Cazinoul din Constanța, scanat 3D. Turiștii și localnicii dau bani ca să fie reabilitat


Ultimul update: Joi 07 Martie 2019 20:10
Data publicarii: Joi 07 Martie 2019 18:50
Categorie: Stiri Turism

Cazinoul din Constanţa a fost scanat tridimensional de o echipă de specialişti, care au obţinut o replică digitală a edificiului.

Este o reprezentare fidelă a stadiului în care se află bătrâna clădire abandonată. Sătui de zecile de amânări şi licitaţii contestate pentru reabilitarea clădirii, mii de turişti, dar şi localnici, sunt dispuşi să participe cu bani la refacerea ei. Lucrările se ridică la 12 milioane de euro.

Scanarea 3D a Cazinoului a costat 25 de mii de euro şi a fost solicitată de o organizaţie non-profit. Sunt scoase în evidenţă toate problemele clădirii, dar şi detalii care pot fi reproduse.

Arhitect: ”Scopul de a activa comunitatea locală, de a aduce tinerii aproape de patrimoniul din Constanța, care e în general într-o stare destul de proastă, şi prin această scanare sperăm să ajutăm autorităţile în proiectul de restaurare.

Comparând măsurătorile actuale cu datele proiectului iniţial, restauratorii vor şti exact unde să acţioneze şi cum să intervină pentru a conserva monumentul. Ar fi nevoie de 12 milioane de euro pentru reabilitarea lui.

Clădirea, inclusă pe lista celor mai periclitate monumente ale Europei, este deţinută de Primăria Constanța, dar administrată de Compania Naţională de Investiţii, cea care va suporta financiar lucrările de restaurare şi consolidare.

Noua licitaţie pentru lucrările la Cazinou ar putea fi demarată până la jumătatea acestui an, estimează autorităţile din Bucureşti. Va fi a patra, după ce toate celelalte au fost contestate şi anulate. De la prima licitaţie şi până acum au trecut deja patru ani.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța: ”Pe măsură ce noi facem hârtii şi proceduri, cazinoul se degradează. Tocmai pentru a avea o radiografie exactă a momentului în care ne aflăm, s-a făcut această scanare 3D, tocmai pentru a avea un punct de referinţă.

Dacă totul va merge bine, Cazinoul va putea fi reabilitat în 2-3 ani.

Până la stabilirea constructorului şi începerea lucrărilor, la Cazinou vor continua operaţiunile de punere în siguranţă.

Turiștii care de Crăciun au preferat o plimbare pe malul mării. ”Foarte frumos”
Jaf cu maceta la un cazinou din Timişoara. Reacţia salvatoare a unui angajat
Cazinoul din Constanţa,
VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16