Este profesor de renume in Anglia si se mandreste cu George Enescu si Dacia sa din 1972. Povestea violonistului Remus Azoitei

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP. 8. Campania "Romania din regatul Unit" vi-l prezinta pe violonistul Remus Azoitei.

A absolvit o celebra scoala din New York, iar astazi traieste la Londra, unde este profesor la Academia de Muzica a Marii Britanii. Si-a luat cu el in marea metropola si masina copilariei - un automobil autohton. Elita romaneasca de la Londra are artisti, despre care britanicii au numai laude si aprecieri. Sunt romani care exceleaza si ne fac mandri in Regat.

"Enescu este cel mai valoros produs cultural romanesc, iar masina, veche din 1972, ma balanseaza emotional, pentru ca ma duce in anii copilariei" - asta spune artistul Remus Azoitei cand vorbeste despre cele doua pasiuni ale sale: muzica si masina romaneasca. Iar fiul sau cel mare, la doar 6 ani, il mosteneste. A pus vioara in mana de la 4 ani. L-am insotit pe Azoitei acasa, dar si la Academia Regala de muzica a Marii Britanii, unde le preda studentilor din toata lumea.

Londra, ora 8 dimineata. Metropla prinde viata si strazile incep sa se aglomereze. In Zona Baker Street, o coada uriasa creste minut cu minut in fata celebrului Muzeu al Figurilor de Ceara. La nici 25 de metri distanta, se aud instrumente clasice.

Citește și
Romania din Regatul Unit
Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux. "Nu vor sa ne dea de munca"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Acordurile fine izvorasc prin ferestrele Academiei Regale de Muzica. Institutia este cel mai vechi si mai prestigios Conservator din Regatul Unit, o universitate sub patronajul Coroanei Regale. Un loc in care vin sa studieze an de an doar cateva sute de tineri muzicieni eminenti din toata lumea. Sunt alesi pe spranceana si platesc pana la 17 mii de lire pe an ca sa se perfectioneze. Putin inainte de ora 9 in zona isi face aparitia o masina care face nota discordanta cu restul masinilor din intersectie.

De la volan coboara Remus Azoitei, se grabeste pentru ca are ora de studiu. Este professor de vioara, iar la Academie preda lectii individuale. La prima ora, a venit o tinara din Noua Zeelanda.

Remus Azoitei: "Hei, Cate, e minunat, dar nu e cam repede? De data asta a fost prea repede. Deci canta ceva mai relaxata, Poti incerca din nou? Asa, e mai bine!".

Il recomanda o uriasa cariera artistica. A cantat pe mai toate marile scene ale lumii si a devenit foarte cunoscut in Regatul Unit abia dupa ce a studiat vioara la Juliard, cea mai faimoasa scoala privata de muzica din Lume, aflata la New York.

Remus Azoitei, violinist: "Este o pozitie unica si de mare onoare pentru mine personal si pentru tara de unde vin, sa stiti ca scoala romaneasca de vioara este foarte foarte puternica si cu traditie mare si recunoscuta pe plan mondial."

Remus Azoitei: "Artistii romani intotdeauna au fost respectati si evaluati foarte foarte inalt. Si orice vine din Romania in materie de arta in general e clar ca vine de un nivel foarte inalt. Intotdeauna englezii au avut respect pentru arta produsa in Romania si mai ales in muzica, in domeniul in care provin."

S-a nascut la Galati si canta la vioara de la 6 ani. Tot atunci s-a mutat cu parintii in Capitala, dupa ce ei au inteles ca drumul sau este in muzica. Remus Azoitei tine astazi concerte cu sala plina la Londra. Se descrie drept un profesor exigent, cand vine vorba de studentii sai.

Remus Azoitei: 'Aici sunt ore de unul la unul, masterclass-uri si undeva le devin al doilea tata. Si aceste legaturi nu se pot rupe, ma cauta, ma suna, vin la concerte. Multi ma invita la nuntile lor si la botezurile copiilor, deci le devin ca un membru de familie. Cei care termina, care absolva Academia Regala, au joburi asigurate in porportie de 95%. Ii cauta, absolut."

La Academia Regala incearca sa-si convinga toti studentii sa invete si sa cante opera lui…George Enescu.

Remus Azoitei violinist: "Incerc sa aduc un crampei din tara de unde provin. Enescu, desigur, este unealta noastra cea mai minunata si cea mai valoroasa de a promova cultura romaneasca. La mine la clasa, aproape toti studentii trebuie sa treaca printr-o sonata de Enescu inainte sa absolve Academia, si va spun ii transforma ca oameni si ca muzicieni, muzica lui Enescu are aceasta capabilitate."

Remus Azoitei: "Incerc sa propun, nu sa impun, valorile enesciene si desigur romanesti in substrat, strainilor. Am studenti de pe toate continentele. Un student de-al meu din Portugalia imi spunea dupa ce s-a aprofundat in sonata a treia, caracter popular romanesc, o sonata de Bethoven I se pare asa de plictisitoare. Cel mai frumos compliment!".

Iar cand nu preda si nu vorbeste despre muzica, a facut o pasiune pentru masina romaneasca autohtona. Nu modelele noi, ci masina veche, din vremea bunicilor. A restaurat una in Romania si alta in Marea Britanie. In Regat are modelul francez, dupa care a fost copiata masina romaneasca, pentru ca doar acesta poate fi gasit cu volan pe dreapta. Cand urca sa conduca, il inunda toate amintirile din trecut, si spune ca masina il relaxeaza si il detaseaza de tumultul metropolei.

Remus Azoitei, violinist: "Cum se imbina cele 2 pasiuni? Ma balanseaza emotional, asta e adevarul. Aici vedeti un obiect si asta este, dar in minte si sufletul meu este dincolo de obiect, e un simbol al istoriei mele din Romania si primilor mei ani, cu bune si rele. Si cand ma uit la acest obiect, ma gandesc la toti acei ani, inainte sa plec prin strainataturi. Tatal cui nu avea o Dacie, tin minte ca tatal meu a avut o Dacie bleu si zilnic ii curate barele, nu o sa uit niciodata, si cumva poate o voi da si eu mai departe copiilor mei."

Remus Azoitei: "De copilarie imi aduc aminte, absolut. Ramas in zapada, ramas in noroi, la tara, la mare, la munte, familia. A fost cu masina pana in Romania , Italia si Franta, cu ocazia unor expozitii auto. S-a prezentat cu ea in Londra si la votare pentru prezidentialele din noiembrie. Spune ca atunci cand scoate masina la plimbare, ii identifica usor pe ceilalti romani din in trafic, pentru ca toti reactioneaza surprinsi, la vederea ei."

Remus Azoitei: "Imi place la nebunie sa o conduc. Am un sentiment de bucurie, nu vedeti ca nu am nici radio in ea? Ca nu imi place sa am, vreau sa ma indepartez de orice si asa sa ma gandesc, e minunat, e ca un prieten vechi!"

Scartaitul geamului coborat manual, sunetul usii inchise si zgomotul facut de semnalizator sunt singura muzica pe care vrea sa o auda pana ajunge acasa.

Remus Azoitei: "Gabi (n.r. fiul lui Remus) a inceput acum cateva luni, e la inceput, dar aveanseaza foarte repede, se pare ca e ceva, cineva din familie mai canta la vioara sau la pian, dar are auz absolut si e foarte muzical, canta tot timpul."

In caza Azoitei, muzica e in familie. Mama baietilor e la randul ei violonista la Londra, dar canta si la pian. Ambitioasa din fire, Antonia povesteste ca a invatat limba romana in doar doi ani.

Antonia Azoitei, sotia lui Remus Azoitei: "Am invatat acum cativa ani sa vorbesc un pic limba romana, cu o gramada de greseli. Remus nu m-a ajutat prea mult, am invatat singura cu o carte si un CD si am vb foarte mult cu soacra mea, pentru ca ea nu intelege prea bine limba engleza. Nu prea e grea limba romana, face foarte mult sens pentru mine!".

Antonia face parte din Orchestra Televiziunii BBC, dar are si propria afacere, tot legata de muzica. Organizeaza concerte in gradinitele private din Londra, unde aduce muzicieni, sa interpreteze in fata copiilor foarte mici. Cei doi soti locuiesc intr-o casa cocheta, intr-un cartier linistit din Nord-vestul metropolei, iar Remus vine frecvent la Bucuresti, pentru ca are concerte la Ateneu. Iar in iulie va sustine un curs la Sinaia, cu tineri din toata lumea.

Remus Azoitei: "Profesoratul la nivel foarte ridicat mi se pare cea mai frumoasa meserie care exista pe acest pamant. Este o meserie nobila deci tu incerci prin toate mijloacele sa extragi de la o alta persoana tot ce a mai bun si sa il inveti sa umble cu sunete cu emotii cu etichetari de emotii."

Antonia Azoitei, sotia lui Remus: "E acel barbat inalt si mare, dar in realitate este un sufletist. Are o latura seinsibila si e e foarte pasionat."

Remus Azoitei a preluat valorile si stilul de viata londonez. Il deranjeaza cand presa britanica arunca noroi pe imaginea romanilor din Regat, prezentandu-i doar pe cei care comit infractiuni si traiesc din beneficii.

Remus Azoitei: "Stiti ca oamenii lasa in spate, lasa familii, sa isi faca un viitor, asta este realitatea. Romanii muncesc enorm si intotdeauna o sa mai dea chiar si peste, ca sa fie lumea multumita, exista si romani care ne fac de rusine, asta este adevarul, si stim cu totii ca exista, dar sunt foarte putini. Deci este un procentaj absolut infim."

Povesteste ca a cunoscut in Londra multi romani muncitori si corecti,si il mahneste ca nimeni nu vorbeste despre efortul pe care imigrantii il fac, pentru a se descurca intr-o tara straina.

Remus Azoitei: "Personal, inca incerc sa inteleg magnitudinea actiunii de a lasa familie, situatie intr-un loc si radacini si sa te duci in alt loc in care sa nu stii pe nimeni, nu stii ce viitor vei avea. Daca oamenii astia fa casa ceva, asta inseamna ca doresc o viata mai buna."

Un roman aduce o parte din tara sa natala, pe strazile si pe scenele Londrei. E mandru ca s-a nascut in tinuturi romanesti si indrazneste sa infrunte prejudecati in Regat, pentru ca este foarte bun si riguros, in tot ce face.

Remus Azoitei: "Eu sunt un Roman care este exilat in Anglia si un englez cu radacini foarte puternice romanesti, deci eu sunt un personaj care a absorbit cele mai bune lucruri din aceste doua culturi incredibile. Si ma simt o persoana norocoasa, in ceea ce simt si ceea ce fac".

A intrat in elita muzicii londoneze si demonstreaza ca stie exact cum sa se prezinte onorabil in fata englezilor. Remus Azoitei convinge oamenii din jurul sau inteleaga, sa simta si sa aprecieze spiritul romanesc.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Misiune incognito printre infractorii romani din Londra. Cum ii
Misiune incognito printre infractorii romani din Londra. Cum ii "opereaza" pe turisti la buzunare, iar apoi se fac nevazuti

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP. 7. Se antreneaza "operand" prin buzunarele a mii de turisti in fiecare weekend, dar stiu sa se faca nevazuti atunci cand au de a face cu politistii, chit ca acestia din urma sunt sub acoperire.

Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux.
Romanii care stau la coada pentru a cersi, iar noaptea dorm sub vitrinele magazinelor de lux. "Nu vor sa ne dea de munca"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EPISODUL 4. Pozeaza in saracii Europei, cersesc cat este ziua de lunga pe marile bulevarde, iar noaptea sfideaza normele elementare ale bunului simt atunci cand dorm in zonele cu staif, din marea metropola.

Romanii pentru care o nota de plata de 100.000 de lire sterline e o banalitate. Cat de greu e sa raspunzi de bogatii lumii
Romanii pentru care o nota de plata de 100.000 de lire sterline e o banalitate. Cat de greu e sa raspunzi de bogatii lumii

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP 1: Ne place sau nu, romanii tin prima pagina a ziarelor din Marea Britanie. Atunci cand nu dau spargeri in magazinele de bijuterii si bancomate, fura din buzunare, cersesc agresiv si dorm ca nomazii, pe strazi.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.