Festival de prăjituri cu rabarbăr la Saschiz, în onoarea Regelui Charles al III-lea. Localnicii au reinventat și pizza

×
Codul embed a fost copiat

Rabarbărul a fost vedetă într-o localitatea din Mureș devenită celebră după vizitele Regelui Marii Britanii, Charles al III-lea.  

Pentru a marca un an de la încoronarea monarhului care i-a adus faimă localității, gospodinele au pregătit prăjituri, dar și alte bunătăți cu rabarbăr, după rețete săsești.

Printre ele, prăjitura preferată de Rege, pe care a savurat-o când vizitat localitatea Saschiz.

A fost mare ospăț în curtea bisericii fortificate din Saschiz. Locul s-a umplut de aroma de rabarbăr, planta dulce - acrișoară care crește în toate grădinile familiilor săsești.

Gospodină: ”Prăjituri am pregătit din 400 de ouă, compot 100 de litri, la noi în zonă se făceau compot și prăjitură. Noi în fiecare an încercăm să facem ceva nou. Anul acesta am făcut de exemplu cozonac cu rabarbăr”.

Citește și
babka
Babka este vedeta meselor de Paște de anul acesta. Desertul spectaculos a luat locul cozonacului tradițional

Gospodină: ”Eu am făcut acasă, n-am putut să mă duc la șezătoare și am făcut acasă prăjitură cu bezea, rețeta clasică să zic. Am ajutat-o pe mama, apoi pe mătușa și acuma eu. Aici avem 1, 2, 3, 4, 5 feluri pe un platou, ne descurcăm”.

Gospodină: ”Fiecare a venit cu câte o rețetă, am încercat rețetele și acum am pus în practică”.

Pe lângă prăjituri apetisante, gospodinele au pregătit o ciorbă specială și pizza cu un sos deosebit.

Rabarbărul din Saschiz ajunge în toată țara

Pregătim pizza cu rabarbăr, sosul de roșii am înlocuit cu un sos de rabarbăr, punem salam, cârnați, brânză maturată, toate le punem produse locale”.

Turiștii s-au grăbit să guste din prăjituri, așa că platourile s-au golit rapid.

Turist: ”Bun, foarte bun, delicios”.

Reporter: Ce fel de prăjitură ați nimerit?
Turist: Cu rabarbăr evident, suntem la sărbătoarea rabarbărului. E foarte bună”.

Cei care au ajuns aici au avut ocazia să ia acasă planta specială și să o prepare în propria bucătărie. Anul acesta, un kilogram de rabarbăr costă 20 lei.

Pentru prăjitură, am aflat câteva rețete de la doamnele din sat și am aflat câteva rețete”.

Mi-am cumpărat rubarbăr, vrem să-l încercăm, vrem să facem un compot și o prăjiturică, nu am auzitt până acum de ele”.

Rabarbărul din zona Saschizului ajunge în toată țara. Dacă nu în formă de plantă crudă, atunci în formă de dulceață, sirop sau sos picant pentru friptură.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cum și-au îmbunătățit românii tradiția ouălor vopsite de Paște. De la cele vopsite tradițional, la ouă cu mărgele
Cum și-au îmbunătățit românii tradiția ouălor vopsite de Paște. De la cele vopsite tradițional, la ouă cu mărgele

Cu mărgele, sidef, picturi complicate și abțibilduri ciudate, milioane de ouă au poposit joi pe platouri și în coșuri, după o baie fierbinte. În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, tradiția le cere credincioșilor să vopsească ouă roșii.  

Babka este vedeta meselor de Paște de anul acesta. Desertul spectaculos a luat locul cozonacului tradițional
Babka este vedeta meselor de Paște de anul acesta. Desertul spectaculos a luat locul cozonacului tradițional

S-au deschis listele pentru comenzile de cozonaci. Prețurile pornesc de la câteva zeci de lei și pot ajunge la aproape 200, pentru un singur cozonac, în funcție de ingrediente și de complexitatea rețetei.

 

Câte calorii are mămăliga. Cât are 100 g și cât de bună este pentru organism
Câte calorii are mămăliga. Cât are 100 g și cât de bună este pentru organism

Mămăliga reprezintă un aliment tradițional, care nu lipsește de pe mesele românilor. Știai, însă, că aceasta este considerată un produs dietetic?

Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii pesticidelor
Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii pesticidelor

Un soi de orez spaniol care în mod tradiţional este utilizat pentru a găti paella este ameninţat de o ciupercă.

Festin culinar tradițional reinventat în Iași de Ziua Națională a României. „Ieșenii gustă evenimentele culinare”
Festin culinar tradițional reinventat în Iași de Ziua Națională a României. „Ieșenii gustă evenimentele culinare”

La Iași, localnicii și turiștii nu au lăsat să treacă Ziua Națională a României fără să guste din bucatele tradiționale, însă reinterpretate de chefi talentați.

 

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.