Hillary Clinton, lovita de "a doua ei fiica". Prima reactie a lui Obama dupa ce FBI a reluat ancheta mesajelor private

×
Codul embed a fost copiat

Liderul democratilor din senatul american sustine ca seful FBI ar fi incalcat legea dezvaluind ca investigheaza emailuri care o privesc pe Hillary Clinton, relateaza BBC.

Harry Reid il acuza pe seful FBI, James Comey, ca a incalcat o lege care le interzice oficialilor americani sa "influenteze" rezultatul unei alegeri. Anuntul facut de FBI la mai putin de doua saptamani pana la alegerile din SUA a provocat deja daune pentru Hillary Clinton. O serie de noi sondaje marcheaza o diferenta mai mica intre ea si Donald Trump in cursa pentru Casa Alba, chiar daca democrata ramane in fata republicanului.

Reactia presedintelui Obama

Presedintele Barack Obama crede ca directorul FBI James Comey este un om integru si care nu incearca sa influenteze alegerile prezidentiale din Statele Unite prin scrisoarea trimisa Congresului privind examinarea unor noi email-uri in legatura cu investigatia asupra serverului de e-mail privat al candidatei democrate Hillary Clinton, a declarat luni Casa Alba, informeaza Reuters si AFP.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a afirmat de asemenea ca nu cunoaste modul in care Comey a ajuns la decizia de a face publica ancheta FBI asupra e-mailurilor si nici "factorii luati in considerare" in decizia de a discuta problema in mod public, relansand astfel afacerea e-mailurilor lui Hillary Clinton cu cateva zile inaintea alegerilor prezidentiale.

Citește și
Hillary Clinton
FBI a redeschis cazul e-mailurilor lui Clinton cu 11 zile inaintea alegerilor din SUA. Suporterii lui Trump: "Inchideti-o!"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Eu nu il critic si nici nu il apar pe directorul Comey", a adaugat purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, insistand in acelasi timp ca exista o "veche traditie" potrivit careia este de preferat sa se evite sa se faca publice elementele dintr-o ancheta in curs.

Mailurile lui Hillary Clinton, verificate de FBI

Duminica FBI-ul a precizat ca are mandat pentru a verifica emailuri care apartin unei consiliere de incredere a lui Hillary Clinton - Huma Abedin. Emailuri scrise si primite de Huma Abedin ar fi fost gasite pe un laptop ce apartine sotului de care se afla in divort, fost membru al Congresului american, Anthony Weiner.

Se vehiculeaza ca pe laptop au fost gasite in jur de 650.000 de emailuri iar analizarea lor nu va fi gata pana in ziua alegerilor. Agentii trebuie sa verifice cate dintre acestea sunt de pe serverul privat al lui Hillary.

FBI-ul crede ca aceste emailuri ar putea fi pertinente pentru o alta investigatie dupa ce anul trecut s-a aflat Hillary a utilizat un cont privat de email si un server privat pe cand conducea Departamentul de Stat (2009-2013).

Politistii i-au confiscat laptopul lui Anthony Weiner dupa ce s-a aflat ca acesta a trimis mai multe mesaje sexuale si fotografii cu el aproape gol unei adolescente de 15 ani, pe care a cunoscut-o pe internet. Barbatul care a mai fost implicat in asemenea scandaluri sexuale in ultimii ani se afla in centrul unei investigatii.

"Este o actiune fara precedent care se rupe de politica ministerelor Justitiei, democrat si republican", a denuntat duminica presedintele campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta, afirmand ca directorul FBI a "trecut peste sfatul inaltilor responsabili din Ministerul Justitiei".

El a amintit ca acest minister, caruia ii este subordonat FBI, avea ca traditie "sa nu interfereze cu alegerile, cu 11 zile inaintea acestora". "El ar fi putut incepe prin a vedea aceste e-mailuri inainte de a comunica acest lucru in mijlocul unei campanii prezidentiale, atat de aproape de ziua votului",a insistat Podesta la CNN, considerand "nepotrivita" conduita lui Comey.

"Dl. Comey trebuie intr-adevar sa vina sa explice pentru ce a luat aceasta masura fara precedent cand, spune el insusi, ca aceste e-mailuri ar putea sa nu fie importante", a declarat Podesta.

Tema emailurilor a fost exploatata pe larg de tabara candidatului republican. Donald Trump a reactionat sambata spunand ca acesta este "cel mai mare scandal politic de la Watergate" incoace.

Intre timp Hillary Clinton incearca sa depaseasca socul relansarii surprinzatoare a scandalului e-mailurilor sale de catre FBI, in contextul in care sondajele arata scoruri tot mai stranse cu ceva mai bine de o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale americane.

In timp ce o parte a presei americane critica actiunea FBI-ul in acest scandal, acuzand ca intentionat a facut publice aceste informatii in preajma alegerilor, cealalta se intreaba daca Huma Abedin, pe care Hillary o considera ca pe a doua ei fiica, ii va aduce pana la urma decaderea.  Apropiatii si consilierii au sfatuit-o deja sa se distanteze de ea, dupa ce presa americana a numit-o in repetate randuri "arma ei secreta".

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Clinton a scazut in sondaje si ar mai putea primi o lovitura dupa ancheta FBI. Care e acum diferenta dintre ea si Trump
Clinton a scazut in sondaje si ar mai putea primi o lovitura dupa ancheta FBI. Care e acum diferenta dintre ea si Trump

Hillary Clinton si Donald Trump sunt separati de doar 2 procente in cursa prezidentiala, conform unui sondaj de opinie realizat de Washington Post in parteneriat cu ABC News.

FBI a redeschis cazul e-mailurilor lui Clinton cu 11 zile inaintea alegerilor din SUA. Suporterii lui Trump:
FBI a redeschis cazul e-mailurilor lui Clinton cu 11 zile inaintea alegerilor din SUA. Suporterii lui Trump: "Inchideti-o!"

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton, a criticat vineri redeschiderea de catre FBI a anchetei asupra e-mailurilor din perioada cand Clinton era secretar de stat.

Donald Trump, interviu pentru Reuters:
Donald Trump, interviu pentru Reuters: "Politica lui Hillary Clinton in Siria va duce la Al Treilea Razboi Mondial"

Candidatul republican pentru Casa Alba a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca planul lui Hillary Clinton in Siria poate declansa un razboi mondial.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.