In Romania, erau platiti cu mere si gaini, in Londra dau o lectie de viata. "Daca ar fi toti romanii ca ei, am fi mai bogati"

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, ep 5. Doi tineri stomatologi au plecat dintr-un sat pierdut din Moldova pentru ca ajunsesera sa fie platiti cu oua si legume. In 2007, au ajuns la Londra, iar astazi au propriul cabinet si strang bani pentru o clinica mai mare.

Muncesc 7 zile din 7, dar sunt multumiti: statul britanic le-a oferit toate conditiile pentru o medicina de performanta.

Londra - o metropola impartita in 32 de sectoare. Harrow, in Nord-Vestul capitalei Regatului, e unul dintre ele. O comunitate cu 200 de mii de locuitori, dominata de imigranti.

In prima cladire de pe strada Daphine, functioneaza o clinica de stomatologie. Propietarii nu au pus firma la intrare, au considerat ca este sugestiv un sticker urias, cu numarul casei.

Visul de 2 ani care a devenit realitate in 6

Citește și
romani londra cover
"Ar trebui sa ne punem steagul aici". Cati bani castiga ilegal romanii care au cucerit un simbol al Londrei cu "alba-neagra"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Mihai Tanasiciuc e un medic iesean, stabilit la Londra in 2007. Cabinet stomatologic si-a deschis abia in 2012. Agentul de vanzari, un britanic in pragul pensiei, il stie pe Mihai inca de cand au venit in Londra, acum 8 ani.

"Trebuie sa fiu sincer, am fost ingrijorat. Nu am crezut ca va avea succes. Si mi-a dovedit contrariul. Eu sunt in domeniu de 50 de ani si am vazut multi stomatologi care incep. E greu, e foarte greu”, spune Roger.

In cabinetul lui Mihai lucreaza si sotia sa, Loredana, tot medic stomatolog. Si mai au 3 medici colaboratori, care vin cateva zile pe saptamana. Toti sunt romani. Se cunosc din tara, de la Facultatea din Iasi. Au 2500 de pacienti inscrisi la clinica.

Majoritatea romani, dar trateaza si pacienti de alte nationalitati, carora angajatorii le platesc asigurari medicale si le deconteaza aceste servicii. Iar costurile pentru o lucrare dentara sunt de 10 ori mai mari ca in Romania. Stomatologii romani au tarife ceva mai mici decat intr-un cabinet britanic si sunt dispusi sa primeasca pacienti pana tarziu.

"Am venit cu gandul sa imi deschid propriul cabinet in 2 maxim 3 ani, si l-am indeplinit dupa vreo 6”, spune Mihai.

In Romania erau platiti "in natura"

Loredana si Mihai pomenesc imprejurarile in care au parasit Romania, pe cand lucrau intr-o comuna saraca din judetul Botosani, iar el avea 3 credite.

"Cand vine lumea sa te plateasca in nuci, mere, cartofi si gaini, e un pic dificil de dus la Peco si stii eu fac naveta, iti dau o gaina, fa-mi si mie plinul la masina."

Stabilitatea financiara de la Londra are un pret pe masura.
"Aici e un business de 7 zile din 7, deci lucram practic de la 8 dimineata pana la 11 seara in fiecare zi. In fiecare zi!”

Un medic stomatolog castiga la Londra cel putin 5 mii de lire pe luna, un salariu bun, peste media nationala. Poate ajunge si la 10 mii, daca face multe ore suplimentare.

Ce timp mai au pentru copil

"Viata personala foarte redusa, timp petrecut cu copilul si acela foarte redus, am ajuns sa ne bucuram cand nu vine un pacient, o ora sa zicem, noroc ca stam aproape, ne jucam cu copilul, venim inapoi, ca sa nu ne simta lipsa.

Ne-am gandit la treaba asta, stiam ca o sa fie mult de lucru, iar casa cand am dat-o, e in chirie, le-am dat raza in raport cu locatia cabinetului maxim o mila!".

De 3 ani isi permit sa locuiasca singuri cu copilul, intr-o casuta de 3 camere, pentru care platesc 2500 de lire pe luna, cu tot cu utilitati.

"Aveti vreodata sentimentul ca va ocupa prea multi timp cabinetul si nu mai aveti timp pentru el?
- Da. Ceea ce este foarte frustrant. Tot timpul simtim chestia asta.”

Evan are aproape 3 ani. Ii aloca in intregime putinul timp liber pe care il au si cele cateva zile de concediu pe an. Pentru el incearca sa castige acum mai mult, ca sa-i fie bine mai tarziu. Mihai se teme insa ca in foamea dupa un trai mai bun, sa nu treaca prin ce trec alte familii de romani, de la Londra.

"Un prieten apropiat, copilul lui e la scoala aici, e bine integrat si, intr-o zi, a luat toti banii din pusculita si a zis uite tati, joaca-te cu mine o ora. I-a dat banii tatalui sa se joace cu el o ora. Suntem si noi undeva pe acolo. Daca am sa ajung la ziua aia, nu sunt barbatul care cred ca sunt! De aia trag tare acum ca sa nu prind anii la care copilul meu sa aiba nevoie de mine atat de tare sa ajunga la atata disperare sa faca asemenea gest."

Ce spun englezii? "Daca ar fi toti romanii ca el, am fi mai bogati"

"Daca ar fi toti romanii ca el, am fi cu totii mai bogati. Din toate comenzile si taxele la produsele comandate… El imi plateste mie salariile! Si pensia, sper! ", spune Roger, agent imobiliar.

Viata la Londra s-a schimbat in ce-I priveste. Astazi isi permit sa plateasca rate si la doua masini cu pretentii.

"Daca lucrati in Romania, la cabinetul din mediul rural, in cat timp v-at fi luat masinile astea?
- Niciodata”



In Marea Britanie sunt oficial aproape 2200 de medici romani, din toate specializarile. Ei claseaza Romania pe locul 5 intre tarile Uniunii Europene ca sursa de medici pentru UK, dupa Irlanda, Germania, Grecia si Italia.

Sunt oameni care muncesc pe branci, dar sunt platiti bine. Isi asuma un program prelungit si trag tare la locul de munca in anii tineretii, ca sa aiba batraneti linistite. Au preluat astfel valorile si obiceiurile unui sistem care ii apreciaza si ii recunoaste. Cat timp sunt muncitori si isi platesc taxele fata de statul britanic, Regatul Unit ii va primi cu respect si admiratie.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux.
Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux. "Nu vor sa ne dea de munca"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EPISODUL 4. Pozeaza in saracii Europei, cersesc cat este ziua de lunga pe marile bulevarde, iar noaptea sfideaza normele elementare ale bunului simt atunci cand dorm in zonele cu staif, din marea metropola.

"Ar trebui sa ne punem steagul aici". Cati bani castiga ilegal romanii care au cucerit un simbol al Londrei cu "alba-neagra"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP 2: Cinci sute de lire sterline pe zi din jocuri ilegale, sub nasul unei lumi intregi. Atat estimeaza ca ar castiga jucatorii de alba neagra din Londra, daca nu i-ar deranja politia pe podul Westminster.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.