Exista viata dupa cutremur: Modelul Chile

×
Codul embed a fost copiat

Noua campanie a Stirilor ProTV isi propune sa deschida un dosar greu pe care nici un guvern nu a reusit sa-l rezolve pana acum: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare.

Putem, oare, sa dormim linistiti sau sa lucram fara grija in cladirile Romaniei? O comparatie facuta cu tara cea mai avansata in domeniul constructiilor, Chile, ne demonstreaza ca nu. Legi haotice, imobile facute la intamplare si autoritati indiferente ne pun viata in pericol. De astazi incercam sa raspundem la intrebarea: in Romania, exista viata dupa cutremur?

Chile. Iata o tara care ne-a uimit recent, cand un cutremur de 8,8 pe Richter a facut pagube minore si 700 de morti. Care sa fie secretul chilienilor? Si, mai ales, ce s-ar fi intamplat in Romania dupa un astfel de seism? Colegii nostri Rares Nastase si Mihai Dina au zburat 14000 de km pana in Chile, intr-un demers jurnalistic fara precedent, pentru a va prezenta un sistem extrem de bine pus la punct, care salveaza vieti. Speram ca, la final, autoritatile vor incepe in sfarsit sa ia masuri pentru a-i salva si pe romani.

Cand s-a zguduit Chile, cutremurul a fost de 500 de ori mai puternic decat cel din Haiti. Numarul victimelor si amploarea pagubelor au fost insa de 300 de ori mai mici. In Turcia, Pakistan sau China, cutremure de 7 grade au facut cladiri praf si pulbere, in Chile, la 8,8 grade, blocurile... s-au indoit!

La asa forta distructiva, Romania ar fi fost ingenuncheata, ingropata in moloz, recunosc toti specialistii nostri. Care e secretul chilienilor? Cum reusesc ei sa ridice constructii care nu cad la cutremure si ce ar trebui sa invete autoritatile romane de la ei? Veti afla, pas cu pas, in cadrul unei campanii a Stirilor Protv.

Citește și
cutremur 1977
EXCLUSIV! Specialistii despre pericolul unui cutremur mare in Romania
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Chilienii stiu sa construiasca poduri sau zgarie-nori care raman in picioare chiar daca sunt zguduite zeci de secunde cu o intensitate uriasa de 8,8 pe Richter, distrugatoare pentru Romania.

Ar fi posibil ca Romania sa reduca numarul de victime in cazul unui cutremur devastator, daca ar aplica modelul anti-seismic chilian?

De pe Muntele San Cristobal, aflat la 500 de metri deasupra orasului, se vede toata urbanizarea excesiva pe verticala. Este uimitor cum rezista Santiago cu atatea cladiri turn, in conditiile in care a trecut peste un cutremur extrem de puternic si a avut 400 de replici in doar trei saptamani.

Fiorul trepidatiilor nici nu poate fi evitat, chilienii trec zilnic prin miscari de 5,6 grade si, o data la 5 ani, de peste 7 grade pe Richter. Echipa PRO TV a trait pe viu un cutremur chilian de intensitate medie.

Chilienii isi permit astazi sa fie linistiti, la 50 de ani de la cel mai puternic cutremur masurat vreodata pe pamant: 9.5 pe scara Richter. Dupa ce si-au numarat mortii din zona Valdivia, pe 300 de km patrati, chilienii au inceput cercetarea serioasa.
Specialistii lor au inteles ca n-au cum sa imblanzeasca furia cutremurului, asa ca i-au invatat jocul. La Stirile PROTV ne povestesc cum au strans date atat din subteran, cat si din cladiri, si cum monitorizeaza anual comportamentul structurilor. Iar calculele minutioase sunt dublate de studii de laborator.

Echipa Stirilor Protv a "cercetat" laboratoarele Institutului de Seismologie din Facultatea de Geofizica din Santiago. Cum transpun chilienii datele obtinute din experimentele de laborator in proiectele cladirilor de zeci de etaje vom vedea in urmatoarele materiale ale campaniei.

Si tot atunci ii vom cunoaste pe numerosii specialisti seismologi care vin in Chile din toata lumea, mai putin din Romania, sa studieze si sa inteleaga fenomenul.

Cladirile inalte din Santiago sunt construite in forma de piramida, dupa ce autoritatile au inteles si aplicat notiuni elementare de fizica: centrul de greutate coborat face imobilele mai sigure, iar dezvoltatorii pot obtine turnuri mai inalte si mai solide. In plus, toate structurile moderne din capitala Santiago au fost proiectate sa "se balanseze" odata cu miscarile pamantului, avand fundatii flexibile.

In Chile, modul cum se construieste este prioritate nationala!
Pe intreg teritoriul, zonele de risc sunt atent cartografiate, iar statul stie unde mai poate permite constructii si in ce conditii. Pe santiere cresc cladiri cu imbinari flexibile, in care etajele se indoaie la grinzi, insa nu se prabusesc. Plus ca angajarea muncitorilor se face exigent, cu proba de lucru sub ochii sefilor.

Stirile PROTV va arata detaliat cum, peste reguli de constructie restrictive, chilienii au impus responsabilizarea dezvoltatorilor prin sanctiuni severe si raspundere exclusiva la daune.

Vom vedea si cum au fost proiectate podurile a caror structura a ramas intacta si care au cazut doar pentru ca pamantul a fugit cu totul de sub ele.

Veti vedea ce-i lipseste Romaniei, cat de mari sunt diferentele si cat de departe suntem de modelul chilian. O campanie care-si propune sa traga semnalul de alarma pentru autoritati: cutremurul va veni. Sta in puterea lor sa salveze oameni. Cum si ce ar trebui sa faca, intr-o analiza amanuntita, la Stirile PROTV.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Istoria cutremurelor mari din Romania
Istoria cutremurelor mari din Romania

In fiecare zi de 4 martie Romania isi aminteste cu groaza de anul 1977, atunci cand pamantul din Vrancea s-a scuturat cu furie si a provocat moartea a peste 1.500 de oameni.

EXCLUSIV! Specialistii despre pericolul unui cutremur mare in Romania
EXCLUSIV! Specialistii despre pericolul unui cutremur mare in Romania

Istoria seismelor puternice care au lovit Romania nu este foarte mare, dar este dureroasa. Acum, in plina era a tehnologiei moderne si ajutati de aparatura performanta, specialistii incearca sa raspunda la intrebarea "cand va fi urmatorul mare cutremur?".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.