Spiritele vin sa-i viziteze pe cei dragi, de Ziua Mortilor. Vezi cum le intampina timisorenii

31-10-2012 15:34


crizanteme ziua mortilor

 Se spune ca de Ziua Mortilor portile Taramului de Dincolo se deschid, iar mortii vin sa-i viziteze pe cei dragi. Aceasta zi este sarbatorita anual, in 1 noiembrie.

 In ultimele zile, pietele din Timisoara au fost invadate de comercianti care vand flori pentru Ziua Mortilor. Trandafirii, crinii sau garoafele au fost date la o parte, iar vanzatorii au scos la inaintare crizantemele, florile de sezon care sunt specifice sarbatorii de maine.

Credinciosii au inceput sa faca curatenie deja la mormintele celor dragi, unde se vor intoarce si in noaptea de 1 noiembrie cu lumanari si flori. In Piata 700, un buchet de crizanteme costa intre patru si cinci lei, iar pentru cei care vor sa le cumpere in ghiveci, pretul poate ajunge si la 10 lei.

La mare cautare sunt in aceasta perioada si coronitele din ramuri de brad sau pin. Pretul acestora este mai ridicat. Un timisorean trebuie sa scoata din buzunar pentru o coronita simpla cel putin 10 lei, insa daca vrea o coronita mai sofisticata, impletita din mai multe ramuri, poate plati chiar si 70 de lei.

Desi la origini Ziua Mortilor este o sarbatoare catolica, ea a fost adoptata si de ortodocsi, luterani sau unitarieni. La inceput era sarbatorita pe 2 noiembrie, insa, cu timpul, credinciosii au inceput sa o sarbatoreasca cu o zi mai  devreme, odata cu Ziua Tuturor Sfintilor. Maine, preotii vor oficia slujbe de pomenire a sufletelor celor trecuti in nefiinta, iar cei vii vor da de pomana in memoria oamenilor dragi si pierduti.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO