75.000 de romani vor sa afle cand se schimba legea adoptiilor

×
Codul embed a fost copiat

O noua lege a adoptiilor, care sa ajute copii abandonati sa poate fi infiati, tribunale pentru minori care sa judece aceste cauze si desfiintarea centrelor de plasament mamut sunt doar cateva dintre obiectivele campaniei: "Vreau si eu parintii mei".

Peste 70.000 de romani ne-au sustinut demersul, semnand online petitia ce a ajuns pe mesele autoritatilor, care au promis ca vor schimba soarta copiilor abandonati.

Parasiti de parinti si abandonati de autoritati, copii cresc intr-un sistem care ii tine prizonieri in centre de plasament. De acolo ies fara sa fie pregatiti pentru viata adevarata. Mii de romani ar vrea sa-i adopte, dar o legislatie greoaie si un sistem incremenit
le taie aripile.

Suntem tara in care mamele isi abandoneaza cel mai usor copii din toata Europa.

La fiecare sase ore un sugar e parasit in maternitatile din Romania. Creste singur, fara atentie si afectiune intr-un patut de spital. Uneori sta acolo pana la un an, pentru ca mai apoi sa fie diagnosticati cu handicap prin nestimulare.

Citește și
copil
"Vreau si eu parintii mei". Decalogul aberatiilor in sistemul de adoptii romanesc
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ei pot fi salvati cu dragoastea unor parinti adoptivi. Nu se intalnesc insa din cauza legii si a oamenilor din sistem care mentin o rutina ce transforma acesti copii in victime. Le cauta ani de zile rudele de pana la gradul patru incercand de cele mai multe ori inutil sa-i reintegreze in familia naturala.

Judeecatorii cheama mamele in instanta, pentru ca asa cere lege. Chiar si cele care au vrut sa-si ucida pruncii si au fost decazute din drepturile parintesti, pastreaza totusi dreptul de a decide daca micutul poate fi adoptat.

Uneori termenele se prelungesc ani de zile pentru ca in tara exista doar un singur tribunal al minorului, la Brasov.

Autoritatile s-au angajat ca pana in 2008 sa infiinteze tribunale ale minorilor in toate judetele, insa s-a renuntat la idee din lipsa de fonduri, desi anual se cheltuiesc 100 de milioane de euro pentru a tine copiii abandonati in sistem. Multi dintre ei n-au fost declarati adoptabili niciodata, desi familia naturala nu i-a cautat vreodata.

Alex a fost luat dintr-un centru de plasament de o familie care l-a vazut in campania "Vreau si eu parintii mei". Alti 40.000 de copii parasiti astepta parinti.

Unii reusesc sa de descurce in viata, insa cei mai multi nu. Dupa ce statul isi ia mana de pe ei, cand termina scoala, ajung in strada.

Dorm in adaposturi de noapte, fara locuri de munca, fara sa cunoasca reguli minime de supravietuire intr-o societate pentru care n-au fost pregatiti.

De aceea Stirile ProTV, prin campania "Vreau si eu parintii mei", cer autoritatilor modificarea legii adoptiilor, prin scurtarea termenelor pana la care copiii fata de care rudele n-au prezentat interes sa fie declarati adoptabili. Termene clare pentru cei care isi tin pruncii in sistem pana la care sa-si rezolve situatia pentru a-i lua acasa.

Infiintarea unor complete de judecata care sa se ocupe exclusiv de aceste dosare pentru ca destinele lor sa nu se mai judece alaturi cu crime sau infractiuni. Inchiderea centrelor de plasament mamut si mutarea copiilor ce nu pot fi adoptati la asistenti maternali sau in case de tip familial.

Zeci de mii de romani ne-au sustinut cauza, semnand online petita pe www.stirileprotv.ro.

O parte dintre aceste schimbari se regasesc intr-un proiect de modificare a legii adoptiilor care, dupa ce a trecut de Senat, acum se afla in dezbatere la Camera Deputatilor.

Un set de petitii a ajuns si la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale care ar trebui sa se ocupe de inchiderea centrelor de plasament mamut.

Oficiul Roman pentru adoptii va face noua lege aplicabila si va milita pentru infiintarea completelor de judecata care sa judece exclusiv spetele cu minori.

Destinele zecilor de mii de copii din sistem sunt acum in mainile autoritatilor. O noua lege, mutarea lor la parinti, chiar si angajati, tribunale ale minorilor si mai ales bunatatea oamenilor care vor sa ii ia in grija pot transforma 40.000 de copii abandonati in 40.000 de copii cu familie.

Invitatul Andreei Esca in platoul Stirilor ProTV a fost Bogdan Panait, Presedintele Oficiliului Roman pentru Adoptii, si a raspuns la intrebari legate de schimbarea legii adoptiilor si ce va aduce aceasta pentru copiii abandonati din Romania.

Pe parcursul campaniei am vazut impreuna ca problema copiilor parasiti de parintii naturali nu este de ignorat:

• In Romania mamele isi abandoneaza cel mai usor copiii din toata Europa

• La sase ore, un sugar e parasit in maternitatile din Romania

• Exista un singur tribunal al minorului, la Brasov

• Rudele pana la gradul IV sunt cautate in cazul unei adoptii

• Mama care si-a aruncat copilul in lac poate spune NU adoptiei

• 40.000 de copii abandonati nu sunt declarati adoptabili si nici integrati in familia naturala

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Alex si-a gasit o familie in urma reportajului difuzat in cadrul campaniei Vreau si eu parintii mei
Alex si-a gasit o familie in urma reportajului difuzat in cadrul campaniei Vreau si eu parintii mei

Zeci de mii de copii cresc in centrele de plasament. Sunt prea mari ca sa mai intre in planurile adultilor dispusi sa adopte. Insa, ei pot fi salvati daca sunt luati in plasament de cupluri care vor sa-i ajute, sa ii creasca armonios.

"Vreau si eu parintii mei". Decalogul aberatiilor in sistemul de adoptii romanesc

Campania de responsabilitate sociala a Stirilor ProTV « Vreau si eu parintii mei » isi propune sa puna un punct acestei probleme. Sa nu mai existe copii in centrele de plasament sau alte institutii gigant ale statului.

Vreau si eu parintii mei! Povestea Rodicai, fetita care viseaza o familie educata
Vreau si eu parintii mei! Povestea Rodicai, fetita care viseaza o familie educata

In Romania numarul parintilor care vor sa ia acasa un copil este mai mare decat cel al copiilor declarati adoptabili.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.