IRAF 2012. International Romani Art Festival: Gradina Uranus din Bucuresti, 7 – 10 iunie 2012
IRAF este pregatit de start: muzica, dans, filme, expozitii, targuri, teatru, intre 7 si 10 iunie, la Gradina Uranus din Bucuresti.
-> Pana pe 6 iunie, abonamentele costa 60 lei si sunt disponibile pe www.bilete.ro
Ajuns la cea de-a sasea editie a festivalului, International Romani Art Festival (IRAF) are loc, incepand cu acest an, la Gradina Uranus din Bucuresti, in perioada 7 – 10 iunie 2012.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ca si la editiile precedente, organizatorii acestui eveniment incearca sa promoveze muzica si traditiile rome printr-un festival de inalta calitate. Primele 4 editii, IRAF s-a desfasurat la Timisoara si Cluj, iar anul trecut, la Cluj-Napoca.
IRAF te asteapta si in 2012 cu 4 zile de muzica, dans teatru, film (Noaptea alba a filmelor negre/Coyote Café/10 iunie/23.00, INTRAREA LIBERA), moda, fotografie, lansari de carte, prestatii stradale, targuri de mestesugari si activitati pentru persoanele private de libertate, dezbateri, mese rotunde, workshopuri, etc si activitati dedicate copiilor.
IRAF te mai asteapta si cu invitati din 11 tari.
LULO REINHARDT PROJECT – Germania
Lulo Reinhardt este o aparitie muzicala de prim rang in peisajul muzicii rome actuale si nu numai, distingandu-se prin autenticitatea si identitatea sa bine conturata. Criticii si fanii subscriu ca nu doar descendenta artistului- stranepot al faimosului Django Reinhardt, il apropie pe acesta de legenda muzicala, ci si propriul sau geniu artistic si iscusinta sa in a transmite acest talent unic cu o usurinta aparent lipsita de efort.
ANTWERP GIPSY SKA ORKESTRA - Belgia
Antwerp Gipsy Ska Orkestra aduna 7 muzicieni din colturi diferite ale lumii, fiecare cu un background muzical diferit, uniti intr-un proiect ce combina energia bruta a melodiilor autentice tiganesti cu ritmuri ultra-dansabile de ska groove.
GYPSY HILL - UK
Cel mai nou proiect venit din Londra, pus pe picioare de DJ Kobayashi si producatorul Herbert Newbert. Gypsy Hill aduna la un loc puterea si alamurile balcanice cu liniille rapide de chitara rock mediteraneana, melodii evreiesti si arabe, linii de bass masive si o groaza de ritmuri, sunete electronice si scratch-uri.
DJ VASILE - RO
La varsta de 42 de ani, DJ Vasile, pe numele adevarat Lucian Stan, se poate numi cu usurinta unul din artistii veterani care a pus bazele muzicii electronice in Romania. Este unul dintre primii oameni care a deschis FM-ul in radio-ul bucurestean, imediat dupa caderea regimului comunist, in decembrie 1989.
VOJASA – Ungaria, SLIVO ELECTRIC KLUB – Franta, MARIO BIHARI AND BACHTALE APSA – Cehia, Gipsy Groove – Kosovo, Ad Hoc – Ro si multi altii)
ANSAMBLUL ROMAFEST - Romania
Unul dintre cele mai aclamate ansambluri de dans din Romania, Romafest s-a format in urma festivalului de dans si cantec tiganesc transilvanean din Gornesti (Mures) in 1997.
NOAPTEA ALBA A FILMELOR NEGRE:
-► "FLAMES of GOD: THE GYPSY POETRY OF MUZAFER BISLIM" - SUA / Franta / FYROM - 2010 - 64'
Invitat sa participe la Bienala Internationala de Poezie, Muzafer Bislim, poet si compozitor prolific al enclavei rome din orasul Shuto Orizari (Shutka), Macedonia, pleaca la Paris in speranta de a-si vinde munca de o viata- manuscrisul unui dictionar de 25000 de cuvinte continand unele dintre cele mai vechi si mai obscure cuvinte ale limbii Romani.
-► "Sar Thuvf (Like smoke)" - Slovenia - 2010 - 24'07''
Filmul spune povestea lui Gregor Brajdič, amintirile lui legate de asuprirea poporului rom in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial si greutatile cu care familia sa s-a confruntat in Slovenia din cauza discriminarii permanente.
-► "PORRAIMOS" - SUA - 2005 - 57'
Cu un nume sugestiv, tradus cu "devorarea", Porraimos nareaza holocaustul romilor imbinand filme si fotografii din arhivele germane cu povestile romilor cehi, germani si austrieci supravietuitori ai masacrului, aducand in prim plan si marturiile Dinei Gottliebova , artista evreica careia i-a fost ordonat de catre Joseph Mengle sa picteze portretele prizonierilor din tabara de familii rome de la Auschwitz.
-► "CIGARETTES AND SONGS" - Republica Slovaca - 2010 - 50'
Proiectul muzical AfterPhurikane Gila are la baza cercetarea antropologica a asezamintelor rome din Slovacia. Jana Belisova a colectionat sute de cantece traditionale. Aceasta cercetare a fost urmata de un atelier care a adunat 6 cantareti romi deosebiti si 3 muzicieni profesionisti. Astfel s-a nascut acest proiect multicultural. Oameni din diferite medii culturale si sociale canta impreuna iar rezultatul iti taie rasuflarea.
-► "SCOALA NOASTRA" - SUA/Elvetia/Romania/2011 – 94’
Trei copii romi dintr-un mic oras transilvanean participa la un proiect de desegregare a scolilor locale, confruntandu-se cu umor, optimism si tupeu cu indiferenta, traditia si bigotismul. O poveste dulce-amara captivanta si de multe ori amuzanta despre speranta si rasa.
EXPOZITIE
"O PRIBJEHI". Povestirile romilor. Prima trilogie ceheasca de benzi desenate dedicata povestirilor romilor (Autori: Masa Borkovcova, Marketa Hajska si Vojtech Masek, 2010).
Trilogia de benzi desenate „O Pribjehi / Povestirile romilor“ este o combinatie unica intre lumea benzilor desenate si a unor domenii care, la prima vedere, nu par sa aiba ceva in comun cu acestea, cum ar fi antropologia, lingvistica, documentaristica sau studiile asupra comunitatilor de romi.
Fiecare dintre carti poarta denumirea unor eroi romi reali ale caror povesti au fost tratate de Masa Borkovcova, expert pe problemele romilor, de antropologul Marketa Hajska si de catre scenaristul de benzi desenate Vojtech Massek, pe baza unor povestiri orale. Fiecare carte este, asemenea fiecărui erou, diferita din punct de vedere al continutului, structurii si realizarii plastic.
Detalii despre intreg festivalul pe www.iraf.ro
Pret / bilet
--►28 lei / zi - bilete disponibile numai la locatie in zilele evenimentelor
--►75 lei abonament - oferta disponibila in zilele de 07 si 08 iunie 2012 la locul evenimentului
Pana pe 6 iunie, abonamentele costa 60 lei si sunt disponibile pe www.bilete.ro
Primele 100 de abonamente achizitionate de pe www.bilete.ro primesc bonus de 50% la achizitionarea unui bilet la urmatorul eveniment organizat de Asociatia TURN. Atentie pastrati biletele pentru a beneficia de reducere.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro, la Casieria Palatul National al Copiilor Bucuresti si la Casieria Metrou Unirii 1 Bucuresti