A cincea zi de proteste s-a incheiat fara incidente. 5 manifestanti, ridicati. Imagini din Capitala

×
Codul embed a fost copiat

Protestele au continuat si marti in peste 60 de orase din Romania. Manifestantii au fost mai pasnici decat zilele trecute: "doar" 5 persoane au fost ridicate de politisti. In schimb, Ludovic Orban a fost alungat din Piata Universitatii.

Mitingul din Piata Universitatii s-a incheiat fara incidente notabile intre protestatari si fortele de ordine, dupa ce ultimii ramasi in strada, 20-30 de ultrasi, au fost evacuati din zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura.

Protestatarii au inceput sa plece din Piata Universitatii inca dinainte de ora 23.00, astfel ca intr-o jumatate de ora mai toti cei aproximativ 2.000 de oameni, numarul maxim al manifestantilor de marti seara, plecasera deja.

Singurele incidente de la protectul de marti au avut loc atunci cand in Piata Universitatii a aparut fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban.

Cronologia evenimentelor de marti, 17 ianuarie 2012

Citește și
Proteste Universitate - 8
The Guardian, despre proteste: "Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

22.17 Protestele sunt in desfasurare in 21 de localitati din tara, in alte 41 manifestatiile s-au incheiat, potrivit situatiei inregistrate pana la ora 21.45

22.03 Jandarmii au dus la sectii de politie patru persoane din Piata Universitatii asupra carora au gasit un spray iritant lacrimogen, un box, un cutit si un baston telescopic, precum si o persoana care a refuzat sa se legitimeze, a declarat purtătorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Florin Hulea.

21.54 Actiunile de protest din Piata Victoriei din Timisoara s-au incheiat, marti, in jurul orei 21.30, fara a se inregistra incidente dupa manifestatiile la care au participat 150 de persoane

21.50 Protestul organizat la Cluj-Napoca s-a incheiat, marti seara, fara incidente, dupa ce peste 700 de persoane au marsaluit prin centrul municipiului, scandand lozinci antiprezidentiale

21:49 Protestele sunt in desfasurare in 27 de localitati din tara, in alte 34 manifestatiile s-au incheiat, potrivit situatiei inregistrate pana la ora 21.00, a declarat, marti seara, pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru.

21.25 Protestul din municipiul Sibiu, la care au participat circa 2.500 de persoane, s-a incheiat, marti seara, dupa ce manifestantii au revenit in Piata Mare la finalul marsului prin oras si s-au imprastiat, fara a se inregistra incidente

21:30  "Am trecut pe la Ministerul Educatiei si am scandat zece minute. I-am cerut ministrului sa isi dea demisia cat de repede poate", a spus Ionut Poenaru, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Ionut Poenaru.

Liderul UNSR a mai spus ca in Piata Universitatii sunt intre 450 si 500 de studenti. Cateve sute de studenti au venit, marti seara, in Piata Universitatii, ei strigand "Au venit studentii!, "Demisia", "Solidaritate", "Jos Basescu".

Studentii din Grozavesti si Regie - care au venit in mars de pe strada Edgar Quinet, s-au oprit la gardurile amplasate in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura. Actiuni de protest au loc marti, pentru a cincea zi consecutiv, in Capitala. La ora transmiterii acestei stiri, aproximativ 1.500 de manifestanti se afla in Piata Universitatii din Bucuresti.

21.23 Liderul PNL Ludovic Orban a mers, marti seara, in Piata Universitatii, iar unii dintre protestatari i-au cerut sa plece, spunandu-i ca nu este piata lui si scandand "PDL-USL, aceeasi mizerie", avertizandu-l totodata: "Orbane, pleaca de aici, ca dai de belea!".

20:40 Jandarmii din Piata Universitatii fac si marti control corporal preventiv, iar daca situatia o va impune pot fi suplimentate fortele de ordine, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru.

In Capitala sunt aproximativ 1000 de jandarmi, dar Ministerul de Interne are capacitatea operativa de a suplimenta numarul de jandarmi, in cazul in care va fi necesar, a spus Marius Militaru.

19:55 "Pana la aceasta ora a fost retinuta o singura persoana asupra careia a fost gasit un spray iritant lacrimogen. Ea a fost condusa la Sectia 4", a spus Marius Militaru.

Peste 600 de persoane protesteaza, marti seara, pentru a cincea zi consecutiv, in fata Teatrului National din Piata Universitatii.

17:15 MAI este in cod albastru, in a cincea zi de proteste in Capitala. Codul albastru presupune mobilizarea a 25% din efectivele personalului ISU, in caz ca protestele degenereaza in violente.

Oamenii protesteaza  impotriva presedintelui si a conducerii politice a tarii.

Protestele au inceput dupa demisia lui Raed Arafat din Ministerul Sanatatii, saptamana trecuta.

Arafat: "Am fost socat de increderea pe care o are populatia in mine. Am un mesaj: Fara violenta!"

Protestele de la Bucuresti continua asadar si marti, in ciuda deciziei fondatorului SMURD Raed Arafat de a reveni in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.

Sutele de oameni din centrul Capitalei scandeaza lozinci impotriva presedintelui, impotriva premierului si a ministrului Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea.

Ei afiseaza bannere cu mesaje impotriva acestora si indemna la continuarea protestelor pana la "caderea" lui Traian Basescu.

Manifestantii au fost inconjurati deja inconjurati de un dispozitiv de jandarmi.

Citeste si:

Presa germana: Jurnalistii romani acorda prea multa atentie manifestatiilor impotriva austeritatii

Pe urmele jandarmilor din Bucuresti. Cum au prevenit autoritatile violentele. VIDEO

Jandarmeria Romana avertizeaza: "Acolo unde situatia va degenera vom actiona cu fermitate"

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Inca un jandarm ranit in timpul protestelor. Trei tineri, audiati
Inca un jandarm ranit in timpul protestelor. Trei tineri, audiati

Incidente izolate au avut loc luni seara si la Pitesti. Trei tineri sunt audiati, dupa ce unul dintre ei a lovit un jandarm, iar alti doi au aruncat cu pietre intr-o toneta de patiserie.

The Guardian, despre proteste:
The Guardian, despre proteste: "Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate"

Clasa politica din Romania "trebuie sa se reconecteze la realitate" si sa ofere solutii politice problemelor politice, comenteaza ziarul britanic The Guardian, intr-un editorial pe tema situatiei de la Bucuresti.

Ei sunt romanii care nu au nimic de cerut Guvernului sau lui Basescu. FOTO
Ei sunt romanii care nu au nimic de cerut Guvernului sau lui Basescu. FOTO

Toata tara arde de protestele romanilor nemultumiti, insa sunt si cateva judete care au ramas in afara acestor evenimente.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.