Ciclonul care a adus ploi în România face ravagii în Balcani și în zona Mediteranei

Ultima actualizare: 16-10-2021 20:17

În Atena a plouat atât de mult, încât oamenii au mers prin apa care le venea până la brâu. Plouă deprimant și în Bulgaria, iar în Italia puhoaiele au produs stricăciuni în Sicilia.

În Grecia, plouă de la începutul săptămânii, dar de joi fenomenele au luat aspecte extreme, iar meteorologii vorbesc de instalarea unui front de aer depresionar. Se manifestă prin rafale violente de vânt, temperaturi scăzute și precipitații abundente, chiar grindină. După doar câteva ore de la instituirea codului roșu, capitala Atena era sub ape.

Ministerul Apărării Civile i-a indemnat pe greci să rămână, pe cât posibil, în case. Cei care s-au aventurat totusi pe străzile transformate în râuri au regretat amarnic. În pasajele rutiere, mașinile au rămas blocate din cauza viiturii.

Școli închise în mai multe regiuni elene

După ce apa le-a ajuns la genunchi în autobuz, pasagerii s-au ajutat unii pe alții ca să ajungă la loc sigur. Ținându-se de mâini și cu copii și gențile ridicate deasupra capetelor, au traversat apa care le venea până la brâu.

Apele au măturat vijelios și străduțele înguste din centrul turistic. Din cauza furtunii, şcolile au rămas închise astăzi în provinciile Attica, Evia și Halkidiki. Asta după ce ieri mulți elevi și-au testat curajul și echilibrul când au ieşit din școlile înconjurate de ape.

Furtunile au făcut prăpăd în Bulgaria și în Italia

Și meteorologii bulgari au emis pentru azi cod portocaliu de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare pentru mai multe regiuni din vestul ţării, inclusiv pentru capitala Sofia. În Veliko Târnovo, Stara Zagora şi Ruse au fost prognozate ploi torenţiale.

Furtunile au făcut prăpăd și în Italia. Viiturile au lovit regiunea Siciliei, în special, oraşul Palermo. Peste 50 de intervenţii au fost efectuate de pompieri în cazul șoferilor aflați în dificultate din cauza inundațiilor şi a alunecărilor de teren.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO