Laszlo Tokes, omul de al carui nume se leaga caderea lui Ceausescu

×
Codul embed a fost copiat

In urma cu exact 20 de ani, pe 16 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu era tot mai singur si cu o teama imensa ca in jurul lui se tese o conspiratie internationala.


O teorie in care avea sa creada pana in ultima clipa, fara sa admita ca poporul nu-l mai dorea si ca oamenii nu mai suportau sa traiasca in frig si foame.

In scenariul conspirativ la adresa lui Ceausescu se regasesc si criticile pe care pastorul reformat Laszlo Tokes, din Timisoara, le aducea regimului comunist, inca din vara lui '89. Tocmai de aceea, autoritatile au stabilit ca Tokes e un personaj periculos si au decis sa-l mute intr-un sat izolat. Evacuarea acestuia a devenit imposibila, pentru ca oamenii din orasul de pe Bega s-au impotrivit. Astfel, pe 16 decembrie, incepea Revolutia Romana.

NATO, U.E., libertate de miscare si de gandire, alegem democratic si fara presiune, politia ne apara si nu ne mai starneste teama, avem masini si credite la banca. Am invatat sa negociem tot ceea ce facem. Intr-un cuvant, suntem stapani pe noi insine. Am scapat de orice fel de bariera si ni s-au deschis perspective catre infinit. Este vorba despre Romania anului 2009 care, cel putin teoretic, corespunde cu cea pentru care romanii au iesit in strada in '89.

Laszlo Tokes, omul de al carui nume se leaga caderea lui Ceausescu, a trecut el insusi de la amvonul bisericii la cel al Parlamentului European. Desi nu-i place sa se laude cu asta, Tokes va ramane in istorie drept omul care a aprins scanteia Revolutiei Romane. Si acum da dovada de aceeasi modestie pe care a afisat-o in toti acesti 20 de ani.

Citește și
Stirile ProTv dau startul campaniei 20 de ani de libertate!
Stirile ProTv dau startul campaniei "20 de ani de libertate"!
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Din '89 si pina acum, Tokes a cunoscut atat impliniri spirituale, cat si politice. Este episcop si europarlamentar la Bruxelles. Chiar daca anii au trecut, Tokes nu-i va uita niciodata pe timisorenii care in urma cu 20 de ani si-au riscat viata si libertatea ca sa-l apere si sa impiedice evacuarea sa de catre regimul comunist.

In decembrie '89, Laszlo Tokes devenise indezirabil pentru regimul comunist. Actele sale de indisciplina fusesera raportate lui Ceausescu inca din vara, dupa ce pastorul publicase o serie de critici in presa maghiara care infierau daramarea bisericilor. Reactia lui Ceausescu a fost ferma: Tokes trebuie sa dispara.

Povestea lui Tokes a fost pe larg dezbatuta atunci de radiourile occidentale. Asa se face ca cei care ascultau Europa Libera, Vocea Americii si BBC au reactionat imediat la vestea ca Securitatea vrea sa-l mute pe pastor din Timisoara. Din proprie initiativa, aproape 100 de oameni au venit la biserica reformata sa-l apere pe cel catalogat de regim drept "agent infiltrat al serviciilor secrete maghiare".

Rezistenta comunitatii reformate din seara zilei de 15 avea sa se transforme in dimineata lui 16 decembrie in inceputul Revolutiei Romane.

Pe 16 dimineata, peste 1.000 de oameni se aflau deja in fata casei parohiale. Piata Sfinta Maria a fost complet blocata. Un tanar din multime, scriitorul Ion Monoran, a oprit atunci doua tramvaie, s-a urcat pe tampoane si a strigat pentru prima data: LIBERTATE, un cuvant care s-a regasit apoi pe buzele tuturor timisorenilor. Raspunsul lui Ceausescu nu a intarziat.

Militienii si securistii trimisi sa restabileasca ordinea mai rau i-au indarjit pe manifestanti. Acestia au prins curaj si au fugarit fortele de ordine pana in fata Consiliului Judetean. Printre ei se afla si Radu Tinu, adjunctul sefului securitatii Timis. Imbracat in civil si scandand lozincile revolutionarilor, Tinu raporta de fapt la Bucuresti tot ce se intampla.

Este vorba de fostul maior Radu Tinu, acelasi ofiter de securitate care l-a urmarit si l-a ascultat pe Tokes de la bun inceput, de cand a venit sa predice in Timisoara.

In fata Consiliului Judetean au loc primele ciocniri intre revolutionari si fortele de ordine. Vestea ca in oras se dau lupte scoate si mai multi oameni in strada. Spre seara, violentele degenereaza. Manifestantii recurg la sticle incendiare si dau foc cartilor cu Ceausescu. Este vorba despre 2.000 de oameni pe care noaptea ii prinde in trei locatii fierbinti din Timisoara: casa lui Tokes, Consiliul Judetean si Piata Operei. Autoritatile intervin si fac arestari masive. Printre cei arestati se afla si Laszlo Tokes.

La Bucuresti, se pune la cale planul de represiune. Ceausescu trimite in acea noapte spre Timisoara un numar insemnat de ofiteri din Securitate si Armata. Ordinul era clar: stoparea cu orice pret a protestelor de la Timisoara. Bilantul zilelor urmatoare este infiorator: 110 morti, 200 de raniti si 700 de arestari.

Chiar daca o face mult mai rar, Laszlo Tokes mai predica si astazi in fata celor care vor sa-l asculte. Este episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, cu sediul in Oradea. Este un om vizibil, care-si isi imparte viata intre biserica si politica.

Radu Tinu, fostul adjunct al securitatii Timis, lucreaza acum la o companie multinationala de asigurari din Timisoara.

Tinu nu regreta nimic din ceea ce a facut inainte de '89. Vorbeste cu respect de meseria de ofiter de contrainformatii, pe care ar face-o din nou, daca ar fi cu 40 de ani mai tanar. Considera ca implicarea sa in evenimentele din decembrie a fost minima si ca nu a facut altceva decat sa asculte de ordinele generalului Iulian Vlad, ca soldat aflat sub juramant. Regreta doar cele 717 zile petrecute in zeghe.

Radu Balan, fostul primar al Timisoarei si fost prim-secretar de partid al judetului Timis, nu mai este in viata. A murit in februarie '95, dupa ce mai intai a fost arestat, judecat si apoi condamnat la 23 de ani de inchisoare, pentru reprimarea revolutiei din Timisoara.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
20 de ani de libertate: Timisoara isi comemoreaza eroii
20 de ani de libertate: Timisoara isi comemoreaza eroii

La 20 de ani de la izbucnirea revolutiei, Timisoara revine in centrul atentiei cu manifestari dedicate celor care au iesit in strada si au murit pentru libertate.

Stirile ProTv dau startul campaniei
Stirile ProTv dau startul campaniei "20 de ani de libertate"!

Dupa 20 de ani de la Revolutia din 1989, cand destinul Romaniei a cotit spre libertatea mult dorita, Stirile Pro Tv dau startul campaniei "20 de ani de libertate".

20 de ani de libertate. Inceputul sfarsitului Epocii de Aur
20 de ani de libertate. Inceputul sfarsitului Epocii de Aur

Se implinesc 20 de ani de la Revolutia care ne-a schimbat viata. Doua decenii de la care am asteptat multe si despre care avem, fiecare, o opinie personala. Unii au trait comunismul, altii l-au studiat la istorie.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.