Protest la "coada vacii" al studentilor: tinerii, nemultumiti de finantarea slaba a invatamantului

Dată publicare: 08-08-2013 09:25
Dată actualizare: 11-08-2013 02:41


Sute de studenti din toata tara au invadat miercuri seara Piata Unirii din Timisoara. Acestia, impreuna cu doua vacute, s-au plimbat pe strazile din centrul orasului si au scandat impotriva guvernantilor.

Tinerii, reprezentanti ai organizatiilor studentesti din intreaga tara si-au exprimat nemultumirea in strada, fata de finantarea necorespunzatoare a educatiei. Acestia au tras un semnal de alarma pentru ca, spun ei, "educatia din Romania este la coada vacii".

Astfel ei au purtat pe brate o vacuta din plastic si au scandat mai tare ca o galerie a unei echipe de fotbal. Pentru ca manifestul sa fie complet, ei au adus chiar si o vacuta adevarata, insa aceasta a fost plimbata intr-o remorca pe stradutele laturalnice.

"Inarmati" cu cele doua vacute, pancarte  si mai multe lozinci, precum "Educatia salveaza natia", "Ne-au mintit toti guvernantii, am ajuns la coada vacii" sau "6% vrem", tinerii au protestat impotriva finantarii scazute a educatiei din Romania. Desi Guvernul a promis in mai multe randuri ca va aloca 6% din PIB educatiei, acest lucru nu s-a intamplat.

De asemenea, printre nemultumirile studentilor s-au mai numarat cresterea taxelor de studiu si camin, iar bursele sociale sunt de trei ori mai mici decat prevede legea. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, jumatate dintre studenti abandoneaza facultatea.

Protestul s-a incheiat cu un alt mesaj catre Guvern: in cazul in care ministrii nu le asculta doleantele, manifestatiile de acest gen se vor inmulti.