Romania, te iubesc! Padurile sunt macelarite ilegal sub nasul autoritatilor

×
Codul embed a fost copiat

'Accidentale': iata noua gaselnita prin care se taie ilegal si totusi cu acte in regula. Sub pretextul ca au fost doboriti de calamitati, sute copaci sunt scosi din padure in fiecare zi.

Partea a II-a: Procuratorul de padure = relatii, influenta si tupeu

Partea a III-a: Romania, te iubesc! Dezastrul din Maramures: hotii trag in tot ce misca

Se intampla in Parcul Natural Putna-Vrancea. Taierile pe accidentale au devenit insa un fenomen national.

Un copac ofera intr-o ora necesarul de oxigen al unui om pentru 3 zile. In fiecare ora, in padurile Romaniei sute de copaci sunt culcati la pamant ilegal iar in urma raman imagini apocaliptice.

Citește și
Brazi
Brazii romanesti taiati ilegal sunt cei mai cautati in piete! Afla de ce
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Avem 6.741.000 de hectare de padure. Pare mult, dar suntem la coada Europei la acest capitol. Romania a pierdut intr-un secol mai bine de jumatate din paduri. Si nu se opreste. Pierde in continuare hectare intregi in fiecare zi. Taieri la ras.

In ultimii ani, mai multe legi, numite ale proprietatii au adus haos in padure. 500.000 de hectare de padure sunt neadministrate. Acolo in mare parte padure nu mai este. In plus, peste un milion de hectare au fost retrocedate in conditii discutabile, iar alte 500.000 de hectare sunt in litigiu.

In ultimul timp, au aparut procuratorii, invizi care cer si primesc in numele unor mai familii de boieri zeci si sute de mii de hectare de padure.

La inceputul acestui sezon, la Romania, te iubesc! am arata dezastrul din padure. Peste tot se fura ca in codru.

Vinovati sunt multi: silvicultori, politicieni, politisti, oameni de afaceri. Acest material a ajuns pe masa tuturor autoritatilor din Romania care ar trebui sa ia masuri.

Premierul Emil Boc nu a vrut sa primeasca materialul. L-au primit insa sefii Parlamentului, senatori, deputati, sefii politiei, autoritati de control, ministrul padurilor.

Toti au promis ca vor studia problema si vor lua masuri. Inca nu le-au luat. Intre timp, noi ne-am intors in padure.

Parcul Natural Putna-Vrancea. Un loc cu regim silvic special. Pe imagine se vede cum doi indivizii parasesc camionul cu lemne in mijlocul drumului si fug in padure.

In camionul abandonat in mijlocul drumui sunt cel putin 15 metri cubi de lemn de cea mai buna calitate. Dupa cateva minute o alta masina incarcata cu lemne soseste si apar si proprietarii camionului abandonat.

Am plecat mai departe in padure. Pe firul apei, insa, cineva ne urmarea.

Am ajuns in Parcul Natural Putna-Vrancea cu seful Pazei, Aurel Lechea. Acum cateva luni, Lechea a dezvaluit pe internet cum se fura din parcul natural, cu acte in regula.

Accidentalele sunt copacii doborati de calamitati.

"Nici discutii de accidentale. Se intervine cu lucrari pe acceasi suprafata. Am facut sesizari la ministerul mediului si apelor si nu s-a luat nici o masura. Se vede clar, arbori care sunt pusi in valoare, n-au nici un motiv sa fie dati jos..."

Acum, in locul arborilor filmati si postati pe internet au ramas doar buturugile.

Padurea din zona Parcului apartine Obstii de Mosneni din comuna Tulnici iar ce se intampla aici are acordul Ocolului Silvic Privat Tulnici.

Si pe autorizatia de taiere se arata clar ca produsele exploatate sunt accidentale.

In padure sute de buturugi raman dovada taierilor iar alti copaci, marcati aparent legal, asteapta sa fie pusi la pamant.

In mod normal, pe "accidentale" ar trebui scosi din padure copacii doborati de calamitati sau care au probleme. La Tulnici lucrurile stau pe dos.

Copacii de aici se taie cu acordul Ocolului silvic iar firma care exploateaza apartine fratelui sefului de ocol. Pe Costel Nicoara seful ocolului, cel care aproba taierile l-am gasit in Bucuresti cu o varianta uluitoare despre motivul taierilor din parcul natural.

Mai mult, taierile de aici au primit acordul ITRSV-ului, singura institutie a statului care poate controla padurile private.

Alexandru Lefter este seful ITRSV peste 6 judete. Stie bine ce se intampla la Tulnici.

Parcul Natural e brazdat de drumuri ilegale. Iar toate apele din zona au fost poluate.

Mai mult, dupa ce padurile au trecut in proprietate privata au fost distruse si pepinierele.

In padure tot timpul am avut senzatia ca suntem urmariti. Cand i-am descoperit urmaritorii au fugit cu doua tafuri.

Cei doi indivizi au ascuns tractoarele in padure. Incercau sa ne ia din nou urma. Ceva mai tarziu am descoperit si locul din care scoteau copaci. Copaci taiati ilegal.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Taierea ilegala a padurile se plateste scump: 200.000 de lei, in Arges
Taierea ilegala a padurile se plateste scump: 200.000 de lei, in Arges

Ghidati de un elicopter, politistii si jandarmi din Arges au incercat din nou sa stopeze taierea ilegala a padurilor. Au verificat mai multe zone impadurite si au controlat documentele si depozitele unor firme de profil.

Brazii romanesti taiati ilegal sunt cei mai cautati in piete! Afla de ce
Brazii romanesti taiati ilegal sunt cei mai cautati in piete! Afla de ce

UPDATE: In padurile care au aparut prin pietele de la noi, singurii care nu au ce cauta acolo sunt chiar brazii romanesti, taiati la intamplare si fara nici un fel de eticheta.

In padurile din Cluj nu prea mai sunt brazi de taiat! Apelam la importuri
In padurile din Cluj nu prea mai sunt brazi de taiat! Apelam la importuri

A importa brazi in Romania, in inima Transilvaniei, e ca si cum ai duce nisip in desert. Si totusi, localnicii din judetul Cluj vor impodobi de Craciun pomi unguresti sau din tarile nordice, pentru ca Directia Silvica nu mai are ce sa taie.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.