Vremea azi, 3 august. Temperaturile scad în majoritatea regiunilor. Unde se menține pragul de caniculă

Ultima actualizare: 03-08-2021 09:47

Vremea azi, 3 august. Marți, temperaturile scad şi în ţinuturile sudice, pe unde ieri s-au atins valori extreme, de 40...41 de grade la umbră. Disconfortul termic rămâne însă ridicat şi a fost emis un cod galben, valabil pentru următoarele trei zile.

 

În toate aceste judeţe, vom avea de la 33 la 36 de grade şi un indice de confort termic, peste pragul critic, de 80 de unităţi.

Dar vedem mai întâi ce se întâmplă pe continent. Astăzi, ploile apar mai mult în vest, nord-vest şi în centru, dar mai vin ceva averse şi în zonele estice, inclusiv la noi. În rest, găsim vreme frumoasă. În nord şi nord-est se răcoreşte, dar în sud şi sud-est se anunţă o amiază călduroasă. Grecia rămâne sub cod roşu de canicula, pe aici temperaturile vor trece din nou de 40 de grade.

În perioada următoare, ploile traversează vestul şi centrul Europei, apoi se mută pe partea estică, aşa că ne vor afecta şi pe noi. Sunt anunţate averse destul de abundente şi fenomene meteo severe. Doar sudul şi sud-vestul continentului sunt mai ferite de ploi.

O masă de aer rece acoperă la început nordul şi nord-estul Europei, dar în sud şi în sud-est vor fi prezente în continuare mase de aer cald. Vineri, temperaturile scad simţitor în zona noastră. În acelaşi timp, o nouă masă de aer foarte cald, din nordul Africii, pătrunde în Peninsulă Iberică.


Ajungem în România şi vedem mai întâi cum era vremea la ora 7: atmosferă plăcută, înnorări trecătoare prin sudul şi estul ţării, şi cer mai mult senin în celelalte zone. Vântul are unele intensificări în Dobrogea şi pe crestele montane.
Cel mai răcoare este la Joseni: 10 grade; iar cea mai ridicată temperatură, de 24 de grade, se înregistrează la Drobeta-Turnu Severin şi la Gura Portitei- în Delta Dunării.

Astăzi, căldura se mai domoleşte în ţinuturile sudice, pe unde ieri a fost exagerat de cald. Disconfortul termic rămâne, însă, destul de ridicat, iar în sudul extrem temperaturile mai pot atinge pragul caniculei. După-amiaza se-adună norii şi vor aduce mai multe serii de averse în zonele de munte, în Moldova, în Muntenia. E posibil să plouă şi în celelalte regiuni, iar ploile vor veni din nou cu tunete, fulgere, vânt intens, poate şi grindină. Vom avea maxime de la 25 de grade în Bucovina, până la 35 de grade în Lunca Dunării.

Ploile apar în a doua parte a zilei, îndeosebi în zonele de munte, prin Moldova şi Muntenia, iar maximele pleacă de la 25 de grade în Bucovița şi ajung la 35 de grade în Lunca Dunării.

Vremea azi, 3 august, pe regiuni. Cel mult 32 de grade

 

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune şi începem cu Dobrogea şi cu Bărăganul. Pe aici găsim vreme frumoasă şi temperaturi mai scăzute decât ieri, când s-au atins 38...39 de grade în zona Bărăganului. Astăzi vom avea cel mult 32 de grade, un vânt mai intens pe litoral şi ceva condiţii de ploaie la apropierea serii.

Şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei, scăpăm de caniculă şi maximele ajung la valori suportabile, de 30...31 de grade. Pe seară şi la noapte, apar câteva ploi rapide şi zgomotoase.

În jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina, temperaturile se opresc sub pragul de 30 de grade, iar în Suceava vor fi doar 25 de grade şi o să plouă în orele serii.

Instabilitatea creşte mai pe seară şi în nordul Transilvaniei şi în Maramureş. Vor fi mai multe serii de averse, cu descărcări electrice şi vânt activ. Până atunci, însă, avem atmosfera însorită şi maxime în jur de 27...28 de grade.

În ţinuturile vestice găsim vreme bună, soare şi câţiva nori de ploaie mai târziu, după prânz. Maximele ajung pe la 30...31 de grade, iar la noapte vor fi în jur de 16 grade în zonă.

În Transilvania ne aşteaptă o zi destul de plăcută. Pe seară, atmosfera devine instabilă şi apar averse cu tunete şi fulgere, mai ales în zonele de munte. La noapte va fi răcoare în depresiuni şi minimele vor ajunge din nou pe la 10 grade.

În Oltenia, temperaturile scad faţă de zilele trecute, dar tot o să fie foarte cald, iar în Lunca Dunării o să avem caniculă şi 35 de grade, la umbră. După-amiaza e posibil să plouă în unele zone.

Căldura se mai domolește şi în ţinuturile sudice, pe unde s-au înregistrat temperaturi extreme, de 40...41 de grade. Rămânem însă cu vremea călduroasă, nu prea zărim norii, iar în sudul extrem, temperaturile ajung la pragul caniculei.

Vremea azi, 3 august la București și pe litoral

 

În Bucureşti, ieri căldura a fost foarte greu de îndurat şi s-au atins 40 de grade, la umbră. Astăzi va fi mai bine, vom avea o maximă de 33 de grade şi s-ar putea să plouă în orele serii. Condiţiile de ploaie, cresc din nou spre dimineaţă, iar minima ajunge la 20 de grade.

Se mai răcoreşte şi în zonele de munte. Pe aici găsim soare şi atmosferă plăcută în prima parte a zilei. Apoi creşte instabilitatea; apar ploi locale, destul de zgomotoase, şi e posibil să cadă grindină.

La mare, deşi temperaturile scad faţă de ieri, disconfortul termic se menţine ridicat. Maximele se opresc pe la 28...29 de grade, vântul rămâne destul de activ, iar după-amiaza apar şi câţiva nori de ploaie. Apa mării are în jur de 27 de grade.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO