Ploi torentiale in vestul tarii, canicula in est. Ce se intampla pe Litoral si la munte

×
Codul embed a fost copiat

Meteorologii au emis, sambata, trei atentionari de ploi si instabilitate atmosferica accentuata valabila pentru vestul tarii, canicula pentru zona de sud-est a tarii si vant puternic in nordul si centrul tarii, in special in zonele montane.

Avertizarea cod portocaliu a meteorologilor a intrat in vigoare sambata la ora 11 si este valabila pana duminica, la 8. In judetele Satu Mare, Salaj, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Valcea si zona de munte a judetului Arad, vor fi ploi torentiale, iar cantitatile de apa vor depasi local 60 - 70 l/mp arata Administratia Nationala de Meteorologice (ANM).

Judetele din vecinatatea celor aflate sub cod portocaliu sunt vizate de o atentionare cod galben. In intervalul mentionat instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in Carpatii Occidentali si vestul Carpatilor Meridionali, precum si in Maramures, Transilvania, Crisana, Banat si Oltenia. Vor fi averse, descarcari electrice, intensificari de vant cu aspect de vijelie si grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20 - 25 l/mp si izolat 50 l/m, mai arata ANM.

In cursul zilei de sambata va mai fi canicula, local, in sudul si estul Munteniei, in partea continentala a Dobrogei si in sudul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge 35 si izolat 36 - 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa in jurul pragului critic de 80 de unitati, astfel incat disconfortul termic se va mentine accentuat.

De asemenea, in nordul si centrul tarii si in zonele montane, sambata incepand de dupa-amiaza si pana in cursul noptii vor fi averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si grindina, iar cantitatile de apa vor ajunge la 20 l/mp si ar putea depasi 30 - 40 l/mp in unele zone.

Citește și
miere
Prapad printre albine si criza pentru apicultorii din Romania. La cat va ajunge pretul mierii in prag de iarna
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Meteorologii anunta ca aceste avertizari ar putea fi prelungite in functie de informatiile pe care le vor avea cu ajutorul satelitilor si radarelor meteorologice.

Vremea in Europa
In Europa, astazi se mentine vremea frumoasa in sud, dar va fi soare si prin centru si vest. Ploile vin in nord-vest si prin zona central-estica.S-a enis cod rosu de ploi in Ungaria. Ploile din tinuturile central-estice aduc averse cu caracter torential si se stig abia de marti incolo. O sa ploua local si mai sus, prin nord si nord-vest. Masa de aer cald din sud-est se va deplasa catre est, iar in sud-vest o sa apara un nou val de aer fierbinte. Urca din nordul Africii si va influenta sudul si vestul Europei. La noi de luni, va ajunge un aer mai rece, dinspre nord.

Vremea in fiecare regiune a tarii
Vedem ce se intampla in fiecare regiune a tarii si incepem cu Dobrogea si Baraganul. Aici se anunta inca o zi torida, cu cer curat si vant activ. Se vor atinge 36-37 de grade, la umbra si aerul va fi aproape irespirabil. Caldura sufocanta si mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei. Norii nu se arata; vantul se inteteste si aici, iar dupa pranz disconfortul termic se accentueaza.In jumatatea nordica a Moldovei se incalzeste din nou foarte tare.

Maximele urca spre 34 de grade; iar catre seara si la noapte, in zona montana creste instabilitatea. In nordul Transilvaniei si in Maramures gasim vreme instabila. Vor fi innorari consistente si averse, insotite de fulgere si vant puternic.

Se vor strange cantitati insemnate de apa, iar temperaturile, in crestere fata de ieri, vor ajunge pe la 30 de grade.In vestul tarii se anunta averse torentiale si cantitati mari de apa, indeosebi catre seara si dupa lasarea noptii. Vor fi si descarcari electrice, vijelii, iar temperaturile, mult mai scazute decat ar fi normal la aceasta data, nu vor depasi 23 de grade.In centrul Romaniei, ploile se intetesc in a doua partea a zilei in jumatatea vestica a Transilvaniei, unde se pot acumula peste 50 L/mp.

Pe partea estica asteptam vreme buna. Se incalzeste peste tot: vom avea de la 28 la 31 de grade.In sudul-vesul tarii: vreme severa, cu ploi abundente, fulgere, rabufniri de vant. Cea mai grava situatie va fi in nordul Olteniei, unde din a doua parte a zilei vin ploi torentiale, ce pot lasa 70 L/mp. Se racoreste fata de ieri.In sudul tarii: vreme exagerat de calda; o amiaza caniculara, cu atmosfera sufocanta. Peste noapte e posibil sa apara ceva manifestari de instabilitate, pe suprafete restranse.

Caldura insuportabila si in zona Capitalei. Se vor atinge 36-37 de grade, la umbra si stresul termic va fi foarte ridicat. Vantul va avea intensificari pe timpul zilei, iar noaptea e posibil sa apara fulgere si chiar o ploaie rapida, de vara. Minima va fi in jur de 19 grade.

Vremea pe litoral si la munte
La mare cerul se pastreaza curat; se face si mai cald, iar dupa pranz apare disconfortul termic. Maximele din statiuni urca spre 30-31 de grade; apa marii va fi si ea foarte calda: va avea intre 25 si 27 de grade.

La munte se anunta instabilitate, ploi torentiale si o racire serioasa a vremii in Occidentali, vestul Meridionalilor si nordul Orientalilor. Sunt anuntate cantitati mari de apa, vijelii, caderi de grindina. In masivele estice: vreme mult mai buna.

Vremea in urmatoarele 3 zile
Maine, in vest va ploua mai putin, dar dupa pranz vin alti nori de averse in centru, nord si in toate zonele de deal si munte. Vijeliile si ploile torentiale apar mai ales la caderea noptii. In rest, vreme mai buna, desi caldura sufocanta va persista in est si sud-est. In vest, vremea va fi racoroasa.

Luni mai apar ceva ploi in nord, nord-est si centru. In celelalte zone, vremea se anunta placuta, desi vantul va fi nervos si temperaturile in scadere fata de duminica. Cel mai tare se racoreste in Moldova. Marti, atmosfera se incalzeste din nou prin sud. Ploi de scurta durata si fenomene electrice apara local pe la munte si trecator in nord si centru. Cel mai cald va fi in Muntenia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
COD portocaliu de ploi torentiale, vijelii si grindina pentru 7 judete. Prapadul lasat in urma de furtunile de sambata
COD portocaliu de ploi torentiale, vijelii si grindina pentru 7 judete. Prapadul lasat in urma de furtunile de sambata

In plina vara, natura s-a dezlantuit in mai multe judete si a facut prapad. Vantul puternic a doborat copaci, grindina a distrus masini, si mai multe strazi au fost inundate dupa ploi serioase.

Prapad printre albine si criza pentru apicultorii din Romania. La cat va ajunge pretul mierii in prag de iarna
Prapad printre albine si criza pentru apicultorii din Romania. La cat va ajunge pretul mierii in prag de iarna

Apicultorii romani sunt intr-o situatie disperata. Vremea capricioasa din acest an a dus la depopularea familiilor de albine, iar productia de miere a scazut dramatic; practic cea mai slaba din ultimii 30 de ani.

Imagini de groaza, filmate in orasul Hateg. O furtuna a smuls acoperisurile de pe blocuri si copacii din radacini
Imagini de groaza, filmate in orasul Hateg. O furtuna a smuls acoperisurile de pe blocuri si copacii din radacini

Imagini desprinse parca dintr-un film de groaza au fost surprinse duminica de locuitorii din orasul hunedorean Hateg.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.