„Opriti demolarea ecluzei!”. Cativa timisoreni au protestat impotriva mutarii stavilarului descoperit in Piata 700. FOTO

Ultima actualizare: 23-02-2014 00:27
protest, ecluza timisoara

 Un protest anuntat pe reteaua de socializare Facebook, a strans, in aceasta dimineata, aproximativ zece timisoreni langa stavilarul descoperit in Piata 700.

 Timisorenii au fost indemnati, pe Facebook, sa vina sa protesteze impotriva mutarii ecluzei, descoperite odata cu lucrarile la constructia unei noi cladiri de birouri. Oamenii nu vor ca ecluza  sa fie mutata si pusa in valoare in alt loc decat cel al descoperirii acesteia.

„Maine la ora 10:00 se incepe mutarea si distrugerea ecluzei. Cei care iubesc Timisoara, sunt invitati de la ora 10:00 la o actiune de protest in fata ecluzei, prin care sa aratam ca ne pasa de orasul nostru si ca nu suntem indiferenti. Distribuiti si va asteptam alaturi de noi”, a scris un timisorean pe Facebook.

Din pacate insa, putini au fost cei interesati de aceasta actiune de protest. La ora 10:00, in fata ecluzei se aflau nu mai mult de zece persoane.

Protestatarii au afisat pe coli de hartie mesaje ca: „Salvati ecluza Timisoarei, este unica in Europa!, „Respectati istoria si cultura Timisoarei”, „Opriti demolarea ecluzei”, „Nu vindeti istoria Timisoarei pe arginti”. Oamenii au fost pasnici si dupa aproximativ o ora au incetat protestul.

Ecluza Timisoarei a fost descoperita anul trecut, in luna august, dupa sapaturile fundatiei celei de-a cincea cladiri de birouri ce urmeaza sa fie ridicata in Piata 700. Specialistii au analizat atunci mai multe propuneri pentru a pune in valoare descoperirea arheologica si au hotarat ca ecluza sa fie pastrata, dar mutata intr-o viitoare piateta care va fi realizata intre cladirile de birouri.

„Desi este o solutie costisitoare, dar si destul de dificila din punct de vedere tehnic, presupunand translatarea acestui stavilar, ar avea marele avantaj de a transforma spatiul public exterior intr-un mic fragment muzeal in aer liber, asa cum exista in alte orase europene cu o istorie bogata si de a asigura accesul unui public generos", a declarat in luna august 2013, Ovidiu Sandor, dezvoltatorul complexului de birouri.

In secoul XVIII, stavilarul din Piata 700, construit din caramida, dale de piatra si pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din santul de aparare a cetatii Timisoarei. Din pacate, alte elemente descoperite, parte din fundatia zidurilor exterioare, au fost distruse in perioada comunista cu ocazia lucrarilor la vechea fabrica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO