Schimbări mari în învățământ în 2018: BAC în februarie si manualul unic

Ultimul update: Miercuri 03 Ianuarie 2018 09:51
Data publicarii: Marti 02 Ianuarie 2018 17:14
Categorie: Educatie

2018 vine cu schimbări importante în sistemul de învăţământ din România. Pentru prima dată în istorie, BAC-ul va începe în luna februarie, cu probele orale.

Apoi, începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii ar putea avea pe bănci un manual unic, la fiecare materie, editat de editura unică a Ministerului Educaţiei. În ciuda faptului că numeroşi profesori şi experţi în educaţie s-au declarat împotriva acestei modificări, Guvernul a aprobat în luna decembrie un proiect de lege în acest sens. Acesta va intra în vigoare doar dacă trece de votul Parlamentului.

Prima sesiune a Bacalaureatului va începe pe 12 februarie cu proba orală la limba română. Între 16 şi 20 februarie, elevii de clasa a 12-a vor susţine proba competențelor digitale, iar între 21 şi 22 februarie le vor fi testate competentele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Pentru a promova aceste probe, elevii trebuie doar să se prezinte la examen. Fiecare va obţine un calificativ - utilizator mediu, avansat sau experimentat, care nu contează la nota finală.

Peste 4 luni vor începe probele scrise. Prima va fi la limba şi literatura română, pe 25 iunie. Cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului va începe pe 20 august.

Liviu Pop, de Ziua Națională: „La mulţi ani tuturor românilor educaţi!”

Pentru următorii elevi de clasa a 12-a ar putea exista şi o a 3-a şansa la Bacalaureat. Deocamdată, însă, ideea ministrului Educaţiei, Liviu Pop, nu s-a concretizat într-un proiect de lege. 

În lucru este şi ideea ca lucrările la examenele naţionale să fie corectate online, de către profesori, fie de acasă, fie din centrele de evaluare. Ministerul Educaţiei şi STS pregătesc un sistem de securitate digital care să permită acest lucru.

Cea mai discutată schimbare din învăţământ în 2017, introducerea manualului unic, ar putea să devină realitate din septembrie 2018.

Liviu Pop, ministrul Educației: ”Vom avea un singur manual de bază, iar în perioada imediat următoare, autorii de manuale vor intra într-o competiţie. Asta este principiul legii manualului şcolar. Nu se vor mai face competitiii între edituri care nu aveau decât un singur interes, unele dintre ele acel economic, nu de sprijin al sistemului de învăţământ."

Mai mulţi profesori universitari, editori, experţi în educaţie sau reprezentanţi ai elevilor s-au opus acestei propuneri, susţinând că întoarce România în perioada comunistă, când toate manualele care ajungeau pe băncile copiilor erau coordonate de stat. Sau că manualul unic ar limita dreptul elevului la educaţie.

Cu toate acestea, proiectul de lege a trecut de Guvern, urmând să fie dezbătut anul acesta în Parlament.

Şi pentru profesori urmează un an important. Inițial, guvernanţii anunţaseră că salariile dascălilor vor fi majorate începând cu ianuarie 2018 cu 25%. Practic, salariul net va creşte doar cu 4%, după trecerea contribuţiilor în sarcina angajaţilor.

Altfel, pe dascăli îi aşteaptă cel mai important program de formare profesională organizat de Ministerul Educaţiei. Programul CRED ar urma să formeze 55.000 de mii de cadre didactice în următorii 4 ani. Primele cursuri vor începe în vara lui 2018. Bugetul este asigurat prin fonduri europene: 200 de milioane de lei.

Liviu Pop: Structura examenului de bacalaureat și perioada de susținere a probelor trebuie regândite

Liviu Pop: Structura examenului de bacalaureat și perioada de susținere a probelor trebuie regândite

Mai multi copii din clasa 1C a Scolii Gimnaziale

Părinţii, elevii şi profesorii, consultaţi privind structura anului şcolar 2018-2019

Antreprenori de pe băncile liceelor. Planurile Ministerului Educației pentru elevi

BACALAUREAT 2018. Modele de subiecte şi calendarul examenului de Bacalaureat

3 milioane de elevi, întâmpinați luni, la școală, cu schimbări importante

Ministerul Educației: Auxiliarele folosite la clasă vor fi propuse de profesori și aprobate de părinți

Proiectele cu care se laudă Liviu Pop, după 6 luni de mandat. Specialiștii îl contrazic

ora la un liceu din Romania

Opţional cu noţiuni de educaţie sexuală la liceu, când mii de eleve sunt deja mame

Liviu Pop, raport la 6 luni de mandat: Noua lege a manualului și stimularea învățământului dual

Schimbări mari în învățământ în 2018: BAC în februarie si manualul unic

Guvernul a aprobat proiectul privind introducerea manualului unic. Specialiștii îl contestă

Liviu Pop: Structura examenului de bacalaureat și perioada de susținere a probelor trebuie regândite

Ministrul Educaţiei ar putea să-i "lege de glie" pe absolvenţi de studii superioare