Scăpăm de caniculă, dar dăm de ploi violente și grindină. Risc major de inundații în mai multe regiuni

Dată publicare: 20-07-2021 08:31
Dată actualizare: 20-07-2021 09:42


Astăzi temperaturile scad peste tot, însă instabilitatea crește. În cea mai mare parte a tarii vor fi averse, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină, iar ploile pot lăsa în urmă peste 70 de litri de apă pe metru pătrat.

 

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și cu Bărăganul, pe unde soarele se arată trecător, iar pe parcursul zilei ne așteptăm la câteva reprize de ploi zgomotoase. Maximele ating 31...32 de grade pe litoral și 34 de grade în Bărăgan.

O situație similară avem și în Moldova sudică și în nordul Munteniei. Vor fi și perioade însorite, dar o să vină și averse cu tunete și fulgere, care vor aduce cantități foarte mari de apă în intervale scurte de timp.

În jumătatea de nord a Moldovei și în Bucovina temperaturile scad simțitor și nu vom avea mai mult de 27 de grade. Și pe-aici vor fi ploi violente însoțite de descărcări electrice, grindină și vânt intens, care vor lăsa în urmă peste 30...70 de litri de apă pe metru patrat. În plus, riscul de inundații este foarte ridicat.

Vremea se răcorește și în nordul Transilvaniei și în Maramureș, iar maximele se opresc la 26 de grade. Vor fi înnorări persistente, o să plouă abundent și e foarte posibil să cadă grindină și să se formeze vijelii.

Cam la fel va fi vremea și în ținuturile vestice. Cerul rămâne acoperit, o să apară averse torențiale, cu tunete și fulgere, se vor acumula cantități însemnate de apă într-un timp foarte scurt și se pot produce inundații.

Instabilitatea persistă și în zona Transilvaniei, pe unde temperaturile pierd vreo 4...5 grade față de ieri. Vor fi și momente însorite, însă ne așteptăm și la reprize de ploi zdravene, însoțite de descărcări electrice, grindină și vijelii puternice.

Ploile pot aduce peste 70 de litri de apă pe metru pătrat, iar râurile din zonă se afla sub cod portocaliu de inundații.

Și în Oltenia se face mai răcoare, iar astăzi nu vor fi mai mult de 27... 28 de grade. Zărim și soarele printre nori, dar și pe-aici o să vină câteva serii de averse zgomotoase și abundente.

Și în ținuturile sudice va fi ceva mai cald, dar nu mai vorbim de caniculă. Pe parcursul zilei norii se înmulțesc și o să plouă în reprize, iar cantitățile de apă vor fi însemnate îndeosebi în zonele mai înalte.

 

Vremea în țară

 

Astăzi, în cea mai mare parte a țării vin ploi torențiale, cu tunete, fulgere, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 70 de litri pe metru pătrat.

Miercuri instabilitatea persistă pe partea nordică, în centru și în sud-est. În rest aversele apar pe spații mici, iar vântul se întețește în majoritatea regiunilor.

Joi, doar în ținuturile sudice, nordice și prin centru o să mai plouă trecător. În rest se îndreaptă vremea, iar vântul se întețește în est și în zona montană.

Vineri se anunță încă o zi frumoasă, cu temperaturi normale pentru această perioadă. Ploi de scurtă durată mai apar doar în masivele sudice și vestice.

 

Vremea în București

 

În București se mai răcorește, dar vremea devine instabilă. În special în a doua parte a zilei și la noapte se înnorează și apar averse torențiale, cu tunete și fulgere. La amiază vom avea 33 de grade, iar la noapte temperatura coboară până la 20 de grade.

Miercuri instabilitatea persistă și vin alte serii de averse. În plus, se face mai răcoare, iar la amiază nu vor fi mai mult de 31 de grade.

Joi prindem și momente însorite, dar din când în când se adună norii, iar după-amiază cresc șansele de ploaie. Temperatura se oprește la 30 de grade Celsius.

Vineri se mai îndreaptă vremea. Norii apar mai mult după prânz, dar nu ne așteptăm la ploi, iar maxima va avea o valoare normală pentru această perioadă.

 

Vremea la munte

 

La munte instabilitatea persistă. Vor fi perioade cu ploi abundente, însoțite de descărcări electrice și vânt intens. Se pot strânge peste 70 de litri de apă pe metru pătrat și nu e exclus să cadă grindină și să se formeze vijelii.

Miercuri se face mai răcoare, iar instabilitatea persistă și o să vină alte serii de averse torențiale. Se vor acumula cantități mari de apă, iar vântul are unele intensificări în zona înaltă.

Joi, doar în Carpații Orientali și în estul Meridionalilor mai vin câteva ploi pe spații mici. Vântul prinde putere pe crestele masivelor sudice și sud-vestice.

Ziua de vineri începe cu soare. După orele prânzului norii se înmulțesc, iar în Occidentali și în vestul Meridionalilor apar ploi de scurtă durată.

 

Vremea pe litoral

 

Pe litoral căldura va fi sufocantă și vom resimți stresul termic accentuat. După-amiază se adună norii și o să plouă trecător, iar temperaturile ating 31...32 de grade în stațiuni și 27 de grade în apă.

Miercuri instabilitatea persistă și se face mai răcoare. Vor fi scurte momente însorite, dar local o să vină și câteva reprize de ploaie, cu tunete și fulgere. Vântul va sufla cu viteze de 45...55 de km/h, iar maximele se opresc la 30 de grade.

Joi temperaturile mai scad puțin și nu vom avea mai mult de 28 de grade în stațiuni. Va domina atmosfera însorită, iar vântul va avea rafale de 60 de km/h.

Vineri avem vreme frumoasă, cu mult soare și briză activă. Pe plajă vor fi până la 28 de grade, iar apa marii va avea 27 de grade.

 

Tags: vremea, 20 iulie,


VIDEO PROTVPLUS.RO