Vine la munca pe bicicleta si nu lasa niciun cartier nou fara verdeata. Ce putem invata de la primarul ecologist din Tubingen

×
Codul embed a fost copiat

CAUT PRIMAR, EP. 5. In Germania, un primar merge in inspectie in oras pe bicicleta, nu cu o masina luxoasa si este interesat de solutii ecologice pentru comunitate.

Campania Stirilor Pro TV "Cautam primar, model european" va prezinta un edil ambitios din vestul Germaniei care vrea sa transforme orasul intr-unul verde si prietenos cu natura. Ecologist convins, a plantat verdeata pe blocurile din cartierele noi, iar imobilele se incalzesc prin energia furnizata din sol. Si transforma fabricile aflate in paragina, asa cum din pacate, nu se intampla la noi.

Tatal sau isi dorea enorm sa ajunga primar in orasul natal si candidase de mai multe ori, fara succes. Era vanzator la taraba, in fata primariei si s-a stins chiar inainte de campania electorala, asa ca fiul sau, profesor la Berlin, s-a intors acasa si s-a inscris in locul parintelui, pentru cursa alegerilor.

A castigat fotoliul de primar si a facut o pasiune pentru meseria sa, iar astazi are deja 10 ani de experienta in administratia locala. Spune ca in Germania nu e loc de interese, comisioane si prietenii cand vine vorba de contractele vitale pentru oras.

Citește și
campanie Wupertal - cover
Stii ce ar putea face primarul tau pentru ca santierele sa nu mai incurce pe nimeni? Modelul din orasul tramvaiului suspendat
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

E ora 8 dimineata si in acest cartier din orasul german Tubingen incepe forfota. Multi parinti incep sa-si duca pruncii la gradinita, in timp ce masinile se misca in coloana pe strada. De la blocuri la trotuare, parculet si bancute, totul e nou si extrem de curat. Dar mai sunt multe de rezolvat pana sa placa locuitorilor. O mama are ceva de reprosat.

Cartierul a fost dat in folosinta in urma cu nici un an, dupa ce lucrarile au inceput in 2012, pe locul unei foste fabrici. Primaria a cumparat terenul si a facut amenajarea impreuna cu un investitori privat. 700 de familii locuiesc deja cu chirie, si alti 100 de localnici au cumparat cate un apartament. Banii au intrat in conturile investitorului privat si al primariei. Un german care locuieste pe un deal vecin, sustine ca rezultatul e uimitor, dupa ani de santier.

Blocajul rutier va dura cateva luni, cat se lucreaza la centura orasului si traficul e deviat prin aceasta zona. Printre masini isi face loc si un biciclist. Semnalizeaza, se opreste, isi da casca jos, si constata. “Multe masini”.

Il cheama Boris Palmer, are 44 de ani, si de aproape 10 ani este primarul orasului Tubingen. Este la al doilea mandat, iar noul cartier este proiectul sau de suflet. Trece de 2 ori pe saptamana sa vada cum avanseaza lucrarile.

"Cred ca mi-as mai fi dorit niste pomi. Ma mira faptul ca sunt pe partea cealalta si aici nu. Putem sa mai facem ceva, dar trebuie sa vorbim, sa masuram.
- E cam tarziu, trebuia sa masurati mai devreme. Dar nu inteleg planificarea.
- Am avut pentru asta special un arhitect peisagist. Cum?"

Rade dar parca nu e rasul lui, mai ales cand afla ca multi pomi nu s-au prins, ba din contra.

Proiectul transformarii fostei fabrici intr-un cartier viu si verde a castigat in acest an pemiul cel mare al Landului Baden Wurtenberg.

“De pe deal se vede cat de inteligent a fost construit proiectul. Fiecare bloc are deasupra gazon, e ca si cum respira. Exista terase cu multa verdeata, iar blocurile sunt incalzite cu un sistem subteran, care capteaza caldura din pamant”, relateaza Rares Nastase.

Primaria a cumparat terenul de la stat in urma cu 8 ani, in lipsa unui alt investitor. Tot de la stat a cerut ulterior si finantarea pentru proiect, stabilit in urma unui concurs intre mai multe birouri de arhitectura. Alesii au lovit doi iepuri dintr-un foc - au scapat de o zona veche, nefolosita si au obtinut un spatiu locativ modern, care produce bani din chirii, la municipalitate.

In Romania fostele fabrici zac in paragina, si devin focare de mizerie si de fier vechi, in timp ce primarii se prefac ca ii amendeaza si ii someaza pe proprietari sa isi intretina propritatile.

Ecologist convins, edilul Boris Palmer povesteste si momentul in care a renuntat la masina primariei. A dat soferului sau o noua sarcina de serviciu, la ghiseul de relatii cu clientii. Adica in folosul cetatenilor si nu al lui personal, desi functia ii permitea acest lucru.

"Am renuntat in urma cu 7 ani, pe sofer l-am pus sa faca altceva, eu vin cu bicicleta, e mai rapid, soare…"

In ce priveste fotoliul de primar, edilul e ferm: "E cea mai buna slujba din lume…"

Cum a ajuns sa conduca Tubingenul e o alta poveste, care i-a miscat pe localnici. Nu el, ci tatal sau si-a dorit sa fie primar. Batranul Palmer a candidat de 3 ori, era vanzator de legume in piata volanta care se organizeaza saptamanal in fata primariei, aflata in centrul istoric, si visa sa conduca orasul. De la taraba de langa portile institutiei a comentat de fiecare data tot ce se intampla in administratia locala. In urma cu 8 ani, mai exact cu un an inainte de algeri, tatal lui Boris s-a imbolnavit grav si… s-a stins. Fiul, pe atunci profesor cercetator in matematica la Berlin, s-a intors in orasul natal si si-a promis ca va candida, ca sa reuseasca ce nu a putut parintele sau.

Nu ii place sa discute prea mult despre viata privata. Am aflat ca are doua fetite, una de 6 ani dintr-o prima casatorie cu o colega de partid, si a doua , de un an, dintr-o relatie mai recenta. Pentru ele vrea un oras mai verde: a cerut plantari masive inclusiv pe terasele parcarilor publice si a obtinut fonduri de la stat, ca sa refaca din temelii primaria, cladire monument.

Tubingen e oras universitar specializat in domeniul cercetarii in medicina si stiinte exacte, aici a activat celebrul cercetator Alzheimer, dar si multi matematicieni de top. Si in fiecare are sute de mii de vizitatori, pentru ca organizeaza un celebru concurs de gondole, pe raul care traverseaza Tubingenul.

Pentru a nu perturba prea tare viata orasului, primarul a impus reguli clare in ce priveste santierele.

In Tubingen se afla si multa populatie imbatranita, oameni care se obisuinesc mai greu cu schimbarile dorite de primar. Iata cat de suparati au fost pe el locatarii unui cartier de pe o colina. Boris Palmer a vrut sa puna doua eoliene pe un teren in spatele caselor. Localnicii i-au reprosat ca va speria pasarile si va strica aspectul zonei.

Nu i-a convins si deocamdata a sistat proiectul, respectand vointa locatarilor. Povesteste ca asta e de fapt cea mai mare provocare la primarie: echilibrul intre dorintele alegatorilor si nevoile unui oras modern. Si mai spune ca atunci cand a devenit primar nu si-a imaginat cat de mult va avea de lucru pentru orasul sau. "In primele 2 luni eram epuizat, lucram cate 100 de ore pe saptamana…"

Ii place sa faca sport, alearga la maratoane, dar si mai mult ii plac selfie-urile. Posteaza frecvent pe retelele de socializare, si arata tuturor pe unde merge si ce face. Se pozeaza cu turistii si alegatorii, dar pune si multe fotografii cu sediul primariei, aflat in santier de aproape 2 ani. Si e tare mandru de centrul istoric al orasului, unde proprietarii de cladiri au inteles sa isi refaca fatadele, ajutati si cu bani de la stat.

La primul mandat, in 2009, a castigat la mustata, cu putin peste 50% din voturi, dar in 2014 a obtinut peste 60% din sufragii. In campanie si-a facut promovare cu filmulete in care studentii povesteau despre el ca face surf pe rauri de munte, ca ii opreste pe pe tineri sa mearga in discoteci pentru a-i trimite la biblioteca si ca ridica noi case pentru familisti. Si ca in general e omniprezent in Tubingen.

L-am intrebat pe edilul din Tubingen cat de usor ii este sa acceseze fonduri pentru oras, cat timp nu face parte din cele 2 partide mari din Germania, majoritare in Bundestag. Afirma ca nu a fost nevoie sa se caciuleasca pentru fonduri la guvern, cat timp proiectele sale au fost de utilitate si au avut sustinerea cetatenilor.

Vrea sa mai ramana cel putin un mandat la primarie, si a invatat ca trebuie sa ii multumeasca pe toti, nu doar pe cei multi. Primarul Boris Palmer crede in puterea argumentului si nu ezita sa intre in dispute politice aprige, pentru ideile lui. De pe bicicleta sa, problemele administrative isi gasesc mereu rezolvare. Vrea un oras verde si e multumit de cum s-a descurcat pana acum. Si mai stie ca de acolo de sus, si tatal lui e mandru de el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
A plecat in Germania acum 20 de ani si a ajuns primar de comuna. Povestea lui Stefan, un edil care NU primeste salariu
A plecat in Germania acum 20 de ani si a ajuns primar de comuna. Povestea lui Stefan, un edil care NU primeste salariu

CAUTAM PRIMAR, EPISODUL 3 | Primarii fara salariu, cu functie onorofica, dar cu mare interes pentru a gasi solutii in comunitatile pe care le conduc, sunt des intalniti in Germania.

Stii ce ar putea face primarul tau pentru ca santierele sa nu mai incurce pe nimeni? Modelul din orasul tramvaiului suspendat
Stii ce ar putea face primarul tau pentru ca santierele sa nu mai incurce pe nimeni? Modelul din orasul tramvaiului suspendat

CAUTAM PRIMAR, episodul 4. Campania: "cautam primar, model european", va prezinta azi solutii pe care germanii le aplica pentru a usura traficul rutier in localitatile industrializate.

Exemplul perfect pentru primarii Bucurestiului. Orasul in care tramvaiul e subteran, iar trotuarele apartin doar pietonilor
Exemplul perfect pentru primarii Bucurestiului. Orasul in care tramvaiul e subteran, iar trotuarele apartin doar pietonilor

CAUTAM PRIMAR, EP. 2. Orasul Dusseldorf poate fi comparat cu Bucurestiul dupa numarul de masini inmatriculate si traficul de pe strazi.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.