Lovitură pentru PNL. CCR a admis sesizarea PSD legată de desemnarea lui Orban în funcția de premier

Klaus Iohannis, Ludovic Orban
Agerpres

Curtea Constituţională a admis sesizarea PSD referitoare la existența unui conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier.

Astfel, președintele Klaus Iohannis trebuie să facă ”o nouă desemnare” a candidatului pentru funcția de premier.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Citește și
anticipate
PNL nu renunță la alegerile anticipate. În ce stadiu se află negocierile
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.” - se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

La scurt timp după aflarea acestei informații, președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat că democraţia funcţionează încă în România.

În replică, premierul interimar Ludovic Orban a declarat că decizia CCR nu produce efecte până la publicarea în Monitorul Oficial.

"Comentez după derularea procedurii care e în curs. Până la publicarea în Monitorul Oficial, această decizie nu produce efecte. Vom lua decizii când vom vedea toate detaliile legate de această hotărâre a Curţii", a declarat Orban la Palatul Parlamentului.

Înainte ca judecătorii Curții Constituționale să ia o decizie Orban a spus că, dacă aceștia ar admite sesizarea PSD...atunci hotărârea ar fi împotriva Constituției.

”Nu pot să cred că se poate lua la nivelul Curții Constituționale o decizie care să fie în sensul conflictului juridic de natură constituțională invocat de PSD, pentru că este o ... ar fi împotriva Constituției. Nu există nicio prevedere constituțională într-o analiză extrem de serioasă pe care am făcut-o cu foarte mulți constituționaliști și din afara partidului, nu există niciun temei constituțional pentru a putea da curs acestui conflict juridic de natură constituțională pe care l-a invocat PSD prin președinții celor două Camere.” - a spus Orban la ora 14.30, într-o declarație la Palatul Parlamentului.

Ponta: Preşedintele să facă urgent o propunere de premier care să se ocupe de situaţia din ţară

 

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat luni că este nevoie urgentă de un guvern care să se ocupe de situaţia din ţară, iar preşedintele Klaus Iohannis trebuie să propună un nou prim-ministru - după ce Curtea Constituţională a stabilit că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier.

"Această piesă de teatru pe care cei de la PNL porniseră - că să stea, să se pice singuri, să mai stăm trei luni - e total depăşită de situaţie. Avem nevoie urgent - azi, mâine, în această săptămână - ca domnul preşedinte Iohannis să facă o propunere de guvern, prim-ministru, miniştri, oameni profesionişti care să se ocupe de situaţia din ţară şi de ceea ce va urma pentru că, din păcate, nu vorbesc doar de sistemul de sănătate, vorbesc de toate celelalte consecinţe economice, sociale care vor veni şi care vin deja în România şi în întreaga Europă, să avem un guvern care să poată să dea ordonanţă de urgenţă, să aloce bani pentru programe speciale, să ia măsuri rapide legate de ce se întâmplă la graniţe, de carantină, de problemele economice, pentru că deja problemele economice apar şi o să apară în continuare", a susţinut Ponta, potrivit Agerpres.

În opinia lui Ponta, Ludovic Orban ar trebui să-şi predea mandatul.

"Ne trebuie un guvern care să aibă puterea să ia decizii, să acţioneze şi să nu piardă timpul cu şedinţe de partid şi cu campanii electorale. (...) Astăzi, domnul Orban, cu o fărâmă de bun simţ, dacă i-a mai rămas, ar trebui să spună: iată nu există nicio şansă să fiu învestit din nou ca guvern, îşi predă mandatul şi poate chiar mâine sau oricând să facem consultările. Până la urmă, preşedintele poate să aleagă din această ţară o persoană profesionistă, cu credibilitate, care să conducă ţara în aceste momente grele şi care să nu candideze după aceea la alegeri cu gândul câte voturi ia. Şi să ia măsurile care trebuie luate imediat", a adăugat Victor Ponta.

Întrebat pe cine ar vedea premier, Ponta a spus:

"Fiind vorba despre o criză, în acest moment de natură sanitară, care ulterior presupune şi alte efecte, am spus o persoană de genul, de profilul domnului Raed Arafat care, dincolo de faptul că are experienţa şi pregătirea necesară, dar are şi o încredere foarte mare în rândul publicului".

"Să ştiţi că este foarte important: panica se răspândeşte mai repede decât orice virus. Panica se combate cu un singur lucru: cu încredere. Un om care iese şi oamenii au încredere să îl asculte. În Orban cred că nu are încredere nici, nu ştiu, cel mai mare fanatic penelist. Se ştie bine că Orban minte şi că nu e în stare să rezolve nicio problemă. Ne trebuie un om cu profil profesionist şi cu încredere ca oamenii să-l asculte", a mai spus Ponta.

Întrebat dacă ar fi de acord cu un guvern de uniune naţională, Ponta a răspuns: "Am spus, da. Nu intră niciun partid la guvernare, nu e momentul acum ca vreun partid să-şi pună oamenii la guvernare. (...) Acum ne trebuie realmente nişte profesionişti care ştiu că nu vor candida şi nu se duc la partide să primească ordine".

Ce se afirmă în sesizarea formulată de PSD și admisă la CCR

 

Potrivit documentului semnat de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, conflictul constă în "exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru".

În sesizarea PSD se arată că desemnarea lui Orban la funcţia de prim-ministru a fost făcută "cu încălcarea, în mod direct sau indirect principiilor sau dispoziţiilor constituţionale", potrivit Agerpres.

În acest sens, ar fi fost încălcate: "principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a", se susţine în sesizare.

„De asemenea, prin acest demers, Preşedintele României a nesocotit şi a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispoziţiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art. 113. Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Preşedintele României încalcă voinţa Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moţiune de cenzură”. mai arată sesizarea.

„Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Preşedintele României va declanşa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituţională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi de a ajunge la alegeri anticipate", se mai precizează în sesizare.

Conform documentului, art. 89 alin.(1) din Constituţia României, republicată, prevede dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvată de către Parlament ca urmare a faptului că nu acordă votul de încredere unui Guvern, după două încercări eşuate şi împlinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care să poată rezolva criza, iar preşedintele României încalcă aceste dispoziţii, "declarând deschis că are ca scop alegeri anticipate, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile", se mai argumentează în sesizarea la CCR.

„Odată cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, semnalăm că este necesar, totodată, a se stabili conduita la care autorităţile publice implicate trebuie să se conformeze pentru a fi în concordanţă cu prevederile constituţionale", se mai arată în text.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ordonanţa pentru organizarea alegerilor anticipate, atacată de Avocatul Poporului la CCR
Ordonanţa pentru organizarea alegerilor anticipate, atacată de Avocatul Poporului la CCR

Curtea Constituțională a României a fost sesizată cu excepția de neconstituționalitate privind OUG care reglementează organizarea alegerilor anticipate.

PNL nu renunță la alegerile anticipate. În ce stadiu se află negocierile
PNL nu renunță la alegerile anticipate. În ce stadiu se află negocierile

Alegerile anticipate par din ce în ce mai puţin posibile, dar liberalii nu renunţă. După o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, liderii PNL merg înainte cu negocierile.

Cîţu, după ce PSD a decis să boicoteze învestirea Guvernului: ”Este ticăloşie, mârşăvie”
Cîţu, după ce PSD a decis să boicoteze învestirea Guvernului: ”Este ticăloşie, mârşăvie”

Ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat, miercuri seară, că PSD se joacă cu viitorul românilor, pentru că refuză să participe la votul pentru învestirea Guvernului Orban II.

OUG pentru alegeri anticipate, publicată în Monitorul Oficial. Prevederile contestate de partide
OUG pentru alegeri anticipate, publicată în Monitorul Oficial. Prevederile contestate de partide

Din punct de vedere legal, Guvernul poate organiza alegeri anticipate.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.