GHIDUL ALEGATORULUI 2012. Pe cine alegem pe 10 iunie, unde votam si ce acte sunt necesare

Alegeri

Pe 10 iunie 2012 vor avea loc alegerile locale, in urma carora vor fi alesi consilierii locali si judeteni, primarii si presedintii consiliilor judetene. In Bucuresti au loc alegeri pentru consiliile locale, CGMB, primari de sectoare si primar general.

Care sunt autoritatile administratiei publice locale pentru care se organizeaza alegeri in data de 10 iunie 2012?

Vor avea loc alegeri pentru:
• consiliile locale;
• consiliile judetene;
• primari;
• presedinti ai consiliilor judetene.

In municipiul Bucuresti sunt alegeri pentru:
• consiliile locale ale sectoarelor;
• consiliul general al Capitalei;
• primarii sectoarelor;
• primarul general al municipiului Bucuresti.

Alegatorul primeste 4 buletine de vot.

Citește și
alegeri, buletin, vot
Au mai ramas doua saptamani pana la alegeri. Diferente semnificative la costul buletinelor- ancheta
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Consiliile locale si consiliile judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.

Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor Municipiului Bucuresti si primarul general al Municipiului Bucuresti, precum si presedintii consiliilor judetene se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.

Cine are drept de vot ?

Au drept de vot cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor. Cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania.

NU AU DREPT DE VOT:
Debilii sau alienatii mintal pusi sub interdictie.

Persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Cine poate candida ?
Cetatenii romani cu drept de vot care au implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani au dreptul de a fi alesi consilieri, primari sau presedinti ai consiliilor judetene. Cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania au dreptul de a fi alesi numai in functia de consilier local si consilier judetean.

ATENTIE!
Cetatenii romani pot candida numai daca nu le este interzisa asocierea in partide politice potrivit art. 40 alin. (3) din Constitutia Romaniei. Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ – teritoriale in care urmeaza a fi alese.

NU POT FI ALESI:
Judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica. Debilii sau alienatii mintal pusi sub interdictie. Persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Tipuri de liste electorale

Lista electorala permanenta

Lista electorala permanenta cuprinde: numele si prenumele alegatorului, codul numeric personal, domiciliul, seria si numarul actului de identitate, numarul circumscriptiei electorale, numarul sectiei de votare, precum si o rubrica destinata semnaturii alegatorului.

Cetatenii au dreptul sa verifice inscrierile facute in listele electorale permanente si sa faca in scris intampinari impotriva omisiunilor, inscrierilor gresite sau oricaror erori din liste pe care sa le depuna la primar in vederea solutionarii. Primarii asigura conditiile necesare consultarii de catre alegatori a copiilor de pe
listele electorale permanente, atat la sediul primariei, cat si la sediul sectiei de votare.

Orice neconcordanta intre lista electorala permanenta si copia listei electorale permanente se solutioneaza de catre primar.

Lista electorala suplimentara

-► La cererea cetatenilor cu drept de vot care si-au stabilit cu cel putin 3 luni inaintea scrutinului resedinta in circumscriptia electorala in care au loc alegeri, acestia sunt inscrisi de catre primar in lista electorala suplimentara, pe baza actului de identitate.

-► In cazul in care alegatorul isi schimba domiciliul in alta circumscriptie electorala dupa inaintarea copiei de pe lista electorala permanenta la biroul electoral al sectiei de votare, acesta este inscris in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare respective in ziua alegerilor, pe baza cartii de identitate provizorii.

-► In lista electorala suplimentara sunt trecuti si cetatenii Uniunii Europene care au fost omisi din lista electorala complementara, precum si alegatorii care nu se regasesc in lista electorala permanenta si care, prezentandu-se la vot, fac dovada ca au
domiciliul sau resedinta in raza teritoriala a sectiei de votare respective.

-► In lista electorala suplimentara sunt inscrisi si presedintele, si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si personalul tehnic auxiliar si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii.

Unde votam?

Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ–teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul.

-► Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea potrivit delimitarii facute si unde sunt inscrisi in copia de pe listele electorale permanente, in copia de pe listele electorale complementare sau in lista suplimentara
intocmita de primar.

-► Voteaza la sectia de votare in a carei raza isi au domiciliul cetatenii romani cu drept de vot omisi din copia de pe lista electorala permanenta care se prezinta la vot si fac dovada, cu actul de identitate, ca domiciliaza in raza sectiei de votare respective. Acestia sunt inscrisi in lista electorala suplimentara intocmita de presedintele biroului electoral al sectiei de votare.

-► Presedintele si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si personalul tehnic auxiliar si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii voteaza la sectia de votare unde isi indeplinesc atributiile, daca domiciliaza in unitatea administrativ-teritoriala pentru care se voteaza la sectia respectiva. Acestia trebuie sa fie inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in lista electorala suplimentara si trebuie sa fie radiati din copia de pe lista electorala permanenta existenta la sectia de votare in a carei raza domiciliaza, la solicitarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.

-► Cetatenii cu drept de vot, care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ-teritoriala cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

ATENTIE!

Un alegator este inscris numai intr-o singura lista electorala.

La aceeasi sectie de votare, alegatorii voteaza pentru consiliul local, consiliul judetean, pentru primar si pentru presedintele consiliului judetean.

In Municipiul Bucuresti, la aceeasi sectie de votare, alegatorii voteaza pentru consiliul local al sectorului, pentru primarul sectorului, pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precum si pentru primarul general al Municipiului Bucuresti.

Cand votam ?

-► Data alegerilor: 10 iunie 2012.

-► Votarea incepe la ora 7,00 si se inchide la ora 21,00.

-► La ora 21,00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza.

Care sunt actele de identitate necesare pentru a vota?

Alegatorul trebuie sa prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Prin act de identitate se intelege:
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic sau de serviciu aflate in termenul de valabilitate;
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor scolilor militare.

Cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul de vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.

Alegatorul cetatean al Uniunii Europene care isi schimba adresa la care locuieste in alta circumscriptie electorala dupa ce a fost inaintata copia de pe lista electorala complementara la biroul electoral al sectiei de votare isi exercita dreptul de vot in baza:

-► oricarui document valabil de identitate insotit de certificatul de inregistrare care atesta noua adresa sau

-► cartea de rezidenta permanenta ori permisul de sedere permanenta care atesta adresa anterioara, insotit de o adeverinta eliberata de formatiunea teritoriala competenta a Oficiului Roman pentru Imigrari, care atesta adresa actuala.

In vederea exercitarii dreptului de vot, cetateanul Uniunii Europene aflat in situatia prezentata mai sus, poate adresa primarului o cerere, insotita de unul dintre urmatoarele documente, pentru a fi inscris in lista suplimentara:

a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ, respectiv contractul de vanzare-cumparare, contractul de inchiriere si altele;

b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a); declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b);
c)

d) documentul eliberat de primarie, din care sa rezulte ca solicitantul figureaza inscris in Registrul agricol, pentru mediul rural.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Alegatorii pot vota pentru consilierii judeteni sau seful CJ doar in localitatea de domiciliu
Alegatorii pot vota pentru consilierii judeteni sau seful CJ doar in localitatea de domiciliu

Biroul Electoral Central precizeaza ca cetatenii cu drept de vot isi pot exercita optiunea la alegerile locale doar in localitatea in care au domiciliul si nu pot vota in alta localitate din judet pentru consilierii judeteni sau seful CJ.

Au mai ramas doua saptamani pana la alegeri. Diferente semnificative la costul buletinelor- ancheta
Au mai ramas doua saptamani pana la alegeri. Diferente semnificative la costul buletinelor- ancheta

Am intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru alegerile locale. Mai sunt doua saptamani pana cand vom merge la urne sa ne alegem primarii si consilierii.

Alegeri locale 2012. Spectacolul promisiunilor si al afiselor electorale din Bucuresti
Alegeri locale 2012. Spectacolul promisiunilor si al afiselor electorale din Bucuresti

Un tur prin Capitala, in plina campanie electorala, arata ca echipele candidatilor au preferat, in acest an, sa reincalzeasca mesajele electorale din anii trecuti sau sa se inspire de la adversari.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.