COD PORTOCALIU de ger in 36 de judete si Bucuresti, luni si marti. Minimele vor fi cuprinse intre -29 si -15 grade

×
Codul embed a fost copiat

ANM a emis, luni, o avertizare Cod portocaliu de ger, valabila in 36 de judete si in Municipiul Bucuresti, precum si o avertizare Cod galben de temperaturi extrem de scazute pentru cinci judete, valabile pe durata zilelor 9 si 10 ianuarie.

Potrivit meteorologilor, atat luni, cat si marti, va fi in vigoare Codul portocaliu in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania si in Maramures, unde gerul se va intensifica, astfel incat minimele vor fi cuprinse, in general, intre -29 si -15 grade, iar maximele intre -15 si -10 grade.

De asemenea, avertizarea Cod galben de ger va fi valabila in zilele de 9 si 10 ianuarie in Crisana si in Banat, in judetele Caras - Severin, Timis, Arad, Bihor si Satu-Mare. In aceste zone, vremea va fi geroasa indeosebi in cursul noptilor si al diminetilor, cand valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.

In Capitala temperaturile vor fi, in noaptea de luni spre marti, de minus 18 – minus 20 de grade, iar in zona preoraseneasca vor ajunge la minus 23 de grade, ce reprezinta maximul de temperaturi negative din aceasta iarna, a anuntat, reprezentantul Administratiei Natioanale de Meteorologie, Gabriela Bancila, la comandamentul de iarna de la Primaria Capitalei.

Citește și
Poliţia de Frontieră Română
MAE: Romanii blocati in Bulgaria din cauza ninsorilor au ajuns la granita cu Romania
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"ANM va emite o actualizare a atentionarii anterioare - cod galben de ger, pe parcursul acestei dimineti, iar acest lucru presupune pentru zona municipiului Bucuresti intrarea sub incidenta codului portocaliu de ger inca de astazi. Aceasta avertizare cod portocaliu va fi emisa la ora 10,00. Presupune pentru Capitala o temperatura, astazi, sub pragul gerului, in jurul a minus 11 grade, la noapte va fi maximum de intensitate a temperaturilor negative din aceasta perioada geroasa si ma refer la o minima termica in jurul a minus 20 - minus 18 grade. (...) Maine, se va mentine codul portocaliu pentru ger persistent in Capitala", a declarat reprezentantul ANM.

Agerpres

PROGNOZA METEO PENTRU LUNI

Luni ne aduce vreme geroasa in cea mai mare parte a tarii. Va mai ninge slab, in jumatatea de nord a Moldovei, in Banat si Oltenia iar in rest apare soarele si va fulgui sporadic. Vantul se va inteti in Moldova, Banat si Crisana, dar si in zonele de munte si pe litoral. Maximele termice se vor situa intre minus 16 si minus 6 grade Celsius.

In Dobrogea si Baragan vor fi innorari dar si perioade cu soare. Doar izolat e posibil sa fulguiasca! Gerul persista, la pranz se vor inregistra valori sub minus 10 grade, dar din pricina vantului, temperaturile resimtite vor fi mult mai scazute. In Moldova sudica si in nordul Munteniei gerul va fi cumplit! Se anunta perioade cu soare dar si ceva innorari si ninsori slabe sporadice. Vantul va avea intensificari si va accentua senzatia de frig.

In jumatatea nordica a Moldovei, local va ninge slab. Vantul va continua sa aiba intensificari, asa ca senzatia de frig va fi sporita! Regimul termic este unul sever. In nordul Transilvaniei si in Maramures innorarile vor fi temporare. Izolat e posibil sa fulguiasca si temperatura aerului va fi greu de indurat!

Vestul tarii, atmosfrea va fi insorita in majoritatea zonelor si doar izolat mai vin cativa fulgi de zapada prin Muntii Banatului. Se va incalzi usor, scapam de ger dar vremea va fi deosebit de rece.  Vantul va avea unele intensificari in Banat si va face ca temperatura resimtita la nivelul corpului sa fie mult mai mica decit cea indicata de termometre!

In tinuturile centrale gerul va fi crincen. Vor fi minus 16 grade in depresiuni, iar noaptea minus 29 de grade. Izolat va mai ninge slab, apare si soarele pe partea vestica si vintul va avea intensificari la munte. In regiunile sud-vestice vom avea vreme geroasa in cea mai mare parte a zilei. Atmosfera va fi mohorata; local va ninge slab si dupa pranz vor fi cel mult minus 7 grade. Gerul persista si in sudul tarii. Zarim si soarele printre nori si ar putea sa mai ninga slab dar pe spatii mici. Temperaturile vor fi comparabile cu cele inregistrate ieri.

In Bucuresti, se anunta inca o zi cu ger naprasnic. Maxima termica va ajunge la minus 11 grade Celsius, vor fi innorari si conditii de ninsoare in primele ore, apoi cerul va deveni variabil. Noaptea se raceste si vor fi minus 19 grade in zonele centrale si minus 23 de grade in zonele preorasenesti.

La munte, vremea se va mentine geroasa. Va ninge slab pe arii restrinse in jumatatea nordica a Carpatilor Orientali dar in rest vom zari si soarele. Ninsori slabe izolate vin si in Muntii Banatului si in vestul Carpatilor Meridionali si vantul va sufla mai tare pe creste, unde va viscoli si spulbera zapada.

PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE ZILE

Marti se anunta inca o zi geroasa. Pe timpul zilei va ninge slab in nord-est si in extremitatea de sud a tarii dar seara si noaptea, vin ninsori consistente in jumatatea de sud-est a tarii.

Miercuri se va incalzi usor, va continua sa ninga in jumatatea de sud-est a tarii si va fi viscol in Dobrogea, in sudul si centrul Moldovei, in Muntenia, dar si in Carpatii de Curbura. Pe litoral, dimineata vor fi ploi, lapovite si polei. In rest va ninge slab catre seara.

Joi va continua sa se incalzeasc. Spre seara si noaptea mai vin ninsori in zonele intracarpatice si la munte iar in Banat vor fi si lapovite si ploi si se va forma polei. In celelalte zone, mai vin cateva ninsori sporadice.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Circulatia pe Autostrada Soarelui, reluata dupa trei zile. Traficul a fost reluat si pe A4. Lista trenurilor anulate luni
Circulatia pe Autostrada Soarelui, reluata dupa trei zile. Traficul a fost reluat si pe A4. Lista trenurilor anulate luni

Autostrada Soarelui, pe tronsonul Lehliu - Gara – Constanta, a fost redeschisa circulatiei, luni dimineata, dupa ce timp de trei zile traficul a fost inchis din cauza zapezii, fiind reluat doar sambata aproape patru ore.

MAE: Romanii blocati in Bulgaria din cauza ninsorilor au ajuns la granita cu Romania
MAE: Romanii blocati in Bulgaria din cauza ninsorilor au ajuns la granita cu Romania

Zeci de romani ramasi blocati pe drumurile din Dobrici dupa ce codul rosu de vreme rea i-a prins peste granita au ajuns la granita cu Romania, a anuntat MAE duminica seara

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.