Jandarmeria Romana avertizeaza: "Acolo unde situatia va degenera vom actiona cu fermitate"

Jandarmi

Reprezentantii Jandarmeriei Romane s-au aratat foarte multumiti de felul in care au gestionat situatia in tara, luni, in timpul protestelor - in conditiile in care nu au mai avut loc violente similare cu cele de duminica.

Seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, Aurel Moise, a declarat ca pe 16 ianuarie au fost proteste in 52 de localitati, la care au participat aproximativ 13.000 de manifestanti. De asemenea, 150 de persoane au fost ridicate de jandarmi.

La aceste manifestatii, de la Jandarmerie au participat 3.793 de militari, pentru a asigura ordinea publica. Din pacate, a mai spus Moise, au fost si unele tentative de tulburarea ordinii publice "prin incercarea de blocare a unor artere de circulatie sau perturbare a bunului mers in unele institutii, insa interventia prompta a facut ca aceste tentative sa nu fie materializate".

Astfel, au fost inregistrate "22 de fapte penale" la protestele de luni, 16 ianuarie, in Bucuresti.
 

SINTEZA DECLARATIILOR sefului Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, colonelul Aurel Moise:

Citește și
Proteste Universitate - 8
The Guardian, despre proteste: "Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

- "Jandarmeria apreciaza modul pasnic al protestelor din tara."

- "In 34 de judete ale tarii au avut loc proteste, in 52 de localitati. noi am estimat la aceste manifestari ca au participat peste 13.000 de persoane, repet, la nivel national, iar din partea Jandarmeriei au fost angrenati 3793 de jandarmi. Au fost depistate si conduse la unitatile de jandarmi sau politie peste 150 de persoane. In general, in tara protestele au fost pasnice. Din pacte au fost si acte de tulburre a ordinii publice, insa interventia prompta, ferma si profesionista a jandarmilor a facut ca aceste tentative sa nu fie materializate."

- "Orice manifestare pasnica va fi protejata. Nu vom tolera violenta"

- "Cuvantul de ordine ieri a fost dialogul si activitatile preventive."

- "In Capitala, cifra participantilor a fost variabila, ajungand la un varf de 1.500 - 1.600 persoane. Am reusit sa gestionam bine in Capitala adunarea de ieri."

- "Un grup de persoane a incercat sa reediteze ce s-a intamplat duminica, insa actiunea lor a fost dejucata de jandarmerie."

- "Doua persoane au fost identificate ca fiind suporteri ai unor echipe de fotbal".

- "5 dintre persoane care au savarsit acte infractionale aveau antecedente."

- "Astazi sunt 7 judete unde s-au obtinut autorizatii de la primarii pentru desfasurarea unor activitati, insa, repet, jandarmeria va proteja si va asigura ordinea la toate manifestarile care se vor desfasura pasnic. Acolo unde situatia va degenera vom actiona cu fermitate."

- "Ultimul apel pe care il fac catre toti participantii la aceste manifestari este sa respecte prevederile legale si speram ca in continuare, ajutati de dvs, vom reusi sa gestionam fara probleme deosebite astfeld e manifestari."

- "Si duminica noi am dat dovada de aceeasi fermitate. Insa sunt si situatii din acestea care uneori sunt scapate de sub control si, pana la urma asta este rolul fortelor de ordine, sa restabileasca ordinea."

- "Din punctul meu de vedere, grupul de 50-60 de persoane care au incercat la finalul manifestarii sa faca o baricada au facut parte si dintre agresorii de duminica."

Aproximativ 10.000 de persoane au protestat luni, la nivel national, dintre care mai bine de 900 in Capitala, a spus purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru. El a adaugat ca nu s-au inregistrat incidente.

In timpul protestului din Bucuresti, sute de persoane au fost perchezitionate si legitimate de jandarmi in zona Pietei Universitatii, multi dintre tinerii care incercau sa ajunga in zona manifestantilor fiind, fie intorsi din drum, fie ridicati si dusi la dube.

Jandarmii au dus la sectii de politie 113 persoane, dupa ce asupra lor au fost gasite cutite, bastoane telescopice, surubelnite, un pistol cu bile, droguri, lanturi si pietre, ultimele 40 fiind ridicate de jandarmi pentru ca vroiau sa blocheze carosabilul in zona magazinului Cocor.

Pana acum, sase dosare penale privind evenimentele din centrul Capitalei s-au constituit la Parchet, o singura persoana fiind arestata, au declarat, marti, pentru Mediafax, surse judiciare. Parchetul Tribunalului Bucuresti a preluat cele sase dosare constituite la unitatile de sector, dupa ce Politia a solicitat numar unic de inregistrare.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Inca un jandarm ranit in timpul protestelor. Trei tineri, audiati
Inca un jandarm ranit in timpul protestelor. Trei tineri, audiati

Incidente izolate au avut loc luni seara si la Pitesti. Trei tineri sunt audiati, dupa ce unul dintre ei a lovit un jandarm, iar alti doi au aruncat cu pietre intr-o toneta de patiserie.

The Guardian, despre proteste:
The Guardian, despre proteste: "Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate"

Clasa politica din Romania "trebuie sa se reconecteze la realitate" si sa ofere solutii politice problemelor politice, comenteaza ziarul britanic The Guardian, intr-un editorial pe tema situatiei de la Bucuresti.

Ei sunt romanii care nu au nimic de cerut Guvernului sau lui Basescu. FOTO
Ei sunt romanii care nu au nimic de cerut Guvernului sau lui Basescu. FOTO

Toata tara arde de protestele romanilor nemultumiti, insa sunt si cateva judete care au ramas in afara acestor evenimente.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.