Ancheta in cazul motoparapantei care s-a prabusit la Comana. Cine este pasagerul care si-a pierdut viata

×
Codul embed a fost copiat

Tanarul care si-a pierdut viata in accidentul cu para-motorul, produs duminica seara in Comana, Giurgiu, este un chitarist cunoscut, membru al trupei The rock - tribut AC/DC.

Instructorul care conducea aparatul de zbor a supravietuit, dar se afla la spital. Este seful Aero-dromului, din Comana, un pilot renumit cu peste 5 mii de ore de zbor la activ. Intre timp, autoritatile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa.

Nik Baydin, chitaristul principal al formatiei The Rock Romania, a murit la scurt timp dupa ce s-a prabusit cu paramotorul. De origine rusa, Nik avea 34 de ani si rezidenta in Bucuresti. Din 2012 era membru al formatiei The Rock, o trupa tribut AC/DC, care a sustinut mai multe concerte in ultima perioada.

Membrii formatiei au anuntat moartea chitaristului pe Facebook: "Va anuntam cu durere in suflet ca dragul nostru prieten si coleg Nik Baydin si-a pierdut viata astazi in urma unui accident aviatic! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!"

Familia si prietenii ii vor aduce un ultim omagiu lui Nik, luni, la ora 21,00 la Piata Universitatii, unde sunt asteptati si fanii formatiei.

Citește și
parapanta
Sportul extrem care cucereste din ce in ce mai multi romani: "Lasam grijile, lasam problemele”. Cat costa investitia initiala
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Nik a cazut cu o parapanta cu motor in timp ce facea un zbor de agrement cu un instructor in zona Comana din judetul Giurgiu. Cel care conducea aripa este Marian Cojocaru, seful Aerodromului din Comana, un pilot cu peste 5000 de ore de zbor la activ, care participa si la show-urile aviatice. Pilotul a supravietuit, dar este internat in stare foarte grava in spital.

Ca atare, Marian Cojocaru nu a putut da lamuriri cu privire la conditiile in care s-a produs accidentul. Martorii au fost cei care au dat primele indicii.

Martor: "Am vazut de la distanta, dintr-o data s-a oprit motorul, a inceput sa se roteasca si a s-a dus in jos."

Martor: "A intrat in picaj, am vazut cand a cazut in apa, am sunat la 112."

Anchetatorii au pus cap la cap informatiile si cred ca undeva, la 300 de metri altidtudine, ceva nu a mers bine. O parte a parapantei s-a pliat si aparatul a intrat in picaj. Prabusirea nu a putut fi oprita de instructor si paramotorul a cazut in apa.

De vina ar putea fi conditiile meteo, corzile care legau parapanta de motor sau o eroare de pilotaj. Mai este insa si altceva de lamurit.

Asta pentru ca exista o parasuta secundara care poate fi deschisa in caz de pericol. Este un mister de ce ea nu a fost actionata. Autoritatile au deschis deja un dosar penal pentru ucidere din culpa.

Cronologia evenimentelor de luni, 11 iulie

UPDATE 13:00 Pasagerul din paramotorul prabusit intr-un lac din Parcul Comana, este Nik Baydin, chitaristul principal al formatiei The Rock Romania. Trupa tocmai sustinuse, vineri seara, un concert la Arenele Romane din Bucuresti. Nik Baydin era cetatean de origine rusa si avea rezidenta in Bucuresti. Din pacate in urma accidentului motorul greu l-a tras sub apa, iar cand a fost scos,medicii nu l-au mai putut salva. Decesul a fost declarat la mai bine de o ora de la accident.

Pilotul paramotorului a supravietuit accidentului, insa are multiple traumatisme si este in prezent internat la Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti. Acesta este seful Aerodromului Comana, Marian Cojocaru, care are la activ peste 5.000 de ore de zbor.

Aparatul in care se aflau doua persoane s-a prabusit de la aproximativ trei sute de metri inaltime in lacul Comana, iar pasagerul a murit. Instructorul, in varsta de 44 de ani, a fost scos din apa de cativa pescari si a putut fi salvat. A suferit mai multe rani si a fost dus la spital, dar va fi nevoit sa discute cu oamenii legii pentru a lamuri ce a dus la producerea accidentului.

Motoparapanta survola zona Parcului Natural Comana din judetul Giurgiu. Parea un zbor linistit, dar, la un moment dat, cativa pescari, aflati pe marginea lacului, au vazut cum aparatul se prabuseste.

Oamenii au sarit imediat in ajutor, au luat o barca si l-au adus la mal pe instructor, un barbat de 44 de ani. Ajunsi pe uscat, au aflat ca ar mai fi o victima. In ciuda eforturilor depuse de medici, pasagerul, in varsta de 34 de ani, nu a mai putut fi readus la viata.

"Daca il scoteau prima data pe el, pe baiatul care a decedat, era altceva, dar nu l-au vazut, pentru ca a cazut si l-a tras motorul pe el", spune un martor.

Instructorul s-a ales cu multiple traumatisme si a fost preluat de o ambulanta si transportat la Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti.

Apropiatii victimelor au ajuns imediat la fata locului. "Ce s-a intamplat cu parasuta, de ce nu i s-a deschis parasuta si cine e responsabil? Asta am vrea sa stim."

Epava motoparapantei urmeaza sa fie cercetata de specialistii din siguranta in aviatiei civile. Datele furnizate de ei vor ajunge in fata procurorilor care trebuie sa stabileasca daca organizatorul zborului a avut vreo vina in producerea accidentului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Record de zbor cu parapanta SUB PAMANT, reusit de doi romani.
Record de zbor cu parapanta SUB PAMANT, reusit de doi romani. "E frumusetea fluturelui care zboara in borcan"

Doi romani foarte ambitiosi ne fac cunoscuti in lume, dupa ce au intrat, in Cartea Recordurilor pentru un zbor cu moto-parapanta la 140 de metri sub pamant.

Sportul extrem care cucereste din ce in ce mai multi romani:
Sportul extrem care cucereste din ce in ce mai multi romani: "Lasam grijile, lasam problemele”. Cat costa investitia initiala

Departe de aglomeratie, pasionati de zbor cu parapanta din toata tara si-au dat intalnire weekend-ul acesta la Rapa Rosie, langa Sebes. Este o zona unica, botezata canionul romanesc.

Un tanar a zburat razant pe langa moarte, in Constanta. S-a izbit cu parapanta direct intr-un stalp de electricitate
Un tanar a zburat razant pe langa moarte, in Constanta. S-a izbit cu parapanta direct intr-un stalp de electricitate

Vantul puternic a mai facut o victima sambata seara la malul marii. Un tanar de 27 de ani, care se dadea cu parapanta pe mare, s-a izbit de un stalp de iluminat, pe plaja dintre Neptun si Jupiter.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.