Avem viata in sange: Un copil de 8 ani risca sa moara din cauza birocratiei

×
Codul embed a fost copiat

Romania este, din nefericire, una dintre putinele tari care nu are Registrul Donatorilor Onorifici de Celule Stem. Stirile ProTV pornesc o campanie pentru infiintarea acestui registru.


Adica a unei baze de date care in lumea civilizata salveaza de la moarte mii de bolnavi.

Datorita donatorilor voluntari, in Europa 90% dintre bolnavii de leucemie sunt salvati. La noi, jumatate dintre ei se prapadesc.

Viata unui copil de 8 ani, din Slatina, depinde de un transplant medular. Pentru ca nu are un donator in familie, medicii romani nu-l pot salva, desi in trei clinici de la noi se face transplant cu celule stem.

Claudiu este condamant la moarte, deoarece tara lui nu are un Registru National al Donatorilor Onorifici. In aceasta situatie, doctorii nu au cum sa-i caute un donator in registrele internationale, unde sunt inscrisi 13 milioane de oameni.

Citește și
Avem viata in sange
Stirile ProTV militeaza pentru Registrul National al Donatorilor Neinruditi
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

O clinica din Ungaria l-a primit la tratament, dar costurile se ridica la 100.000 de euro. Desi dosarul este depus la Minister inca de anul trecut, copilul nu a plecat nici acum si risca sa moara din cauza birocratiei.

Claudiu are 8 ani, dar vorbeste cu intelepciunea omului mare, trecut prin multe necazuri. Sedintele lungi cu citostatice, lunile petrecute in spital, zilele apasatoare in care isi privea mama plangand l-au transformat in micul om mare. Nu se teme de transplant, se teme ca nu va apuca ziua in care il va face.

Anul trecut, pe 13 martie, parintii au aflat teribila veste. Baiatul lor suferea de leucemie. Dupa prima cura cu citostatice, boala a recidivat, iar medicii i-au spus ca doar un transplant il poate salva.

Nici unul dintre parinti nu era compatibil, asa ca femeia a ramas insarcinata. Un ultim gest, disperat, al unei mame care isi vedea copilul murind putin cate putin. Ar fi facut inca un copil, ca sa-l salveze pe el. Pentru ca in Romania se fac transplanturi doar de la donatori inruditi. Isi punea toate sperantele in asta. Medicii ar fi prelevat celule stem din cordonul ombilical, iar daca fratii erau compatibili, Claudiu ar fi fost salvat.

A pierdut insa sarcina la cinci luni, iar atunci si-a pierdut si speranta.

Pentru ca nu avem un registru al donatorilor neinruditi, tara noastra nu figureaza in registrul international, care numara aproape 13 milioane de donatori. Pacientii romani nu au acces la ei, pentru ca nu avem o insitutie ai carei angajati sa se ocupe de cautarea lor, astfel incat celulele prelevate din sangele donatorilor sa fie aduse si tranplantate intr-una din clinicile din Romania.

Parintii lui Claudiu au primit de la stat suma necesara identificarii donatorului, iar copilul a fost dus la teste de compatibilitate in Ungaria, tara care are un astfel de registru. Tranaplantul in clinica ungara costa insa peste 100.000 de euro.

Medicii de la clinica din Budapesta le-au spus ca familia suporta cheltuielile pentru aducerea si testarea donatorului in clinica, iar acestea pot ajunge la cateva zeci de mii de euro. Ca sa adune banii, familia Voicu a apelat la ajutorul oamenilor din Slatina, prin intermediul unei televiziuni locale.

Povestea lor a fost urmarita si de familia Carstea. Cand l-au vazut pe Claudiu, au avut un soc. Baiatul semana leit cu Catalin, copilul lor care a murit rapus de leucemie.

In plus, o alta coincidenta straine i-a facut sa inteleaga ca nu intamplator au ajuns la Claudiu: amandoi au fost diagnosticati pe 13 martie.

Catalin a murit acum 2 ani, dupa ce facuse un transplant cu celule stem in Italia. Procedura reusise, dar cei 4 ani de tratament cu citostatice i-au slabit organismul. A murit in urma unui blocaj pulmonar. De aceea, parintii lui se tem acum pentru Claudiu. Si-au pierdut baiatul, dar lupta sa-l salveze pe cel care-i seamna leit.

In asteparea donatorului care ii va salva viata, baiatul isi umple timpul jucandu-se cu alti copiii suferinzi.

In fiecare an, 100 de romani sunt diagnosticati cu leucemie. Jumatate dintre ei au nevoie de un transplant cu celule stem, insa foarte putini ajung sa-l faca. Restul se prapadesc.

In tara lui, Claudiu ar fi trebuit sa fie salvat. Insa tara lui le-a taiat sansele la viata. Pentru ca, desi se vorbeste de ani de zile despre Registrul donatorilor de celule stem, niciun ministru nu a considerat ca viata acestor bolnavi reprezinta o prioritate. Au preferat sa plateasca milioane de euro pentru interventiile din strainatate, in loc sa puna pe picioare o institutie care ar fi putut sa salveze sute de oameni. Pe Claudiu si pe toti cei care depind de o decizia unor oameni care le ignora suferinta.

Se spune ca nu e pe lume blestem mai mare decat sa-i supravietuiesti copilului tau. Mama lui Claudiu si-a pierdut puterea de a mai crede in miracole. El insa e sigur ca ele exista.

Pentru a-l ajuta pe Claudiu, va punem la dispozitie urmatoarele conturi in lei si valuta:

Voicu Florin Iulian
Lei: RO 55 RNCB 0701099022220001
Euro: RO 28 RNCB 0701099022220002
USD: RO 98 RNCB 0701099022220003

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Afla aici ce inseamna sa devii donator de celule stem!
Afla aici ce inseamna sa devii donator de celule stem!

Campania Stirilor ProTV, "Avem viata in sange", militeaza in primul rand pentru crearea Registrului de Donatori Neinruditi si in al doilea rand pentru a sensibiliza oamenii sa se inscrie in acest registru.

Stirile ProTV militeaza pentru Registrul National al Donatorilor Neinruditi
Stirile ProTV militeaza pentru Registrul National al Donatorilor Neinruditi

In Romania, bolile grave ale sangelui inseamna o lupta nedreapta cu destinul. Bolnavii cauta ajutor in marea lor majoritate in strainatate, desi acolo transplantul medular salvator ii costa triplu fata de cat ar putea sa coste in Romania.

"Avem viata in sange” – o noua campanie sociala a Stirilor ProTV

Luni, 30 martie, Stirile ProTV lanseaza “Avem viata in sange”, o noua campanie sociala care incearca sa determine autoritatile sa infiinteze Registrul National al Donatorilor de Maduva.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.