Ministrul Liviu Voinea, la "Dupa 20 de ani": Acciza a facut parte dintr-un pachet mai mare, negociat
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca bugetul pe 2014 se putea face si fara introducerea accizei de 7 eurocenti pe litrul de combustibil, insa el precizeaza ca ar fi fost nevoie de alte masuri pentru compensarea cresterii accizei.
Liviu Voinea a fost invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de la ora 10.00 de Pro TV, PROTV NEWS si de voyo.ro. Emisiunea este moderata de Cristian Leonte si ii are ca invitati permanenti pe jurnalistii Claudiu Pandaru (directorul editorial Mediafax Grup) si Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”).
Ministrul delegat pentru Buget a declarat ca una dintre variantele puse pe masa de FMI la negocierile cu Guvernul este majorarea cotei unice de la 16% la 18%, solutie pe care autoritatile romane nu au agreat-o.
"Se putea face, cu un deficit mai mare sau cu alte masuri care sa compenseze cresterea accizei. (…) Acciza a facut parte dintr-un pachet mai mare, negociat cu partenerii internationali. Inlocuirea accizei, amanarea accizei, orice astfel de varianta trebuie sa fie compensata de o alta masura. Fie pe partea de taiere de cheltuieli, fie pe partea de venituri din alta masura pe venituri. Situatia in care ar creste deficitul nu este o situatie acceptabila”, a raspuns Liviu Voinea la intrebarea daca bugetul pe 2014 se putea construi si fara acciza de 7 eurocenti pe litrul de combustibil.
Ministrul delegat a evitat, in ciuda insistentelor invitatilor permanenti, sa nominalizeze persoana care a propus introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti pentru bugetul din 2014.
"Aceste masuri apar in timpul negocierilor cu FMI. Sunt multe masuri care se pun pe masa. Ai un nivel al deficitului, ai un nivel al veniturilor si apoi, ca sa poti atinge un nivel al cheltuielilor, mai trebuie sa completezi cu niste venituri. Golul respectiv (la venituri) la momentul acela era aproximativ 5 miliarde de lei, care s-a umplut din mai multe masuri, inclusiv cresterea salariului minim", s-a eschivat Liviu Voinea, care a adaugat ca "o masura care a fost pe masa, nu la solicitarea partii romane, a fost cresterea cotei unice de la 16% la 18%".
Voinea nu stie daca pensiile vor putea fi platite majorate chiar din luna ianuarie
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca prin promulgarea legii bugetului asigurarilor sociale pe 2014, fara promulgarea bugetului de stat, se creeaza o situatie fara precedent si nu se poate spune daca este posibila plata pensiilor majorate inca din prima luna a anului.
"Este o situatie fara precedent si juristii trebuie sa-si exprime opinia. Pensiile vor creste, dar cresterea va fi platita retroactiv daca nu intra in vigoare toate legile. Bugetul asigurarilor sociale primeste transferuri de la bugetul de stat", a spus Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV.
Pensiile vor creste cu 3,76% de la 1 ianuarie 2014.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca bugetul nu a sosit la promulgare, ca se asteapta sa primeasca legea luni si ca o poate analiza, inainte de a lua o decizie, pana pe 29 decembrie, el precizand ca va promulga imediat bugetul asigurarilor sociale.
"Voi promulga imediat bugetul asigurarilor sociale, nu am nimic de reprosat acelui buget. (...) in aceeasi zi cand va veni, il voi si promulga. L-am urmarit, nu are decat niste rezerve rezonabile. Din acest punct de vedere, domnul prim-ministru poate sa stea linistit", a spus Basescu.
Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014. Seful statului a precizat, in mai multe randuri, ca va respinge bugetul, in conditiile in care acesta contine cresterea accizei la carburant.
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, buget, accize, pensii, dupa 20 de ani, liviu voinea,
Dată publicare:
08-12-2013 08:47