Sute de gospodine s-au inscris la turul gastronomic din Delta Dunarii. Preparatele cu care i-au cucerit pe turisti
Va invitam intr-o calatorie gastronomica intr-una dintre cele mai pitoresti zone ale tarii noastre.
In satul Mila 23 din Delta Dunarii gospodinele s-au inscris intr-un tur al deliciilor in cadrul caruia turistii sa poata gusta, in aceasta toamna, cele mai apetisante mancaruri ale locului: crap la cuptor pe varza, chiftelute de peshe, ca sa nu mai vorbim, de bors cu mamaliguta si mujdei.
In Mila 23, din Delta Dunarii, tanti Lucica are o gospodarie chiar pe malul apei. O gasim grabita sa scoata painea care s-a rumenit cuptor, pe focul din lemne.
Tanti Lucica ii intampina pe toti cei care ii trec pragul cu o masa calda traditionala din peste.
Lucica Buhaev, gazda: "Turta, lipiosca, aici este facut peste, crap cu varza si cateva chiftelute, aici este storceag de somn.
Reporter: Si totul facut la cuptor aici, nu?
Lucica Buhaev: Da! Toate, in afara de ciorba."
Fiecare gospodina inscrisa in turul gastronomic al Deltei are o specialitate a ei. Al Lucicai este crapul cu varza la cuptor si chiftelute. Gospodinele din Mila 23 au convins juriul Asociatiei Ivan Patzaichin ca sunt cele mai bune bucatarese din Delta in cadrul unui concurs de gatit cu sute de participanti.
Teodor Frolu, vicepresedinte asociatia Ivan Patzaichin: "Ne-am dat seama ca fiecare, chiar daca gateste din toate are asa sa zic ceva special la care tine si ceva special care o reprezinta si atunci ne-a venit ideea ca un turist care pretrece mai multe zile in Delta sa aiba aceasta posibilitate de a face acel tur gastronomic. Adica, in fiecare zi sau eu stiu, pranzul sa il ia intr-o familie, cina sa o ia in alta familie."
Desi nu e mare amator de peste, acest turist a gustat preparatele si s-a indragostit pe loc.
Turist: "Felul cum l-au pregatit aici este absolut senzational. Reporter: Ce v-a impresionat cel mai mult?
Turist: Ciorba de peste, care din copilaria mea era ceva oribil, dar este se pare o arta in sine si mi s-a parut senzational."
Daca ajungeti in zona trebuie sa mancati neaparat din borsul de peste facut de pescari. Iar de langa portiile de peste nu trebuie sa lipseasca mamaliguta la ceaun si mujdeiul special din Delta.
Turist: “Un mujdei frecat cu ulei, apoi diluat cu zeama de la borsul de peste. Este senzatioanal!"
Turul gastronomic al Deltei ar putea fi introdus anul viitor in pachetele turistice.