorba despre o femeie care s-a aflat in stare critica din cauza ranilor, informeaza Agerpres.

UPDATE 10:20 Un copil de 15 ani se afla in stare critica si alti doi in stare grava la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", a declarat duminica, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Raluca Alexandru.

"Avem cinci copii internati in total. Avem trei copii in reanimare, unul dintre acestia de 15 ani in stare critica care are pe 60% din suprafata corpului arsuri, este intubat. Doi sunt neintubati, dar sunt in stare grava - o fata si un baiat de 15, respectiv 16 ani. Mai este o fata pe sectie care prezinta arsuri pe 20% din suprafata corpului de 17 ani si inca o fata pe sectia de toxicologie. Cel in stare critica a fost adus sambata de la Spitalul Elias", a afirmat Raluca Alexandru.

Potrivit acesteia, patru dintre cei cinci pacienti minori raniti in urma incendiului izbucnit vineri seara la clubul Colectiv si internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu" prezinta arsuri.

UPDATE 10:05 Sapte pacienti internati la Spitalul Elias sunt in stare severa fiind intubati si ventilati mecanic, a declarat duminica, pentru Agerpres, managerul institutiei medicale, Doina Dimulescu.

"Sunt sapte pacienti internati in Terapie Intensiva intubati si ventilati care sunt in stare destul de severa si al caror prognostic nu poate fi stabilit inca pana nu trec cateva zile bune sau chiar o saptamana. Mai sunt un pacient neintubat si alti pacienti in post-operator, trei neintubati intr-o stare acceptabila si alti trei pacienti in stare buna pe sectie. Problema sunt cei sapte pacienti intubati. Numarul celor in stare grava a crescut. Dupa ce au stat in salile de operatie noaptea trecuta si ieri toata ziua pentru ca aveau leziuni ale fetei si leziuni de cai aeriene superioare, au necesitat intubatie si ventilatie mecanica", a precizat Doina Dimulescu.

Potrivit acesteia, la Spitalul Elias sunt internati in total 15 persoane ranite in urma incendiului care a izbucnit vineri seara in Clubul Colectiv

UPDATE 9:50 Florentina Ionita, comandantul Spitalului Universitar de Urgenta Militar, a declarat duminica dimineata, ca 5 pacienti sunt in continuare in stare critica, urmand sa fie supusi zilnic unor interventii chirurgicale.

"Un pacient este intubat, 5 pacienti in stare critica, cu arsuri de cai respiratorii superioare. Toti sunt monitorizati la terapie intensiva. Evolutia lor este imprevizibila. Urmatoarele zile sunt foarte importante. Sunt oameni tineri. E foarte importanta starea lor de sanatate anterioara, dar arsura este o boala imprevizibila, se pierd lichide esentiale. In fiecare zi se va face pansamentul lor. Zilnic vor suporta o interventie chirurgicala. Ne gandeam daca trebuie sa fie anesteziati de fiecare data, pentru ca ei au cauile respiratorii afectate. O sa apelam la o anestezie usoara pentru ca durerile sunt foarte mari la schimbarea pansamentelor", a declarat Florentina Ionita.

Medicul a facut apel la populatie sa doneze sange la sediul spitalului.

"Vreau sa fac un apel. Avem nevoie de sange la Spitalul Militar. Astazi si maine avem suficient, dar o sa mai fie nevoie in zilele urmatoare. Ca sa nu mai fie cozi, am facut o lista la poarta si fiecare sa-si lase numarul de telefon, o sa-i contactam noi. Se pot inscrie si pe mailul spitalului", a mai spus comandantul.

"Avem stocuri din toate materialele, putem sa facem fata. Avem si un stoc de piele artificiala, o putem aplica. Vom fi intr-o stare de urgenta permanenta, dar nu va afecta functionarea spitalului. Putem sa facem fata tuturor urgentelor care vor aparea", a mai spus Florentina Ionita.

"M-a impresionat foarte mult modul in care au evoluat. I-am vazut intr-un fel atunci cand s-au prezentat, cand nu era edemul de sub arsura. Modul in care aratau aseara si azi dimineata este de nerecunoscut. Dar este o evolutie pe care o asteptam", a mai spus medicul.

"Sunt cateva cazuri mai dramatice din punct de vedere sufletesc. Este un pacient a carui prietena murit langa el dar el inca nu stie acest lucur. L-am intrebt daca are vreo durere, cum se simte si el a spus ca "ma doare doar sufletul", desi avea arsuri pe tot corpul, pentru ca nu stie unde este prietena lui. Noi stim, insa nu este momentul acum sa-i spunem adevarul. Primele ore, zile, sunt foarte importante pentru ei", a povestit medicul Florentina Ionita.

"Prognosticul este rezervat. Avem 12 pacienti internati, 11 la terapie intensiva, cu prognostic rezervat, in stare grava. 5 sunt in stare critica. Evolutia plagilor arse este imprevizibila. Depinde foarte mult de capacitatea organismului", a declarat duminica dimineata medicul chirurg plastician Bogdan Marinescu, de la Spitalul Militar.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a fost in vizita, duminica dimineata, la pacientii internati la Spitalul Militar.

"Suntem pregatiti cu avioane echipate si doua elicoptere, in caz ca este nevoie de transportarea pacientilor. Transmit condoleante familiilor care si-au pierdut copiii sau rudele in aceasta catastrofa", a spus ministrul.

UPDATE, duminica, 8:00 Medicul hematolog Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sangvina din Bucuresti, a declarat, pentru Agerpres, ca cei care doresc sa doneze sange sa vina si in zilele urmatoare pentru a evita aglomerarea si suprasolicitarea personalului. Ea a mai precizat ca in cazul in care personalul medical nu face nicio pauza, exista riscul sa apara eroarea medicala.

"Duminica deschidem poarta, la opt dimineata. (...) Venim si luni", a precizat Doina Gosa.

Doina Gosa a mai precizat ca, deocamdata, exista suficiente rezerve de sange pentru persoanele care au fost ranite in incendiul care a avut loc vineri noaptea la un club din Capitala.

Pentru 10 tineri, potrivit medicilor, viata atarna de un fir de ata. Doctorii fac tot ce este omeneste posibil ca sa ii salveze, iar noi toti ne rugam sa sa aiba taria sa lupte si sa se faca bine. Cei aflati in stare critica au arsuri ale cailor respiratorii si este posibil ca plamanii lor sa fie grav afectati.

Zecile de ambulante insirate la fata locului iti dadeau impresia unui teatru de razboi. Medici si asistente, pompieri si jandarmi erau acolo umar la umar intr-un bloc compact al solidaritatii cum nu s-a mai vazut in Romania.

88 de victime au fost transportate la spitalele din Bucuresti cu ambulantele, iar altele, au fost duse de prieteni cu masinile. 155 au ramas internate. Pentru multi este nevoie de o minune pentru a se mai intoarce la familii. La Spitalul de Arsi au ajuns 27 de pacienti.

Monica Pop, directorul Spitalului Oftalmologic de Urgenta Bucuresti: "Nu stiu cati dintre ei au sanse de supravietuire, e foarte impresionant si pentru noi. Au niste edeme ale fetei monstruoase, sa nu vedeti niciodata asa ceva, daca pe mine m-a impresionat si fac medicina de urgenta de o viata."

15 persoane sunt la spitalul Floreasca, iar 13 au fost operate si au ramas la terapie intensiva.

Ioan Lascar, medic primar chirurgie plastica: "E un dezastru national, n-am mai vazut o astfel de mobilizare pentru rezolvarea unei probleme de sanatate decat la momentul Revolutiei. in decurs de 6-7 ore toti cei 13 pacienti grav au fost operati. Asta e abia inceputul, ingrijirea unui bolnav ars grav presupune un parcurs lung si imprevizibil grevat de numeroase complicatii posibile. Orice individ are nevoie si de o sansa si de ajutor divin, noi facem ceea ce este posibil cu resursele si puterile noastre omenesti."

Grav sunt si multi dintre cei de la Universitar. Catalin Carstoiu, managerul Spitalului Universitar: "Arsurile sunt niste leziuni evolutive, deci starea se poate modifica de la ora la ora. Diagnosticul nu este unul care sa fie batut in cuie. In terapie sunt 10 intubati, unul are o evolutie buna, din cei 9 ramasi 6 au o stare foarte grava, iar 3 sunt stabili."

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: ''Pacienti in stare critica sunt in toate spitalele. Sunt pacienti unde suntem mai optimisti, sunt pacienti cu un pronostic mai rezervat."

Desfasurarea evenimentelor de sambata:

UPDATE 20:40 Managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), Catalin Cirstoiu, a declarat sambata, ca probabil unul sau doi pacienti, dintre cei care nu sunt in stare critica, vor putea pleca duminica acasa. El a afirmat ca in continuare starea unui numar de zece pacienti este grava, acestia aflandu-se internati la Sectia Terapie Intensiva.

"Zece pacienti sunt in stare grava la Terapie Intensiva. Azi au mai venit inca trei pacienti, dar fara probleme majore, care au plecat acasa (...). Cei care nu sunt in stare critica incet-incet vor fi evaluati maine dimineata si, probabil, unul sau doi vor putea pleca maine, sigur situatia se schimba. Era posibila o externare, cred ca maine se va putea produce externarea respectiva, in egala masura este posibila si agravarea unor leziuni care sunt existente", a sustinut Cirstoiu, care a adaugat ca, timp de 72 de ore, evolutia unei arsuri este extrem de imprevizibila.

Managerul SUUB a precizat ca, in cursul zilei de sambata, psihologi si chiar psihiatri au oferit consultatii ranitilor si familiilor acestora.

"Am avut toata ziua psihologi si pentru familii, si chiar si psihiatru si pentru cei care sunt constienti. Este o situatie exceptionala. Ganditi-va ca SUUB nu a tratat in cei 40 de ani de existenta niciodata atati de multi pacienti", a spus medicul.

UPDATE 18:50 Au fost identificate 81 de persoane ranite in incendiul de la clubul Colectiv, ca urmare a celor sapte linii telefonice deschise in mod special de catre MAI pentru familiile victimelor incendiului, fiind inregistrate 1.071 de apeluri.

Potrivit unui comunicat al MAI, publicat sambata seara, ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, coordoneaza in continuare, in mod direct, activitatea Centrului National pentru Conducere Integrata a misiunilor.

Structurile MAI sunt implicate in misiuni de asigurare a bunei desfasurari a investigatiei judiciare derulate pentru clarificarea imprejurarilor incendiului si sprijina, pe de alta parte, Ministerul Sanatatii pentru salvarea cat mai multor persoane dintre cele internate in unitatile medicale, precizeaza sursa citata.

UPDATE 18:35 Starea unora din cei 10 pacienti aflati in stare grava la Spitalul de Arsi s-a degradat, acesta fiind un semn de prognostic "prost", a declarat sambata purtatorul de cuvant al unitatii medicale Adrian Stanculea.

"Pentru cei 10 pacienti in stare grava nu este nicio schimbare in bine din pacate, unii s-au degradat necesitand suport vaso-presor. Acesta este un semn de prognostic prost. Una dintre persoane este in continuare neidentificata. Cei patru in stare grava nu sunt intubati, sunt constienti, mananca, beau, vorbim cu ei. Starea critica inseamna ca pot deceda in orice moment. Este extrem de grava, prognosticul este extrem de grav. (...) Starea critica poate sa dureze mult, depinde foarte mult de fiecare pacient in parte. Pentru cei aflati in ATI lucrurile nu sunt favorabile, pentru ceilalti sunt stabile. (...) Un pacient cu arsuri pe 20% din suprafata corpului starea sa este mai severa decat unul cu 70% din cauza modului in care actioneaza la agresiune", a explicat medicul, citat de Agerpres.

Referindu-se la ceilalti 13 pacienti care dimineata se aflau intr-o stare mai buna, Stanculea a afirmat ca starea acestora este in continuare buna.

In ceea ce priveste operatiile cu excizie, grefare si punere de piele, purtatorul de cuvant a spus ca medici chirurgi plasticieni vor decide de luni ce interventii sunt necesare.

"Cand leziunile se vor stabiliza pentru cei care au arsuri mai mici, cand se va sti exact necesarul de piele si gradul de diferentiere al arsurilor", a aratat medicul.

El a spus ca unitatea medicala nu are nevoie de ajutor in acest moment.

"Momentan nu avem nevoie de niciun ajutor. Tin sa multumesc tuturor persoanelor care ne-au oferit ajutorul, ne-au si ajutat, putem sa apelam oricand cu aparatura, mai ales voluntarilor care au venit. O gramada de studenti au venit peste noapte si in timpul zilei, asistente de la alte spitale. Lucrurile ne-au fost usurate in principal de voluntariatul acestor oameni. (...) Sectia de Terapie Intensiva este plina. Nu, momentan nu putem primi din alta parte alte persoane", a mai spus Stanculea.

Potrivit lui Adrian Stanculea, 20-30 de medici au venit la unitatea medicala pentru a interveni in cazul ranitilor.

"Au venit aproape toti medicii din spital pentru aceste cazuri, 20-30 de chirurgi. Au fost colegi de-ai nostri la alte unitati medicale ca sa evalueze diferite cazuri. Aici este punctul zero si avem si cea mai multa experienta in tratarea arsurilor", a mai afirmat medicul.

UPDATE 18:20 In cele 11 spitale doctorii, asistentele si tot personalul medical au in grija cei peste 155 de raniti. In jur de 37-40 sunt in stare critica, internati la terapie intensiva. Au suferit arsuri de cai respiratorii, au fost operati partial, arsurile au fost curatate, iar in prezent sunt supravegheati in permanenta.

La Spitalul de Arsi 10 pacienti sunt in stare critica. Un medic a spus ca unul dintre ei este aproape carbonizat. Toti sunt sedati si se afla in coma indusa medicamentos, a relatat corespondentul PRO TV Cristina Jurca. Doctorii oftalmologi spun ca 10 dintre pacienti au arsuri de pleoape si la cornee, iar unul dintre ei si-a pierdut vederea.

UPDATE 16:40 Andrei Carantino, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Bagdasar Arseni, a spus ca ranitii tratati la acest spital sunt stabili. "Preferam sa nu ne hazardam ca sa ne spunem pararea legata de evolutia imediata."

"Nu cred ca a avut cineva timp sa se ocupe si de consiliera psihologica", a mai precizat medicul. El a spus ca "s-au facut deja operatii, dar cele de grefa urmeaza"
 

UPDATE 16:15 HARTA SPITALELOR

Spitalul de Urgenta Floreasca 15

Spitalul Universitar de Urgenta 27

Elias 16

Pantelimon, 6

Bagdasar 24

Spitatul de Arsuri 28

Spitalul SRI - 6

Spitalul Gerota 3

Spitalul Militar 14

Sputalul Grigore Alexandrescu 4

Sf Ioan 12

UPDATE 16:12 Un pacient internat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala in urma incendiului produs vineri seara in Capitala se afla in stare critica, a declarat sambata, pentru AGERPRES, managerul unitatii medicale Bogdan Paltineanu.

UPDATE 15:30  Nicolae Banicioiu a declarat sambata ca in spitalele bucurestene se inregistreaza cateva zeci de raniti aflati in stare critica sau grava, proveniti din incendiul de la clubul din Capitala, dar a mentionat ca situatia poate evolua "de la ora la ora". "Aici sunt zece, la Floreasca sunt 13, la Bagdasar opt, la Pantelimon unu, care a fost transferat la Floreasca, la Municipal sunt opt in stare critica, in diverse stadii, pentru ca unii sunt in stare critica, unii in stare grava, dar, repet, situatia poate evolua de la ora la ora", a sustinut Banicioiu, la Spitalul de Arsi.

UPDATE 13:30 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu: "Am avut tot ce ne trebuie - sange, plasma - am avut la dispozitie chiar si rezerva strategica, pe care am folosit-o si pe care am completat-o. Transmit celor care vor sa doneze sange sa amane pana saptamana viitoare, cand vor fi operatii".

UPDATE 12:26 Toti cei 13 pacienti raniti grav internati la Spitalul de Urgenta Floreasca au fost operati.

"In decurs de 6-7 ore toti cei 13 pacienti grav internati in Spital au fost operati datorita mobilizarii instantanee a colectivului reprezentat de cateva zeci de chirurgi plasticieni care isi desfasoara activitatea in aceasta unitate", a afirmat Ioan Lascar.

El a precizat ca toti cei operati sunt tineri, interventiile facandu-se simultan in mai multe sali de operatie.

El si-a amintit ca doar la revolutia din decembrie 1989 a mai vazut o asemenea mobilizare de resurse umane si materiale. "Imi amintesc ca la revolutie am avut o asemenea mobilizare a resurselor umane si materiale. De la Revolutie nu am mai intalnit o asemenea situatie, eu personal. Cel putin in acest spital este in permanenta cu arma la picior, este ratiunea de a exista a acestei institutii. Evident, vine dimensionarea unei de tragedii nu poate fi previzibila. S-a reactionat impecabil. Cel putin pana in acest moment rezultatele sunt pe masura efortului si a mobilizarii demonstrate", a mai declarat Ioan Lascar

UPDATE 11:31 Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, a dispus in noaptea de 31 octombrie, in urma situatiei de criza generate in Bucuresti, ca Spitalul Clinic de Urgenta Prof. dr. Agrippa Ionescu sa intre in dispozitivul pentru primirea si tratarea ranitilor, in Unitatea de Primiri Urgente a spitalului fiind internate pana in prezent sapte persoane.

"In Unitatea de Primiri Urgente au fost internate 7 persoane, dintre care 4 cu rani foarte grave si 3 intoxicate cu fum. Dintre cele 7 persoane, doua au cetatenie spaniola si una cetatenie italiana. Pacientii internati la Spitalul Clinic de Urgenta prof. dr. Agrippa Ionescu beneficiaza de cea mai atenta monitorizare medicala si de tratament adecvat starii lor de sanatate. SRI a tinut legatura permanent, din momentul debutului crizei, cu viceprim-ministru Gabriel Oprea, secretarul de stat Raed Arafat si sistemul medical de urgenta. Datele sunt comunicate in permanenta catre MAI si Ministerul Sanatatii. Conducerea Serviciului isi exprima solidaritatea fata de cei afectati de incendiu si transmite condoleante familiilor indoliate", se mentioneaza intr-un comunicat al SRI.

Potrivit reprezentantilor institutiei, la ora 12,30, 50 de brigadieri de la anti-tero vor veni la spital pentru a dona sange.

UPDATE 11:30 Doi dintre minorii aflati la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu sunt intubati si prezinta arsuri pe 35% din suprafata corpului, respectiv 45%, a declarat sambata dimineata purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Raluca Alexandru.

"La Spitalul Grigore Alexandrescu, sunt internati patru copii. Avem doi in terapie intensiva - o fata si un baiat. Fata are 16 ani, cu arsuri pe 45% din suprafata corpului, ea este intubata. Baiatul de 15 ani, cu 35% din suprafata corpului arsuri, este si el intubat. El are tetrapareza spastica, se gasea intr-un scaun cu rotile. Ambii prezinta si arsuri de cai respiratorii, au inhalat monoxid de carbon, au fost intoxicati cu monoxid de carbon", a explicat medicul.

Ea a precizat ca toti cei patru pacienti minori prezinta arsuri la nivelul fetei, maini si pe trunchi.

"O alta fata, de 17 ani, se afla pe sectia de chirurgie plastica. Are 20% suprafata corporala arsuri. O a patra fata, de 17 ani, care este mai putin afectata prezinta policontuzii, a fost calcata la iesire. A inhalat monoxid de carbon, nu a pus probleme deosebite. Se afla internata pe sectia de toxicologie" a mai spus Raluca Alexandru.

UPDATE 11:20 "Din cei 20 pe care i-am vazut, 7 sau 8 au leziuni oftalmologice foarte grave. Sunt si cei care sunt intr-o stare fizica foarte grava si nu stiu cati dintre ei au sanse de supravietuire. Unii se vaitau, altii intrebau cat o sa dureze durerile, stiti foarte bine ce durere mare e la orice arsura de tegument, dar daca e pe suprafata mare din corp. Cei care erau in stare grava nu cred ca ii poate recunoaste cineva dupa fata: aveau arsuri in partea de sus, n-am vazut pe cineva cu arsuri la picioare, fata, gat, torace", a spus prof. dr. Monica Pop.

UPDATE 11:00 Un numar de 10 raniti de la Spitalul de Chirurgie Plastica si Reparatorie sunt in stare foarte grava, intubati, prognosticul fiind rezervat, a declarat sambata purtatorul de cuvant al unitatii medicale Adrian Stanculea.

"Pericolul pentru cei zece sunt uriase. Decesul pandeste la fiecare pas. (...) Probabil ca pe parcurs vom mai evalua si vom schimba bolnavii. Este o decizia care se va lua si la alte nivele. In functie si de ceea ce vom vorbi si cu colegii nostri. Familiile..au fost deja doua cohorte de vizitatori - una azi noapte, una de dimineata. Sunt niste arsuri severe, vorbim de arsuri in mare majoritate, vorbim de cei din Terapie Intensiva de arsuri aproape sau peste jumatate din suprafata corpului. Mai importanta este componenta pulmonara care se va devoala in zilele urmatoare. Ea nu apare de la inceput. Complicatia pulmonara severa, atunci cand bolnavii se degradeaza extrem de sever nu apare de la venire ci in zilele urmatoare. (...) Cei din terapie intensiva toti sunt intubati", a afirmat medicul.

El a explicat ca arsura este cea mai severa agresiune care agreseaza corpul uman, iar modul de raspuns al pacientilor la aceasta agresiune este total individualizat.

"Este importanta suprafata arsa si arsura de cai aeriene. Dintre cei 17 raniti mai usor, unul a plecat deja azi noapte. Restul nu vor pleca acum pentru ca chiar daca au arsuri pe 4-5% suprafata corporala sunt zone profunde si zonele acestea ar putea necesita a fi operate. Arsurile sunt pe maini, torace, cap, spate, mai putin pe picioare. Nimeni nu poate sa cuantifice foarte bine arsura de cai aeriene", a afirmat Stanculea.

El a precizat ca a fost primit un ajutor cu aparatura de la Spitalul Matei Bals, dar si de la firme private, momentan fiind acoperita problema echipamentelor.

Adrian Stanculea a subliniat ca este foarte important ca oamenii sa doneze sange pentru operatiile ulterioare.

UPDATE 09:52 Ioan Lascar, seful sectiei de chirurgie plastica de la Spitalul Floreasca: "Ce era de facut pentru etapa asta s-a facut. Toate resursa s-a mobilizat, resursa noastra umana a fost 99 la suta prezenta si interventiile chirurgicale s-au desfasurat conform rigorilor exigentelor si protocoalelor actuale. Au fost operati toti pacientii internati, exceptand unul care este mai usurel, evolutia este asa cum ne am asteptat, insa arsura este o boala mai speciala nu e ca la apendicita.

La arsura ne dam seama de gravitatea arsurii in functie de profunzime, de rasunetul general al afectiunii abia dupa 2-3 zile. Noi i-am operat pe pacienti, intreprindem masurile de terapie intensiva, ei au fost intoxicati toti ca au inhalat acolo fum, dioxid de carbon si flacari, au si arsuri de cai respiratorii, gravitatea este cu atat mai mare pentru fiecare caz in parte, insa va repet putem aprecia adevarata dimensiune a gravitatii cazurilor abia la 48-72 de ore

La arsuri este abia inceputul, nu avem un bilant la 24 de ore ca sa avem o estimare oarecum relativa cu privire la viitorul acestor cazuri.

Abia la 48-72 de ore vom avea o vedere de ansamblu care sa ne permita sa evaluam gravitatea cazurilor, prognosticul real, sansele de supravietuire si masurile ce trebuie indeplinite in functie de evolutia particulara a fiecarui caz in parte"

UPDATE 08:40 Doua reprezentante ale Spitalului Universitar au declarat ca dintre persoanele ajunse la spital zece sunt in stare foarte grava, au arsuri severe, intoxicatii cu fum. "Toate necesita ventilare mecanica in parametrii foarte mari, sunt in stare critica", au spus sursele citate, conform Hotnews.

"Avand in vedere gravitatea victimelor este posibil (...) sa apara si alte decese. Acest lucru putem sa il spunem pentru ca este un prognostic al unor pacienti care este extrem de rezervat. Bilantul poate sa sufere modificari. In momentul de fata, bilantul este: 26 de decese in pre-spital, unul in spital, deci 27 in total, 184 prezentari in total in spitale dintre care 146 au ramas internate", a spus Arafat, la Palatul Victoria, dupa reuniunea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Oficialul MAI a dat ca exemple situatia mai multor victime internate in spitalele Floreasca si Elias.

"La Spitalul Floreasca, din cei 15 internati, daca nu gresesc, 14 erau in stare critica, intubati-ventilati. (...) La spitalul Elias, cel putin au primit trei intubati - ventilati, dar asta nu inseamna ca restul nu sunt in stare critica (...) Cei care au ramas internati totusi sunt intre stare medie si stare grava, ramanand un numar de critici, cei care sunt cu suprafata mare ( a arsurilor-n.r.) sau care sunt intubati si lucrul acesta se schimba pe parcurs", a aratat Raed Arafat.

El a mai spus ca, din totalul persoanelor decedate, 17 sunt neidentificate, iar din cei 146 de pacienti internati in spitale, 5 au ramas de asemenea neidentificati pana la aceasta ora.

Fiecare minut, fiecare secunda a contat din momentul in care a fost anuntata tragedia. In timp ce rudele asteptau cu infrigurare vesti, salvatorii, multi chemati de acasa pentru aceasta misiune,
au scos din clubul mistuit zeci de oameni.

Imaginile de la locul tragediei sunt socante.

Cand au ajuns la fata locului, salvatorii de la ISU Bucuresti si-au dat seama ca interventia necesita un numar impresionant de forte. O situatie dificila cu care s-au confruntat si in cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti, de acum 5 ani.

Secretarul de stat Raed Arafat a instituit imediat stare de alerta si plan rosu de salvare.

Raed Arafat: "Planul rosu e o conditie care o declara ISU si MAI cand avem accidente cu victime multiple si mobilizam mai multe forte, cum s-a intamplat azi, ca am adus personal si ambulante in plus."

In prima ora de la producerea tragediei, la toate spitalele de urgenta din Bucuresti au ajuns 90 de raniti. Unii cu arsuri, altii intoxicati cu fum. Multi erau in stare grava si a fost nevoie sa fie intubati, asa ca a fost adusa aparatura medicala si de la alte spitale, unde erau mai putine victime. Numarul celor care aveau nevoie de ingrijiri a continuat sa creasca insa.

Intre timp, in fata clubului au venit rudele si prietenii celor care fusesera la concert.

"Telefonul prietenei mele e inchis. Am vazut la TV si apoi am aflat ca a fost si ea aici si nu e de gasit. Sunt sigura ca o vom gasi. Prietenele ei sunt la FLoreasca, sunt intr-o stare buna, adica pot vorbi, mai multe nu stiu", a declarat o tanara.

"Cazuti jos, multi, au murit multi. Chiar in zona aceea. Tremurau, am adus paturi de aici din curte, i-am invelit", a povestit o doamna.

Raed Arafat: "Din pacate, majoritatea decedatilor nu au acte de identificare si va fi o masura de recunoastere a cadavrelor care o sa o faca medicina legala. Daca primim informatii despre persoane care nu au ajuns acasa si e posibil sa fi fost aici, printre raniti sau decedati, va fi de folos."

Printre primii salvatori care au ajuns la locul incendiului au fost angajatele Maternitatii Bucur, aflate la cativa metri de clubul care a ars. Asistentele au iesit imediat sa acorde primul ajutor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Primele detalii in cazul anchetei de la Colectiv. Ușa de iesire era lata de 80 de centimetri, iar clubul nu avea stropitori
Primele detalii in cazul anchetei de la Colectiv. Ușa de iesire era lata de 80 de centimetri, iar clubul nu avea stropitori

Au fost incepute anchete in cazul incendiului de la Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morti si 155 de raniti. Parchetul General a inceput urmarirea penala in rem pentru omor calificat si distrugere calificata

Ultimul control la Clubul Colectiv a fost facut pe 21 octombrie. Ce nereguli au fost depistate in urma cu 9 zile
Ultimul control la Clubul Colectiv a fost facut pe 21 octombrie. Ce nereguli au fost depistate in urma cu 9 zile

Clubul Colectiv avea autorizatie de functionare de la Primaria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, a declarat primarul Cristian Popescu Piedone.

Incendiul din Colectiv. Bilantul a crescut la 30 de morti. Iohannis:
Incendiul din Colectiv. Bilantul a crescut la 30 de morti. Iohannis: "Sa nu mai lasam incompetenta unor institutii sa ucida"

Amintirea noptii de vineri va ramane o rana, care nu se va inchide probabil niciodata pentru supravietuitori si pentru familiile indoliate. A fost un spectacol cu intrare libera, dar cu iesire imposibila.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.