Vremea 5 ianuarie. Atmosfera se menţine foarte caldă pentru data din calendar şi doar prin vest şi nord-vest vor fi ceva înnorări şi ploi, în a doua parte a zilei de miercuri.

În rest, prindem vreme bună, însă vântul are intensificări în multe zone, cu viteze de peste 55 până la 90 de km/h. Maximele pleacă de la 7 grade în depresiuni şi ajung pe la 17 grade în Bărăgan.

Vremea 5 ianuarie. Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune şi începem cu Dobrogea şi cu Bărăganul, pe unde avem condiţii de ceaţă, în primele ore. Apoi cerul va fi mai mult senin, vântul se înteţeşte, iar în nordul Dobrogei va sufla cu până la 55 de km/h. Maximele ating 16-17 grade în zona Bărăganului.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei, după ce se risipeşte ceața matinală, avem soare generos în cea mai mare parte a zilei. Vântul va fi activ şi se mai încălzeşte faţă de ziua trecută.

Temperaturi în creştere găsim şi în nordul Moldovei şi în Bucovina, pe unde se vor atinge 14 grade Celsius. Vor perioade însorite, însă în primele ore s-ar putea să vină doi-trei stropi de ploaie. În Carpaţii Orientali şi în zona joasă a judeţelor Suceava şi Neamţ rafalele vântului vor depăşi 80-90 de km/h.

Vreme caldă şi vânt intens avem şi în nordul Transilvaniei şi în Maramureş, pe unde vor fi intensificări de până la 55 de km/h. Pe-aici găsim atmosfera închisă şi o să plouă, cel mai probabil în a doua parte a zilei.

În ţinuturile vestice prindem atmosfera schimbătoare, cu scurte momente însorite, dar şi câteva ploi. Vântul prinde putere în zona Crișanei, însă cele mai mari viteze, de peste 90 de km/h, le va atinge în Munţii Apuseni. Temperaturile urcă până la 15 grade Celsius.

În Transilvania urmează o zi frumoasă. E drept că în Orientali şi în zona joasă a judeţului Alba vântul suflă cu peste 80-90 de km/h, însă cerul va fi mai mult senin, iar vremea - foarte caldă pentru acest moment al anului.

În Oltenia avem atmosfera însorită şi temperaturi neobişnuit de mari pentru începutul lunii ianuarie. Norii apar sporadic, iar în regiunile deluroase maximele ating 14 grade Celsius.

Vreme plăcută şi foarte caldă găsim şi în ţinuturile sudice, pe unde cerul va fi mai mult senin. Nici vântul nu pune probleme, iar după prânz se vor înregistra în jur de 14...15 grade.

Vremea 5 ianuarie la București

În Bucureşti urmează încă o zi nefiresc de caldă pentru acest moment al anului, cu cer senin, vânt activ şi până la 15 grade în termometre. La noapte, temperaturile coboară până la 4 grade în centrul oraşului şi 2 grade la periferie - valori mai potrivite pentru miezul zilei.

Şi la munte prindem vreme frumoasă şi caldă. În masivele estice şi vestice apar câteva ploi pe spaţii mici, însă după lăsarea serii, la altitudini mari, acestea se vor extinde şi se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Vântul are intensificări în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, pe unde vor fi rafale de peste 80-90 de km/h.

 

Vremea se menţine caldă încă două zile, însă vântul continua să agite atmosferă, iar până diseară, la ora 18, avem o avertizare în acest sens.

Vremea 5 ianuarie în Europa

În Europa, în sud-vest, în centru, în est, în zona Italiei şi în ţările din apropierea Marii Baltice avem vreme închisă, cu ploi şi lapoviţă. În nordul Croaţiei şi în zona Munţilor Alpi se vor strânge cantităţi însemnate de apă, iar la altitudini mari se va depune strat consistent de zăpadă. Vreme mai bună, cu cer mai mult senin, găsim în vest, în nord-vest şi în sud-est. Temperaturile scad aproape peste tot şi doar în extremitatea sud-estică se mai încălzeşte puţin.

Vântul sufla tare în zona Arhipelagului Britanic, la vest de Peninsula Scandinavă, dar şi pe Marea Mediterană. În zilele următoare, majoritatea precipitaţiilor se concentrează în nord-vest şi în sud-est, pe unde vor lăsa în urmă cantităţi mari de apă.

Masa de aer rece din nord-vest se deplasează către sud-est şi, de mâine încolo, ne va influenţa şi pe noi. Până sâmbătă, doar în sud-est şi în extremitatea sud-vestica găsim aer ceva mai cald.