Dracula este la Bucuresti, pana in octombrie!

Dracula

Este vorba despre expozitia Dracula - voievod si vampir, de la Muzeul National de Arta al Romaniei din Capitala, eveniment care vrea sa demonteze mitul lui Dracula.

Expozitia "Dracula - voievod si vampir" va fi deschisa pana pe 10 octombrie si este organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei, Kunsthistorisches Museum Viena si muzeul Schloss Ambras din Austria.

"Toata lumea stie cine este personajul Dracula. Daca veti privi aceasta expozitie, nu veti regasi acest personaj aici, pentru ca pe noi ne-a interesat sa aratam ce se afla in spatele acestui personaj-cult", a declarat la vernisajul expozitiei Margot Rauch, specialist conservator al muzeului Schloss Ambras.

Expozitia a fost prezentata de Kunsthistorisches Museum din Viena in 2008, la Schloss Ambras din Innsbruck, cu ocazia implinirii a 111 ani de la publicarea romanului "Dracula" de Bram Stoker.

Citește și
Tramvai Timisoara
Timisoara va gazdui in curand un muzeu al tramvaielor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile
Expozitia de la Bucuresti, inaugurata la doi ani de la evenimentul de la Ambras, include, alaturi de obiecte imprumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania, Slovenia, piese din patrimoniul national, de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National Peles, Muzeul taranului Roman din Capitala si Muzeul Cinegetic al Carpatilor.

Piesa centrala si "vedeta" expozitiei o constituie binecunoscutul portret al voievodului Vlad Tepes, numit deseori in epoca Dracula, conservat de mai bine de 400 de ani la castelul Ambras. Pornind de la aceasta piesa, prezentata in premiera publicului din Romania, expozitia se articuleaza in patru sectiuni.

Prima isi propune sa exploreze legendele create in jurul voievodului valah din secolul al XV-lea. Personalitatea si imaginea lui Vlad al III-lea Dracula, precum si epoca sa sunt prezentate prin intermediul unor serii de portrete si documente.

Una dintre cele mai interesante piese din aceasta sectiune este un cripto-portret ("portret deghizat") al voievodului: panoul Hristos in fata lui Pilat - o scena din ciclul Patimilor ce provine de la altarul manastirii franciscane din Viena, conservat acum la Galeria Nationala din Ljubljana, in care se pot recunoaste in fizionomia lui Pilat trasaturile lui Vlad, asa cum apareau in portretele sale din epoca.

A doua sectiune ilustreaza conflictele dintre turci si crestini in Europa de Sud-Est in secolele al XV-lea - al XVIII-lea, care, cu toate neajunsurile lor, au contribuit la schimburile culturale.

Armele si portretele prezente in expozitie dovedesc existenta unui interes reciproc: obiecte produse in Europa de Vest au fost influentate de metodele de decorare orientala, in vreme ce sultanii otomani, in ciuda interdictiei din Coran, si-au comandat portrete dupa moda occidentala.

A treia sectiune abordeaza mitul vampirismului, asa cum s-a conturat din marturiile despre "fenomenele de vampirism" inregistrate din secolul al XVIII-lea in zone de la granita militara a stapanirii austriece pana in Imperiul Otoman, in contextul conflictelor dintre crestini si musulmani.

Gravuri de epoca, scrisori, tratate pentru vindecarea de "boala vampirismului" documenteaza aceasta parte a expozitiei. Ea este intregita de abordarile literare ale subiectului: notitele si ciornele romanului "Dracula" de Bram Stoker (1897) si alte fragmente de texte literare care fac referire la vampiri si creaturi supranaturale, semnate de Homer, Ovidiu, Goethe, Byron, Beaudelaire, John Sheridan Le Fanu, John William Polidori etc.

Nimic nu a contribuit mai mult la conturarea viziunii curente despre Dracula si vampiri decat imensa productie de adaptari cinematografice. Ultima parte a expozitiei urmareste cum a evoluat figura lui Dracula in cinematografia mondiala, prin intermediul afiselor, trailerelor si imaginilor din filme precum "Dracula" (SUA, 1931, regia Ted Browning, cu Béla Lugosi), "Dracula, Prince of Darkness" (Marea Britanie, 1965, regia Terence Fisher, cu Christopher Lee), "Blood for Dracula" (Franta/ Italia, 1974, regia Paul Morrissay, producator Andy Warhol), "Nosferatu the vampire" (RFG/ Franta, 1979, regia Werner Herzog, cu Klaus Kinski).

In cadrul acestei expozitii, va rula zilnic filmul "Nosferatu - Simfonia groazei" (Germania, 1922, regia F.W. Murnau, cu Max Schreck), o opera clasica a cinematografiei germane expresioniste.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
"Baroc de Dobrogea", un puzzle de fotografii poetice

Fragmente rurale colorate si viziuni de viata in alb-negru. Priviri proaspete asupra vitalitatii unei zone cu o saracie demna si lucruri frumoase in locuri in care cei mai multi se blocheaza in urat.

Timisoara va gazdui in curand un muzeu al tramvaielor
Timisoara va gazdui in curand un muzeu al tramvaielor

Intr-un depou din Timisoara sta ascunsa cea mai mare parte a istoriei tramvaielor din Romania. Vagoanele de aici sunt cele mai vechi din tara, iar printre ele, un loc de cinste il are primul tramvai tras de cai, care i-a dus pe timisoreni prin oras.

Porti de lemn si carnati cu busuioc. A venit Maramuresul in Capitala
Porti de lemn si carnati cu busuioc. A venit Maramuresul in Capitala

A venit Maramuresul in Capitala, la Muzeul Satului, sa ne arate ca lemnul ramane o piesa de rezistenta, iar bustenii si obiectele artizanale nu polueaza asa cum fac inoxul si plasticul.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.