America dezbate cine bate: taxele si nasul lui Trump vs emailurile si sanatatea lui Clinton. Cine a castigat primul duel

×
Codul embed a fost copiat

Povestea neromantata a unui show politic televizat. Cum am trait LIVE pe www.stirileprotv.ro prima dezbatere de la alegerile din SUA.

Republicanul Donald Trump a fost temperamental si zgomotos, dupa cum l-au perceput observatorii. Iar democrata Hillary Clinton, calma si superioara in multe momente. 

Niciunul n-a facut greseli majore, dar nici nu se poate lauda cu vreo reusita importanta.

Primele sondaje şi reactia pietelor financiare indica totusi victoria doamnei Clinton.

Povestea incepe americaneste. Noi o vedem romaneste. CNN proiecteaza pe cladirea Universitatii Hofstra din New York datele ultimelor sondaje. Hillary Clinton 44%, Donald Trump 42%. E ca si cand ar fi 0-0. Intr-un studio, experti ai CNN selecteaza pe un ecran diverse state americane si calculeaza in timp real cum s-ar putea termina votul de 8 noiembrie.

Citește și
donald trump
Trump, acuzat ca instiga la asasinarea lui Hillary Clinton: Luati armele garzilor ei de corp si vom vedea ce se va intampla
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

E devreme insa. Mai sunt 43 de zile pana la alegeri si trei dezbateri directe. Prima sta sa inceapa in fata a cateva zeci de invitati-spectatori, dar si in fata a zeci de milioane de telespectatori. Audienta TV e estimata a fi la nivelul Super Bowl, cel mai important eveniment sportiv american, adica in jurul a 100 de milioane de oameni. In 2016, ei sunt numarati la televizor, dar si pe telefoane sau in social media. In lume, audienta e evident mai mare pentru ca impactul votului de pe 8 noiembrie va fi oricum global.

Regulile sunt simple. Moderatorul primei dezbateri, Lester Holt de la NBC, are doar 6 intrebari la dispozitie. Ii apartin insa 100%, nu e obligat sa se consulte cu nimeni in privinta temelor, chiar daca in SUA exista o serioasa Comisiei a Dezbaterilor Prezidentiale care organizeaza tot show-ul. E un show, da, chiar daca miza e cat se poate de serioasa. La fiecare intrebare, candidatii au cate 2 minute fiecare pentru a raspunde. Apoi urmeaza 10 minute de dezbateri libere. Microfoanele sunt pornite permanent. 90 de minute. Fara publicitate.

Toata lumea se intreaba cat se va putea stapani Trump. In public, miliardarul ii are alaturi pe Melania, Donald jr, Ivanka, Eric si Tiffany. Pentru Hillary e acolo Chelsea, dar nimeni nu stie daca si Bill Clinton va lua loc in public. Trump s-a pregatit fara a simula un duel cu o "sosie" a rivalei. Adversarii sunt atat de diferiti ca nimeni nu poate anticipa sigur desfasurarea. Fata de alte ocazii, nu exista nici intelegeri directe intre cele doua parti in privinta temelor de discutie.

Specialistii nu s-au pus de acord de-a lungul anilor asupra efectului concret al dezbaterilor asupra alegerilor. Acum insa echilibrul parca e mai mare ca oricand, America e mai impartita ca oricand. La bataie, sunt cateva state esentiale pentru desemnarea celui de-al 45-lea Presedinte al SUA: in Colorado e 42%-41% pentru Trump. In Pennsylvania, Clinton conduce cu 45%-44%.

Cine iese mai bine din batalie? Prima femeie-presedinte sau magnatul imobiliar devenit star TV si aflat la un pas de Casa Alba? Ambii stiu ca din asemenea dezbateri nu iese castigat neaparat cel care sta cel mai bine in a prezenta fapte. Esentiale sunt aparitia, limbajul corporal, personalitatea.

Chiar inaintea primei batalii, cei doi arunca in lupta ultimele video-uri compromitatoare.

30 de minute avans la sosire

Donald Trump soseste cu 52 de minute inainte de dezbatere.

La ceva ne putem totusi astepta. In ultimii doi ani, in discursurile publice, Hillary Clinton a rostit cel mai des cuvintele "the Affordable Care Act", urmat de expresia "to do more" (sa facem mai mult). Trump a repetat cel mai des "going to make America great again", motto-ul campaniei (vom face America mare din nou), iar in top e si "going to pay for the wall", adica vor plati pentru zid, cu referire la planul zidului de la granita cu Mexic.

Soseste si Hillary. Cu jumatate de ora mai tarziu decat contracandidatul ei

Mai sunt 5 minute. Bill Clinton intampina familia Trump. Americanii anticipeaza ca fostul presedinte nu va sta insa in public, nu rezista.

Apare si moderatorul. Lester Holt. Face si o mica gluma.

"Interesul e mare, vad, am reusit sa umplem sala. Va rugam, fara aplauze, fara huiduieli"

Ziaristii se pregatesc de fact-check.

Intre timp, la Trump Tower, se mananca tematic

 

Incepe meciul. Ca la box 

In coltul albastru democrat: Hillary Clinton! Imbracata in rosu. In coltul rosu republican: Donald Trump! Cu cravata albastra! Gong!

Prima tema: prosperitatea americanilor si locurile de munca. Hillary incepe clasic: "Ce fel de tara vrem sa fim? Trebuie sa construim o tara care functioneaza pentru toata lumea, nu doar la varf. Asta insemna locuri de munca noi?". Pluseaza cu idei concrete, dar destul de populiste: "Cresterea salariului minim si plata egala pentru femei".

Trump e, de asteptat, mai dur si mai direct, dar nu neaparat foarte exact in date: "Joburile noastre zboara din tara. Zboara in Mexic, uitati ce ne face China. 25 de milioane de locuri de munca".

Criza imobiliara? Business!

Hillary il acuza pe Donald ca a profitat de pe urma crizei imobiliare din 2008, cand "s-au pierdut 9 milioane de locuri de munca". Trump raspunde sec: "Asta se numeste business".

#Sniff 

Vine si primul subiect de social media. Trump isi trage nasul in mod repetat, iar asta "sufla" mii de tweeturi online.

Un sfert de ora fara intreruperi reciproce. Pare aproape miraculos, cel putin pentru noi, de la Bucuresti. Cam asa a fost toata dezbaterea, fara intreruperi. Trump e destul de cuminte momentan, scoate doar un "N-am spus asta" cand Hillary spune ca "Donald crede ca incalzirea globala e o facatura propagata de China". Totusi, a zis asta...

Fara sa ne dam seama, subiectul deviaza spre lupta cu ISIS. Nimeni nu intelege cum s-a intamplat exact asta si cum s-a ajuns la replica lui Trump. Hillary cere interventii: "Fact-checkers, go to work!"

Moderatorul intervine in cele din urma si readuce subiectul la taxe. Trump i se adreseaza lui Hillary cu "doamna secretar de stat", ca si cand ar fi o jignire.

Miliardar, dar taxele?

Promite ca isi va face publice si taxele platite dupa terminarea auditului, pentru a inlatura aceasta suspiciune, ca ascunde datorii neplatite. "Contrar sfatului avocatilor, voi face publice imediat taxele daca Hillary va face publice cele 30.000 de emailuri pe care le-a sters". Hillary zambeste: "Toti candidatii pana acum si-au facut publice datele. Poate nici nu plateste taxe federale. Se stie care datorii. Probabil ca nu e atat de entuziast sa arate tarii situatia. Poate nu e atat de bogat pe cat sustine". In ce priveste emailurile sterse, "a fost o greseala, mi-o asum". Trump: "N-a fost o greseala, a fost intentionat" E putin cam nervos, dar parca a disparut trasul nasului. Si n-a apucat sa nege ca n-ar fi platit taxe federale.

Trump: "Tara asta trebuie condusa de cineva in cele din urma care are idee de bani"
Clinton: "Nu intotdeauna transferul e functional de la business la guvernare. Ati spus la un moment dat ca vreti sa negociati datoria publica!"

Egalitate aproape la secunda 

La jumatatea dezbaterii, timpul e aproape suspect de egal. Clinton a vorbit 18 minute 26 de secunde, Trump cu doar 5 secunde mai mult.

Tema urmatoare e despre rasism si imigranti

Lege si ordine 

Hillary Clinton raspunde prima. Incepe mai degraba cu generalitati.
Trump: "Doamna secretar nu foloseste unele cuvinte. Lege si ordine. Avem nevoie de lege si ordine"
Repeta "Law and Order" pana pare ca vorbeste despre serial.
Clinton: "E trist ca vorbeste atat de negativ despre comunitatile negrilor"
Trump se stramba in ecranul din stanga

Discutia devine serioasa si sobra. Se vorbeste despre rata ridicata a crimelor in Statele Unite. Nu pare insa o problema cu solutii efective in aceasta dezbatere. Politia din New York tocmai publica un tweet in care sustine ca rata crimelor in New York e in scadere.

Moderatorul aduce subiectul Obama. Mai exact acuzele din trecut ale lui Trump ca presedintele in exercitiu nu ar fi nascut in Statele Unite.

Unde s-a nascut Obama

Trump: "Altii nu au reusit sa-i obtina certificatul de nastere, desi au incercat. Eu am reusit."
Moderatorul insista. Obama si-a aratat certificatul de nastere in 2011, dar Trump a continuat pana in 2014 sa-l acuze.
Trump raspunde tot pe langa: "Nimanui nu i-a pasat prea mult, dar eu l-am facut sa-l produca"
Hillary: "Nu poate scapa atat de usor de minciuna aceea" Il lauda pe Obama.

Hillary incearca sa-l deconspire pe Trump si ca si-a inceput cariera politica bazandu-se pe o minciuna rasista

Urmatorul subiect: "Securing America". Siguranta Statelor Unite, inclusiv in fata atacurilor din interior. ISIS e miza principala.

Ultima tema a dezbaterii e despre armele nucleare. Ideea principala de atac a lui Trump e ca Hillary Clinton a avut destul timp sa rezolve problemele de securitate si n-a facut-o. "Germania si Japonia ar trebui sa plateasca Statele Unite pentru aparare". Discutia se duce in directia "Ba eu sunt mai bun ca tine!"

Rezista fizic Hillary Clinton?

Lester intreaba despre acuzele lui Trump ca Hillary nu e suficient de sanatoasa pentrua fi presedinte, dupa episodul recent in care a avut ameteli. "Am spus ca nu are rezistenta" Clinton raspunde: "Cand el va calatori in 112 tari, va negocia tratate, va petrece 11 ore in fata Congresului... atunci poate sa vorbeasca despre rezistenta". Trump: "Hillary are experienta, dar e experienta negativa". Clinton: "Este vorba de un om care a numit femeile porci, caini, un om care a spus ca a fi gravida e un inconvenient pentru angajatori"

Ne apropiem de sfarsit. Afirmatiile au fost multe. Americanii le verifica acuratetea instant, de exemplu aici. Cel putin acest raport e net in favoarea lui Hillary Clinton, care strange niste aplauze la final. Apropiatii lui Trump se tin si ei pe pozitie. Dezbaterea a inceput practic de la egalitate. Scorul va ramane si in continuare cu siguranta strans.

Finalul episodului 1

Clinton: "Uneori castigi, uneori pierzi. Voi sustine rezultatul alegerilor oricare va fi. Asta e democratia. Stiu ca Donald o pune la indoiala"
Trump: "Vreau sa fac America mare din nou"

Acesta e rezumatul la prima mana al primului meci de 90 de minute Trump vs Clinton. 37:31 de minute Clinton, 42:06 minute Trump. Asta e strict raportul orar pentru timpul "regulamentar", fara prelungiri. Rezultatele sondajelor vor veni mai tarziu. Cine conduce?

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Washington Post: Donald Trump a utilizat in scop personal 285.000 de dolari din fondurile organizatiei sale caritabile
Washington Post: Donald Trump a utilizat in scop personal 285.000 de dolari din fondurile organizatiei sale caritabile

Jurnalistii Washington Post il acuza pe Donald Trump ca a utilizat pana la 285.000 de dolari din fondurile Trump Foundation, o organizatie caritabila sustinuta aproape integral din banii donatorilor.

Trump, acuzat ca instiga la asasinarea lui Hillary Clinton: Luati armele garzilor ei de corp si vom vedea ce se va intampla
Trump, acuzat ca instiga la asasinarea lui Hillary Clinton: Luati armele garzilor ei de corp si vom vedea ce se va intampla

Donald Trump a fost acuzat din nou de indemnuri la violenta impotriva lui Hillary Clinton, dupa ce a facut ironii cu privire la ce s-ar putea intampla daca garzile ei de corp ar fi dezarmate.

Donald Trump vs. Hillary Clinton, batalia analizelor medicale. Candidatul republican a venit cu raportul la TV. VIDEO
Donald Trump vs. Hillary Clinton, batalia analizelor medicale. Candidatul republican a venit cu raportul la TV. VIDEO

Medicul curant al candidatei democrate la presedintia SUA, Hillary Clinton, a declarat miercuri ca aceasta are o stare de sanatate buna, care ii permite sa indeplineasca atributiile prezidentiale.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.