1 Decembrie: Silviu Purcarete, regizorul care l-a reinviat pe Faust

×
Codul embed a fost copiat

Regizorul Silviu Purcarete reuseste invariabil o performanta greu de egalat in teatru: sa-i lase pe toti fara replica. Daca nu l-ati vazut pana acum in interviuri, este pentru ca nu vrea.

Cultura romaneasca este o cultura care se naste in cele mai fericite cazuri din sprituri.
Silviu Purcarete
Francezii, englezii, polonezii, japonezii - toti se straduiesc teribil sa-i pronunte numele. Dar e un neajuns minor pe langa bucuria de a-l avea la ei in teatre.

"Mi-as vinde sufletul sa mai vad acest Faust o data! S-ar putea nu o sa mai am parte in viata aceasta de un spectacol mai impresionant, mai teatral".

"Regizorul e un talent autentic si are flerul sa creeze tablouri care marcheaza"- sunt doar cateva dintre aprecierile la adresa spectacolului Faust, regizat de Purcarete.

Ai zice ca totii criticii si-au scris cronicile cu dictionarul de epitete in fata si ca oamenii au vazut cel putin o bucata de Rai, desi ies din iadul imaginat de Silviu Purcarete. Regizorul roman a dus anul acesta la importantul festival de teatru de la Edinburgh versiunea lui despre Faust si lumea a iesit euforica, si rasa si plansa, buimaca, exuberanta. Sedusa.

Citește și
Ioan Holender
1 Decembrie: Ioan Holender, directorul Operei din Viena
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Iar parte din farmecul lui e inclinatia aceasta de-a contrazice, usor jenat, orice elogiu, chiar orice compliment. Ca e vorba de talentul lui de regizor sau de iscusintele de bucatar, Silviu Purcarete incearca mereu sa-ti tempereze avantul.

Simti clar ca nu trebuie sa i te adresezi cu "maestre". Sa fie modestie, sa fie teama de vanitate, sa fie echilibrul unui regizor care are destule premii internationale, destule prezente la festivaluri, destule aplauze ca sa nu aiba nevoie sa umbli cocosat in prezenta lui? El vrea sa munceasca.

A regizat, unii spun magistral, Danaidele, Titus Andronicus, Phaedra, A douasprezecea noapte, Orestia, Trei surori, Don Juan, Ubu rex cu scene din Macbeth, Cumnata lui Pantagruel, Pilafuri si parfum de magar. La teatrele din Craiova sau Glasgow, Sibiu sau Limonges, Bucuresti sau Londra.
Munca lui mestesugareasca a ajuns la Festivalurile de Teatru de la Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Bath, Varna sau Gdansk.

A condus teatre din Romania si din strainatate, a facut la Limonges o scoala pentru tineri actori. A pus in scena opera.
Si, ce mai incolo si-ncoace: este singurul regizor strain invitat sa regizeze pentru Royal Shakespeare Company.

Montata intai la Sibiu, piesa Faust a fost poftita in sectiunea oficiala a Festivalului de teatru de la Edinburgh

Sunt vreo 30 de ani de cand spune povesti in sala de teatru. In ceea ce a hotarat el, regizorul Purcarete, ca poate fi o sala de teatru, de la cazarme militare pana la hale industriale.

Pentru Faust a avut nevoie de 1500 de mp ca sa-si intinda povestea asa cum se desfasura ea in mintea lui. De pasarele, scripeti, platforme mobile, de podele miscatoare, pereti buni de daramat, de proiectii video uriase, de muzica special compusa si cantata live. De 120 de artisti. De spectatori care se ridica de pe scaune si intra in scena.

Are atatea in minte, incat ii trebuie spatii largi, decoruri, tehnica si mijloace actuale, are nevoie de muzica, de oameni multi si talentati. Adica si de bani. Cele 5 reprezentatii de la Edinburgh i-au costat pe sponsori vreo 2 milioane de euro.

Are vocatia megaliticului, nu pentru ca n-are masura, ci pentru ca nu-si pune limite. In spatiile in care lucreaza, el e demiurgul. Apoi, cronicile zica ce-or vrea.

Saracii critici, au spus ei de prin anii 90, dupa Danaidele, ca Purcarete e un nume pe care nu-l vom putea uita. Dupa Faust, ca nu se poate ceva mai complet in teatru. Acum, artizanul Silviu Purcarete mestereste la primul lui film. A scris scenariul din povesti despre comunism auzite la sprituri de la un prieten de-al lui, medic.

Nici pentru Palilula, Purcarete nu pare sa-si puna bariere in imaginatie. Pe platou vorbeste calm cu actorii. Mai mult le arata decat le explica. Nu se agita.

Are actori favoriti, scenograf si compozitor preferati, are o echipa cu care lucreaza si de zeci de ani.

Actrita Ofelia Popii, descoperita de el, e o revelatie in rolul Mefistofel pentru oricare a vazut Faust. La Edinburgh, ea a luat premiul pentru interpretare.

Pentru succese si pentru ca aveti si constiinta insuccesului, Domnule Purcarete, Jos palaria!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
1 Decembrie: Povestea fratilor Baciu, povestea omeniei si a succesului
1 Decembrie: Povestea fratilor Baciu, povestea omeniei si a succesului

Au plecat tineri si saraci si s-au intors albiti si bogati. Un renumit medic cardiolog din Roma si un stralucit inginer din New-York au adus civilizatia in locurile natale din judetul Iasi.

1 Decembrie: Ioan Holender, directorul Operei din Viena
1 Decembrie: Ioan Holender, directorul Operei din Viena

Fermecator, talentat, ambitios, controversat. E portretul unuia dintre cei mai faimosi romani din lume: Ioan Holender, directorul Operei din Viena.

1 Decembrie: Marina Sturdza, printesa care traieste pentru a face bine
1 Decembrie: Marina Sturdza, printesa care traieste pentru a face bine

Isi imparte viata intre New York, Londra si Bucuresti. Si peste tot incearca sa-i ajute pe cei care sufera. Vorbim despre o printesa, la propriu si la figurat, un om care traieste pentru a face bine.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.